Şimdi Suriye sükûnet içinde mi? Güney sınırlarımızın güvenliği acaba 30 kilometrelik bir sınırla sağlanacak mı? Halep ne olacak? Sınırlar ne olacak? Nereler korunacak? Nerelerin gözetim altında olması gerekiyor? Amerika Birleşik Devletleri, kuzeydeki YPG gerillalarından vazgeçebilir mi? Bu soruları önümüze koymalıyız.
#SuriyeSümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerAntalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında 3 bin 600 yıl önce fırtına nedeniyle batan ve dünyanın en eski batığı olarak bilinen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'ndan, 25'er kiloluk 30 bakır külçe çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, "Döneminde para olarak kullanılmış. Kıbrıs Krallığı ya da Asurlular vergisini bakır külçelerle ödemiş" dedi.
#AntalyaAntalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında 3 bin 600 yıl önce fırtına nedeniyle batan ve dünyanın en eski batığı olarak bilinen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'ndan, 25'er kiloluk 30 bakır külçe çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, "Döneminde para olarak kullanılmış. Kıbrıs Krallığı ya da Asurlular vergisini bakır külçelerle ödemiş" dedi.
#AntalyaAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#DiyarbakırDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaBu satırları okurken, “Ben bu Mehmet Amca’yı daha önce duymuştum, intermette görmüştüm“ diyen kaç kişi olur bilmiyorum. Bildiğim şey; ortada Doğu Anadolu’da, Van-Hakkari karayolu üzerinde Çavuştepe gibi bir noktada yaz kış zor iklim şartları altında mücadele ederek Urartu medeniyetine adanmış bir ömür olduğu.
#BursaHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıDünya tarihinin en önemli imparatorluklarından biri Asurlular olarak öne çıkar. Özellikle bulundukları bölge itibariyle oldukça geniş çaplı bir noktaya uzun yıllar hükmettiklerini söylemek gerekir. Peki, Asurlular neyi buldu ya da icat etti? Asurluların buluşları ve bilime katkıları hakkında detayları derledik.
#SözlükDeniz kızı gerçek olup olmadığı en fazla araştırılan efsanelerden birisi olarak bilinmektedir. Siz de ismini sürekli duyduğunuz deniz kızının gerçek olup olmadığını öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Deniz kızı gerçek mi? Deniz kızı efsanesi hakkında bilgiler ve hikayeler nelerdir? Deniz kızı efsanesi ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Deniz KızıÜlkemde sayısız versiyonu yapılan risotto’yu hazırlamak aslında basit ama pişirme aşamalarını çok dikkatli takip etmek gerek. Pirinci önce tavada kavurmak en önemli adım... Taze hazırlanmış et ve sebze suyunun etkisini de hafife almayalım tabii! Gelin, bu ünlü İtalyan klasiğini birlikte pişirelim...
#RisottoGünbatımı ya da gündoğumunun şiirsel görüntülerine dalıp hayaller kurmak; sokaklarında özgürce, telaşsız dolaşmak... Gördüğün herkese selam vermek... Böyle sakin bir şehre yolunuzu düşürmek istemez misiniz? Baharın mis kokuları eşliğinde Köyceğiz’i gezmenin tam zamanı.
#KöyceğizBir çöl rüzgârının peşinden sürüklenip yolumu birçok kez düşürdüm Ürdün’e. Bir yanda çölün cazibesi, bir yanda mercan resifleri… Ortadoğu’nun kalbindeki bu küçük ülke güzelliklerle dolu. Kimler geçmemiş ki topraklarından! Asurlular, Babilliler, Persler, Romalılar, Osmanlı İmparatorluğu… Yola çıkmadan önce bu etkileyici coğrafyanın en güzel duraklarıyla hazırladığımız kısa rehberimize bakın.
#TurizmBir zamanlar kıymeti anlaşılamayıp biraz geri planda kalmış olabilir ama 90’lar boyunca çok çabaladı Bitlis... Anayoldan şehre hiç uğramadan geçip gidenlere meydan okurcasına, elindeki değerlerin önce kendi farkına vardı, sonra da dünyaya tanıttı. Bitlis’in cazibesi tarihi dokusuyla kendine çekiyor meraklı gezginleri.
