Sıkı bir SoloTürk hayranı olan 13 yaşındaki Ahmet Safa Yazıcı, beyin damarı hastalığı nedeniyle hastaneye yatırıldı. Hastanede SoloTürk tişörtünü üstünden çıkarmayan Safa’ya sürpriz bir ziyaretçi geldi. SoloTürk pilotu Ahbap’ı karşısında gören küçük çocuk, gözyaşlarını tutamadı...
#GazetehaberleriJennifer Hiles, 28 yaşında ve iki çocuk annesi. Arteriyal venöz malformasyon (AVM) hastası. Yani atardamarlarındaki bir bozukluk nedeniyle cildini besleyen kan akışı olamıyor ve bu yüzden yüzünde devamlı şişlikler oluyor. Hastalığı o kadar ciddi ki birçok defa kalp krizinden ölümün eşiğine gelmiş.
#Atar Damar Şekil BozukluğuMemorial Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, sıcak havalarda beyin kanamasına en çok ısı dengesinin bozulması ve vücudun susuz kalmasının sebep olduğunu belirterek, gerekli tedbirlerin alınmasının, özellikle de vücudun su dengesinin korunmasının hayati önem taşıdığını bildirdi.
#FelçSosyal medyada gördüğünüz iştah açıcı yemeklerden sonra soluğu mutfakta alıyorsanız, hedonik açlık yaşıyor olabilirsiniz. Araştırmalar, sosyal medyanın cazip yiyecekleri teşvik etmesinin bu açlık türünü artırdığını ve modern beslenme alışkanlıklarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Peki, hedonik açlık hangi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz?
#SağlıkDiyarbakır’da yaşayan 23 yaşındaki Merve Ay, henüz 8 yaşındayken sol ayak topuğunda tespit edilen damarsal bir tümör ile 12 yıl mücadele etti. Defalarca ameliyat oldu. Kız çocuklarının zorla evlendirildiği memleketinde, hastalığına ve imkansızlıklara rağmen acil tıp teknikerliğini kazandı. Tümör yüzünden artık yürüyemez hale gelen Merve’ye, gittiği her doktor bacağının kesilmek zorunda olduğunu söyledi. Adı, “yüzyılın kalp cerrahları" arasında gösterilen Ordinaryus Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, “36 yıllık meslek hayatımda ayak topuğu konumunda ilk kez görüyorum" dediği damar yumağını, Merve’nin bacağını kesmeden çıkarmayı başardı. Merve, ameliyatından 2 yıl sonra ilk kez, artık meslektaş olduğu doktorlarıyla bir araya gelerek mezuniyetinde topuklu ayakkabı giyme hayalini gerçekleştirdiği için onlara teşekkür etti.
#Merve AyDiyarbakır’da yaşayan 23 yaşındaki Merve Ay, henüz 8 yaşındayken sol ayak topuğunda tespit edilen damarsal bir tümör ile 12 yıl mücadele etti. Defalarca ameliyat oldu. Kız çocuklarının zorla evlendirildiği memleketinde, hastalığına ve imkansızlıklara rağmen acil tıp teknikerliğini kazandı. Tümör yüzünden artık yürüyemez hale gelen Merve’ye, gittiği her doktor bacağının kesilmek zorunda olduğunu söyledi. Adı, “yüzyılın kalp cerrahları" arasında gösterilen Ordinaryus Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, “36 yıllık meslek hayatımda ayak topuğu konumunda ilk kez görüyorum" dediği damar yumağını, Merve’nin bacağını kesmeden çıkarmayı başardı. Merve, ameliyatından 2 yıl sonra ilk kez, artık meslektaş olduğu doktorlarıyla bir araya gelerek mezuniyetinde topuklu ayakkabı giyme hayalini gerçekleştirdiği için onlara teşekkür etti.
#Merve AyMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu. Biz de hem bu yeni gelişmeyi konunun uzmanıyla konuştuk hem de menopozda sıcak basması sorunu yaşayan kadınların şikayetlerini dinledik.
#SağlıkCOVID-19’un hayatımızdaki etkisi giderek azalıyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta pandeminin bittiğini söyledi. Çoğumuz maske bile takmıyoruz artık.Öte yandan okullar açıldı, çocuklar kalabalıkların arasına karıştı. Bizler de havaların soğumasıyla restoranların, kafelerin iç kısımlarına meyletmeye başladık; kültür-sanatın hareketlenmesiyle kapalı mekânlara daha sık gider olduk. Kimimizse endişeli; önlemleri sürdürüyor, kullanım onayı alan güncellenmiş aşıları bekliyor. 10 kişiye koronavirüsün hayatlarına şu dönemdeki etkisini sorduk. Uzmanlarsa virüsle mücadelede gelinen son durumu anlattı.
#COVID-19Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bakanlığın açıkladığı haftalık Covid-19 tablosundaki rakamlara göre günlük vaka sayısının ortalama 50 bin civarında olduğunu, günlük 22 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İlhan, "Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka maskemizi kalabalık olan yerlerde takmalıyız" dedi.
