Koroner arter hastalığına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Koroner arter hastalığına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2021 22:16

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan kardiyoloji uzmanı Dr. Mustafa Gönençer, koroner arter hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

YAĞLI birikimlerden oluşan plakların ateroskleroza ve bunun da koroner arter hastalığına sebep olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gönençer, daralmış damarların oksijenden zengin kanın kalp kaslarına akışını yavaşlattığını söyledi. İstirahat anında kan akımı yeterli olsa da egzersiz veya duygusal stres anında akımın yetersiz kalıp ‘anjina’ denilen göğüs ağrısına neden olduğunu ifade eden Gönençer, aterosklerozun aynı zamanda daralmış koroner damarlarda pıhtı oluşmasına sebebiyet verebildiğini kaydetti. Akımın aniden kesilmesinin kalbe belirgin zarar veren kalp krizine neden olduğunu ifade eden Gönençer, “Yüksek kolesterol seviyeleri, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı, ailede erken yaşta kalp hastalığı öyküsü olması, sigara kullanımı, obezite ve hareketsizlik, damar hastalıkları açısından risk faktörlerini oluşturur” dedi.

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok insanda koroner arter hastalığının en sık neden olduğu şikayetin baskı tarzında ağrı olduğunu belirten Gönençer, şöyle devam etti: “Ailede erken yaşta kalp hastalığı öyküsü olması, sigara kullanımı, obezite ve hareketsizlik, damar hastalıkları açısından risk faktörlerini oluşturur. Bunun haricinde terleme, nefes darlığı, çarpıntı veya halsizlik gibi şikayetler de olabilir. Şikayetler egzersiz esnasında olabileceği gibi, istirahatle başlayabilir ve 5 dakikadan uzun süren şikayetler kalp krizini düşündürmelidir. Kalp damar hastalıklarının teşhisi için EKG, kalp enzimleri, efor testi, ekokardiyografi, koroner anjiyografi ve kalbin BT anjiyografisi, kullanılan metodlardır. Tedavide yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavilerine ek olarak ciddi damar hastalıklarında balon anjiyolasti, stentleme ve by-pass cerrahisi gibi prosüdürler uygulanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!