Saadet Partisi Avrupa Genel Başkanı Samet Sami Temel, Saadet Avrupa Sosyal İşler Başkanı Murat Gürbüz, Şaban Turhal ve Saadet Partisi İstanbul milletvekili Mustafa Kaya, Saadet Avrupa (Europe) Genel Merkezi’nde gerçekleşen basın buluşmasında Avrupa’da yaşayan Türklerin sorunlarını dinledi, soru ve görüşlerini not aldı.
#AlmanyaAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Avusturya-Türkiye İş Gücü Anlaşması’nın 60. yılı kutlamaları kapsamında Viyana’ya gitti. Avusturya’ya göçün 60’ıncı yılı vesilesiyle düzenlen programın çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Göktaş, özetle şunları söyledi:
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaşTürk-Alman Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Almanya’daki Türk Varlığının 60 Yılı Sempozyumu’nda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, iş gücü anlaşmasından bu yana geçen 60 yılın bir başarı hikâyesi olduğunu söyledi. Eren, “Henüz kendi yaşadığı şehrin merkezini göremeden Almanya’ya, Avrupa’ya giden bir neslin başarı hikâyesidir. Biz Almanya’da yaşayan Türkleri bir zenginlik olarak görüyoruz” dedi.
#AlmanyaAlmanya’da bugün sandık başı. 16 yıl boyunca Almanya ve AB’ye bugünkü şeklini veren Şansölye Angela Merkel’in halefinin kim olacağı belli oluyor. SPD’nin adayı Olaf Scholz, başbakanlığa daha yakın gözüküyor. Ancak CDU/CSU’nun adayı Armin Laschet’in farkı kapatması sıkı bir yarış olacağına işaret ediyor.
#AlmanyaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, enerjinin bir iş birliği alanı olduğunu ifade ederek "Bu alanda diyaloğa her zaman sıcak bakıyoruz. Bölgemizde Türkiye’yi dışarıda bırakacak her türlü girişim başarısızlıkla sonuçlanmaya adaydır." dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluUluslararası Berlin Turizm Fuarı’nda (ITB) güvenlik görevlisi olarak çalışan 3 kişi İsrail standlarının bulunduğu salonda olay çıkardı. Filistin bayrağının rengindeki atkılarla salona giren güvenlik görevlileri, “Free Palestine” (Filistin’e özgürlük) diye slogan atarken, stantlardaki İsraillilere de hakaret ettiler.
#Itb BerlinResmi tarihe göre 1839’daki Tanzimat Fermanı’ndan bu yana, yani yaklaşık 180 yıldır ‘Batılılaşmaya’ çalışan bir milletin ahvadıyız... Bu yolda iki ileri bir geri giderken ne badireler atlattık, yıllarca AB’nin kapısında bekledik ama yılmadık. Türkiye’nin müzakerelere başlangıç tarihini aldığı 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesinin ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da “Avrupa Fatihi, Avrupa’nın yıldızı” olarak karşılandığı günler daha dün gibi aklımızda… Ancak 2000’lerin ortalarına kadar fırtına gibi esen reform sürecinin ardından son 10 yılda ilişkiler “O eski halinden eser yok şimdi” denecek kıvama geldi. Son dönemdeyse Avrupa Parlamentosu’nun Kasım 2016’da AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakerelerini dondurmasına ilişkin tavsiye kararının ardından Almanya ve Hollanda’yla yaşanan siyasi krizler, karşılıklı suçlamalar, idam tartışmaları vs. sonucu Türkiye ile Avrupa ilişkileri belki de tarihinin en gergin, en kritik zamanlarını yaşıyor. Son olarak geçen hafta Avusturya Başbakanı Christian Kern, “Türkiye için AB üyeliği bitmiştir” dedi. Biz de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’dan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’ye kadar Türkiye’yle yakından ilgilenen Avrupalı bürokrat ve siyasetçilere AB’nin Türkiye’ye bakışını ve ilişkilerin nereye gittiğini sorduk. Görünen o ki Türkiye idam cezasını geri getirdiği takdirde sadece potansiyel AB üyeliği tarih olmakla kalmayacak, aynı zamanda Azerbaycan ve Ermenistan’ın bile üye olduğu Avrupa Konseyi’nden de çıkmak zorunda kalacak. İşte Avrupalı siyasetçilerin Hürriyet Pazar’a özel açıklamaları...
#Avrupa BirliğiTürkiye ile AB arasında devam eden vize pazarlığı, İngiltere’de süren AB’den ayrılma referandumuyla ilgili tartışmalara da malzeme oluyor. Telegraph gazetesi, “Türkiye’ye vize muafiyeti terör riskini arttırır” diye manşet attı. Eski istihbarat başkanı Dearlove “Vize serbestisi yangına benzin dökmek olur” dedi.
#Ab“Türkiye tarihi günler yaşıyor” diye bir klişe vardır gazetecilikte. Boş bulunup bu cümleyi kullanan espri konusu olur, çünkü Türkiye’nin tarihi günleri, tarihi kavşakları bitmez! Çalkantılı dönemlerde yaşadıklarımızı anlamak, bilgili kararlar almak, öngörülerde bulunmak için tarihi iyi bilmek gerekir. Hürriyet bu boşluğu ülkemizin önemli tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla dolduruyor.
#İlber Ortaylı“Türkiye tarihi günler yaşıyor” diye bir klişe vardır gazetecilikte. Boş bulunup bu cümleyi kullanan espri konusu olur, çünkü Türkiye’nin tarihi günleri, tarihi kavşakları bitmez! Çalkantılı dönemlerde yaşadıklarımızı anlamak, bilgili kararlar almak, öngörülerde bulunmak için tarihi iyi bilmek gerekir. Hürriyet bu boşluğu ülkemizin önemli tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla dolduruyor.
#İlber OrtaylıAvrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, IŞİD'le mücadelede örgütün 15-30 bin militanını etkisiz hale getirmenin "aspirin tedavisi" olduğunu ve "antibiyotik tedavisinin" bu terörü besleyen kaynakları ortadan kaldırmayı gerektirdiğini söyledi.
#Brüksel