#Ankara10 yılı hemşire 20 yılı da yönetici olmak üzere 30 yılını hastanelerde geçiren ve herkese ‘düzenli mamografi çektirin’ diye tavsiyede bulunan Arzu Karataş, meme kanseri olduğunu son evrede öğrendi. 18 kemoterapi aldığı bir yılı sevdikleriyle birlikte olduğu için ‘en anlamlı yılımdı’ diye tarif eden Karataş, iyileşir iyileşmez kanser hastaları kadınlara kucak açtı. Kurduğu Pİ Kadın Kanserleri Derneği ile 4 yılda 1100 kadının hayatına dokundu.
#Arzu Karataş15 gün önce ilk kez İngiltere’de görülen, sonrasında 13 ülkeye yayılan maymun çiçeği Türkiye’ye geldi mi? Sağlık Bakanlığı Türkiye’de henüz bir vaka görülmediğini açıkladı. Peki, gelir mi? Orası tartışmaya açık. Çünkü konuştuğum bazı uzmanlar ‘Türkiye’ye gelmez’, bazıları da turizm sezonunun yeniden canlandığı, uçak seyahatlerinin arttığı böylesi bir dönemde ‘Gelmemesi için bir neden yok!’ diyor. Ancak hepsi yüreklere su serpen şu noktada birleşiyor: “Bu virüsü 50 yıldır tanıyoruz. Havadan bulaşmadığı ve belirtisiz hastalık yapmadığı için COVID-19 kadar yayılmasını beklemiyoruz.”
#Maymun ÇiçeğiABD'nin Meksika'daki büyükelçiliğinde çalışan bir memurun ilaçla uyuttuğu çok sayıda kadına tecavüz edip görüntülerini çektiği haberi geçen yıl gündeme bomba gibi düşmüştü. Bu hafta ortaya çıkan iki önemli detay ise filmlere konu olacak bu iğrenç olayın daha uzun süre manşetleri işgal edeceğinin işaretini verdi. İşte tüm yaşananlar ve son gelişmeler...
#Brian Jeffrey RaymondUçaklarda PCR testi kalktı mı sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Bakan Koca, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, yeni dönemde, hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge yayınlandı. Genelgede Uçuşlarda koronavirüs testi zorunluluğu kalktı mı? sorusu yanıt buldu. Peki, uçak yolculuğunda PCR test istenecek mi? İşte, PCR testi zorunluluğu ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Uçakta Pcr TestiAçık alanlarda maske kalktı. Ancak okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kapalı yerler ile otobüsten uçağa tüm toplu ulaşımda maske zorunlu. AVM, tiyatro, halı saha gibi alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım yolculuklarında istenen HES kodu uygulaması kaldırıldı. Aşısız, eksik aşılı ya da son altı ayda hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen PCR testi zorunluluğu da bitti.
#Koronavirüsİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#MaskeAvrupa’dan sonra Türkiye’de de COVID-19 önlemleri gevşetildi, açık havada maske takma zorunluluğu ve HES kodu uygulaması kaldırıldı. Her birimiz mesut, maskesiz günlerimize dönmeyi şüphesiz iple çekiyoruz ama ne yalan söyleyeyim günlük vaka ve kayıp sayılarına baktıkça ‘Henüz erken değil mi?’ diye sormamak içten değil. ‘E, Avrupa?’ diyeceksiniz ama orada da aşılama oranları Türkiye’nin çok üzerinde. Zaten karar alınırken Bilim Kurulu üyelerinin bazılarının itiraz ettiğini de biliyoruz. Neden itiraz ettiler? Karar için erken mi değil mi? Yeni kararların vaka sayılarına yansıması ne olur? Bilim Kurulu’nun halihazırdaki üye ve eski üyeleri ile konuştum.
#Maskeİsterseniz gelin haftaya “pandemideki son durumumuz”u gözden geçirerek başlayalım. Ve hemen ekleyelim: DU-RUM ÖNCEKİ HAFTALARDAN FARKLI DEĞİL: “Günlük vaka sayıları 30 binli, günlük kayıplarımız ise 200’lü rakamlarda” sabitlenmiş durumda. Ufak tefek oynamalar olsa da alt/üst rakamlar genelde değişmiyor. Ama bu rakamlardan bile alınacak, özellikle başka ülkelerdeki rakamlar ve oranlara bakıldığından çıkarılacak önemli bir ders var, o ders şu:
#KoronavirüsAşı karşıtlığı “demokratik hak” ve “özgürlük” terimleriyle açıklanıyor. Ben de o terimlerden yola çıkarak, “Aşı karşıtlarına karşıyım!” diyorum. Nedenlerini açıklayacağım. Ancak o nedenlerden önce bir ayda yüzde 50 artan vaka sayılarına ve ölüm sayılarına bakmanız da tek başına yeterli. Daha önceki bir yazımda Fransa örneğini anlatmış, aşı olmayanın eczaneye bile giremediğini aktarmıştım.
#Aşı Karşıtları