Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarAnadolu Üniversitesi, Köln Batı Avrupa İrtibat Bürosu öğrenci seçme sınav başvurularının 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren alınmaya başlandığı bildirildi. Başvuru kayıtlarının 24 Haziran 2024 tarihine kadar devam edeceği belirtilerek, seçme sınavının 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde gözetimli çevrimiçi (online) olarak yapılacağı duyuruldu.
#AVRUPADAN HABERYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarMesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Üniversitelerimizi, eğitim ve araştırmanın her alanında Avrupa üniversiteleriyle iş birliği yapma çabalarında destekliyor ve teşvik ediyoruz" dedi. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Josep Garrell de birliğe üye üniversiteler arasında iş birliğinin önemli olduğunu ifade etti.
#YÖKCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarÜlkemizin yaşadığı, büyük acılar ve yıkımlarla dolu 6 şubat 2023 deprem felaketi nedeni ile başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi sunarak yazıma başlamak isterim. Yıllarca sürecek bu ağır ve zor duyguları yüce milletimiz, bölgede "yeniden doğuşa" giden yolun her bir taşını birlikte döşeyerek aşacak. Bu makaleyi yazmaktaki amacım 1999 depremini yaşamış, evini ve iş düzenini uzun bir dönem çadıra taşımış, ilk günden itibaren hiç ayrılmadan sahada, yeniden yapılanmanın koordinasyonunda yer alan bir hekim ve akademisyen olarak edindiğim deneyimleri aktarmak. Deneyimler geleceğin inşasında yol göstericidir ve teoride tartışılan bir çok konu için ufak açıcı bir zemin sunar.
#Konuk YazarDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarYaşar Üniversitesi, Avrupa Üniversiteler Birliği’nin, Avrupa Komisyonu fon desteği ve 5 ortak kurumla yürüttüğü ’Avrupa Üniversitelerinde Öğretim ve Öğrenim için Liderlik ve Organizasyon (LOTUS)’ isimli Erasmus + Projesi’nde 17 ülkedeki 26 üniversiteden biri olmaya hak kazandı.
#Özköse BıyıkAvrupa Üniversiteler Birliği’nin raporuna göre, son sekiz yılda üniversiteler için ayrılan kamu kaynağını yüzde 77 ile en çok artıran ülke Türkiye oldu. Ancak birlik, artan öğrenci sayısı ve ‘yüksek enflasyon’a dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı.
#Avrupa Üniversiteler BirliğiYÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç, Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Johanna Wanka ile görüşmek üzere 5 Ekim’de Almanya’yı ziyaret edecek. Prof. Dr. Saraç, Alman Bakan’a FETÖ’nün darbe girişimi sonrası Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeleri, akademik camianın bu örgütten arındırılmasına yönelik alınan kararları ve atılan tüm adımları anlatacak.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, FETÖ’nün darbe girişimini anlatmak için Brüksel’de görüşmeler yaptı. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Prof. Dr. Rolf Tarrach başkanlığında EUA Yönetim Kurulu heyetiyle bir araya gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları ve FETÖ/PDY kapsamında Türkiye'deki akademik camiayla ilgili alınan kararları, atılan adımları anlattı.
#YÖKYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeleri anlatmak ve YÖK-Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ortak işbirliği alanlarını görüşmek üzere yarın Brüksel’e gidecek.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ‘Uluslararası Çalışmalar Bilgilendirme Toplantısı’nda büyükelçiler ve eğitim ateşeleriyle bir araya geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk yükseköğretimine güvenerek ülkemize gelen 100 bin civarındaki uluslararası öğrencimiz, en az kendi öğrencilerimiz kadar değerlidir. Onların eğitiminin hiçbir şekilde aksamaması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Avrupa Üniversiteler Birliği, Bologna İzleme Komitesi'nin de aralarında bulunduğu yükseköğretim odaklı 100'e yakın kurum ve kuruluşa FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin bilgilendirme mektubu yolladı. Mektup, dünyanın en önemli üniversite sıralama kuruluşlarından biri olan İngiltere merkezli THE'nın internet sitesinde yayımlandı.
#Prof. Dr. Yekta SaraçÜniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısı, göreve yeni getirilen Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Başkanlığı’nda Ankara’da yapıldı.Toplantının açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, OHAL komisyonu aracılığı ile akademisyenlere yönelik başlatılan işlemleri yakından takip ettiklerini belirtti. Başkan Saraç ayrıca, harp akademileri ve astsubay okullarının kapatılmalarının ardından buradaki öğrencilerin başka üniversitelere geçişi ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulduğunu ve öğrencilerin kendi girdikleri üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanlarına göre uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedileceklerini açıkladı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK), darbe girişiminin ardından bin 577 dekanın istifasının istenmesine ve üniversitelerde açılan soruşturmalara yönelik yurtdışından gelen eleştirilere karşı bilgilendirme çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı. Bu çalışmalar kapsamında rektörlerden oluşan heyet yurtdışına giderek yükseköğretim odaklı tüm kişi, kurum ve kuruluşları yerinde bilgilendirme ve aydınlatma çalışması gerçekleştirecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Eylül ayı içerisinde Brüksel’e giderek, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı’nında içerisinde yer aldığı ilgili birçok kuruluşun yetkilileriyle özel görüşmeler yapacak.
#YÖK