Kurumak üzere olan sandviçler, buharlatılmış sebzeler ya da çok hızlı kuruyabilen bir peynirin korunması gibi konular hayatımıza 1960’larda giren ve o zamanın şaşırtıcı icadı sayılan kilitli poşetler sayesinde artık tarih oldu. Üzerine bastırılarak kapatılabilen bu sağlam plastik poşetler öğle yemeğinizi taşımaktan çok daha fazlası anlamına geliyor. Mutfakta, ofiste, garajda ve daha fazla alanda sayısız işlem için kilitli poşetleri kullanabilirsiniz. Kilitli poşetler ile uygulayabileceğiz yenilikçi ve alternatif yaklaşımları sizlerle paylaşmak istedik.
#Sponsorlu İçerikYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüPasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANBir yandan kapımızdaki açlık, kıtlık, diğer yanda gıda israfı... Pandemide gıda israfının arttığına dikkat çeken Gıda Kurtarma Derneği’ne göre israftan kurtularak hem açlığı azaltabilir hem de gezegenin geleceğini koruyabiliriz.
#Gıda Kurtarma DerneğiDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimGıda israfı artıyor. Tüm yiyeceklerin yaklaşık yüzde 40'ı yenmeden çöpe gidiyor. Ancak dünya nüfusunun %10'u aç… Peki Türkiye'de durum nasıl? Siz ne yapabilirsiniz? Gıda kaybı ve israfı konusundaki acı gerçekleri duymaya hazır mısınız?
#Gıda İsrafıTürkiye, çimento üretimi ve ihracatı bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alıyor. Öyle ki, Türk çimento sektörü üretimde Avrupa’da birinci, dünyada 5’inci sırada geliyor. İhracatta da yine Avrupa’da lider, dünyada ikinci olarak dikkatleri çekiyor.
#ÇimentoAnkara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Ankaralılara miadı dolan veya kullanılmayan ilaçlarını eczanelerdeki atık ilaç kutularına atmaları çağrısında bulundu. Ercanlı, “Çöpe atılan her ilaç suya veya toprağa karışıyor. Bu durum hem sağlığımızı hem de ekosistemi tehdit ediyor” uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAtıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarBilgi yönetimi ve arşiv hizmetleri alanında beş kıtada, 50’yi aşkın ülkede 230 bin müşteriye hizmet veren Iron Mountain, 2007 yılından bu yana 5 farklı lokasyondaki 7 tesis ve 200’ün üzerinde çalışanıyla Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Fortune 1000 listesindeki 950 şirkete yıllardır hizmet veren şirket, veri saklama ve yönetimi çözümleri, dijital ürünleri, dijitalleşme çözümleri, GLEAM (değerli ürünler, eğlence sektörü, sanat eserleri) alanındaki hizmetleri, veri merkezleri ve SITAD (elektronik ekipmanların güvenli imhası) çözümleriyle müşterilerinin güvenilir iş ortağı olmayı hedefliyor.
#TeknolojiTürkiye’de 2019 yılı verilerine göre israf edilen gıda miktarı 26 milyon ton, bunun karşılığıysa 214 milyar lira. Gıda israfının önüne geçmek için toplumdaki gıda okuryazarlığı bilincinin oturması gerekiyor. İşte 9 maddede gıda okuryazarlığı hakkında ipuçları…
#GazetehaberleriNohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut SuyuYeni yıla girerken hayatımızda önemli değişimlere neden olacak birçok konuda kararlar alıyoruz. Bunların arasında doğayla ilgili alacağımız tek bir basit karar aynı zamanda gezegenimiz için önemli bir değişikliğin yolunu açabilir. Bir sokak hayvanının ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da doğayla dost beslenme tarzı benimseyebilirsiniz...
#GazetehaberleriHATAY’da yaşayan diş hekimi Şadi Asfuroğlu (58), aile mirası olan 140 yıllık atölyede unutulmaya yüz tutmuş cam üfleme sanatını yaşatmaya çalışıyor. Asfuroğlu, kendi tasarladığı kalıplarla Roma, Bizans ve Fenike dönemlerine ait parfüm, zehir ve gözyaşı şişelerin aslına uygun kopyalarını yapıyor.
#HatayTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıdada kayıp ve israfı önlemeye yönelik kampanyayı belediyeler üzerinden geniş kitlelere ulaştırmak istediklerini belirterek, "Tarımsal kooperatifi bulunan belediyelerimizden tarlada ürün bırakmama prensibine sıkı sıkı sarılmalarını istirham ediyoruz." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliFAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, ‘Gıdanı Koru’ kampanyası ve gıda israfının engellenmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Selışık, “Her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye’de de en çok sebze ve meyve atılıyor. Bunu önlemek için Tarım Bakanlığı’yla birlikte Gıdanı Koru kampanyasını başlattık. Alınacak küçük önlemlerle israfın önüne geçebiliriz” dedi.
#Gazetehaberleri