İnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#Kolşisinİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#KolşisinSİZİNLE bu köşede “sağlıklı bilgileri” paylaşırken mottolar kullanmayı seviyorum. İsterseniz gelin, bu güzel cumartesi sabahına o mottolardan birini hatırlayarak başlayalım, “DURMA! DÜŞME! ÜŞÜTME!” diyelim... Yukarıdaki mottoda “DURMA!” sözcüğünü kullanmamın nedenini daha önce de yazmıştım, bir kez daha hatırlayalım: Sandalye ya da kanepede oturarak geçirdiğimiz ilk 20 dakikanın hemen sonunda, en geç de 30 dakika içinde hareketsiz kalan kalça ve bacak kaslarımızda İNSÜLİN DİRENCİ BELASI (!) anında devreye giriyor. Hareketsiz kaslarda oluşan bu direnç de “ŞEKER İNSÜLİN DENGESİ”ni altüst edebiliyor.
#Sağlıklı BilgilerMetabolik sendrom, diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve obezitenin bir kombinasyonu için kullanılan tıbbi terimdir. Felç ve kalp hastalığı gibi önemli sonuçlara neden olabilen metabolik sendrom yaş ve kilo ile doğrudan bağlantılıdır. Peki, metabolik sendrom nedir? İşte metabolik sendrom belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#Metabolik SendromDamarlarda biriken yağ ve kolesterol gibi maddelerin bazı bölümlerinin koparak yukarıya kan akımıyla gitmesiyle oluşan pıhtı atması, ciddi sonuçlar doğuran ve önemsenmesi gereken bir hastalık olarak biliniyor. Uzmanlar, toplumda 'pıhtı atması' denilen ve ölüme kadar gidebilen ciddi risklere yol açan sağlık sorununun ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Peki, pıhtı atması nedir, neden olur?
#Pıhtı Atması NedirHipertansiyon 40’lı yaşlardan sonra sık karşılan bir problem. Sıklığı, 60’lı yaşlardan sonra daha da artıyor. Genelde “genetik” temelli olsa da, “beslenme” biçiminiz, “aktivite” düzeyiniz, “uykunuz” ve “stres” seviyeleriniz ile kilo dengenizden de ciddi ölçüde etkileniyor. Bu nedenle hipertansiyondan korunma ve/veya tedavide “yaşam tarzı değişimleri”nin önemi çok büyük.
#Osman MüftüoğluTürkiye'de her yıl ortalama bin kişinin 2'sinde iskemik inme görülüyor. Beynin atar damarlarının herhangi bir nedene bağlı tıkanıklığı sonucu oluşan ve pıhtı atması olarak bilinen hastalık beyin damar tıkanıklığı veya iskemik inme olarak adlandırılıyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi'nden nöroloji uzmanı Dr. Elmir XANMEMMEDOV hastalık hakkında şu bilgileri verdi:
#Beyne Pıhtı AtmasıÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ertuğrul Ercan, kalp krizinin son dönemde gençlerde daha fazla görüldüğüne dikkati çekerek, ailesinde erken yaşlarda kalp hastalığı nedeniyle ölen bulunanların şikayetleri olmasa da tetkik yaptırması gerektiğini söyledi.