#HürriyetAnadolu coğrafyası, İlk Çağ'dan yakın tarihimize kadar geçmiş olan süreçte, pek çok sayıda medeniyeti ağırlamış ve bunlara yurt olmuştur. Bereketli topraklarının yanında, Avrupa ve Afrika arasında kolaylıkla bağlantı kurulabilir olması nedeniyle Anadolu, pek çok uygarlığın beşiği olmuştur. Hitit medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir? Hitit uygarlığı kavramları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Hitit Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?‘Ekmeğe fısıldayan kadın’ olarak da anılan Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman ile iklim krizi, salgınlar ile birlikte artık daha pahalı ve riskli bir sektöre dönüşen tarımın geleceğini konuştuk. Ataman, üretim sıkıntısı nedeniyle gerçek besinlerin sadece zenginlerin sofrasında yer alacağı, yoksulların ise yapay gıdalarla besleneceği bir dönemin başladığına dikkat çekti. Doyumsuz modern insanın mutlu topraklarda, kendi cennetini yaratmasından söz edildiğini belirten Ataman, “Bilim her alanda gelişiyor koku transferi, duygu aktarımı şu anda bir gözlük mesafesinde. Gerçek hayatta sahip olamadığımız sofralar, antik zaman bitkileri hepsi sanal bahçelerde deneyimlememizi ve satın alınmayı bekliyor” dedi.
#BursaYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadDünyada birçok çeşit hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanların bazıları evcil hayvan iken bazıları yabani hayvanlardır. İnsanlar evlerinde evcilleştirilebilen hayvanlara bakmaktadır fakat bu hayvanlarda kendi aralarında farklılık gösterebilirler. Örnek olarak köpekler evcilleştirilebilen hayvanlardır. Fakat bazı köpek cinslerinin bakımı evde yapılamamaktadır. Bu durum genelde büyük köpekler için bu şekildedir. Malaklı köpeği nedir, özellikleri nelerdir ve nasıl beslenir? Malaklı köpeği tarihi ve hikayesi nedir? Malaklı köpeği hakkında merak edilen soruların yanıtlarını detayları ile derledik.
Ülkemizde birçok görkemli yapı bulunmaktadır. O görkemli yapılardan bir tanesi de Derinkuyu yeraltı şehridir. Derinkuyu yer altı şehrini ziyaret etmek isteyen kişiler öncelikle burası hakkında bir araştırma yapmaktadırlar. Derinkuyu yeraltı şehri günümüzde de esrarengizliğini halen korumaktadır. Peki, Derinkuyu yeraltı şehri nerede? Derinkuyu yer altı şehri kaç metre? Derinkuyu yer altı şehri tarihi nedir tüm detayları ile derledik.
Tarih öncesi çağlar, Paleolitik, Mezolitik, Kalkolitik, Neolitik ve Maden Çağları olarak beşe ayrılır. Maden çağları da kendi içerisinde, bakır, tunç ve demir çağı olarak üç ana başlıkta toplanır. Tarihi çağlar ise Sümerlilerin yazıyı icat etmesiyle başlar. Antik Çağ adıyla da bilinen İlk Çağ'ın diğer önemli buluşları ise şu şekilde sıralanabilir:1- Takvim 2- dünya haritası 3-Arşimet ışını. Tarihi çağların sıralaması, yılları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Tarihi Çağlar Ve Özellikleri Nelerdir?Yaklaşık 4000 yıl süren İlk Çağ, M.Ö. 3600 - 3700 yılları arasında, yazının bulunması ile başlamıştır. M.S. 350 - 400 yılları arasında gerçekleşen Kavimler Göçüne kadar devam eden İlk Çağ'daki en önemli buluşlar yazı ve takvimdir. Bunun dışında para, dünya haritası ve tekerlek de İlk Çağ'ın en önemi icatları arasında yer alır. İlk çağ uygarlıkları hangileridir? İlk çağ medeniyetlerinin isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#İlk Çağ Uygarlıkları Hangileridir?Dünya'da medeniyetin ilk başlangıcı olarak bilinen Mezopotamya bölgesinde pek çok uygarlık yaşamıştır. Mezopotamya uygarlıkları ile ilgili günümüzde dahi halen daha araştırmalar devam etmektedir. Mezopotamya bölgesinde bu uygarlıkların bırakmış olduğu bir takım eserler de günümüzde görülebilmektedir. Peki, en çok bilinen Mezopotamya uygarlıkları ve medeniyetleri nelerdir? Mezopotamya uygarlıklarının belirgin özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#En Çok Bilinen Mezoptamya Uygarlıkları Ve Medeniyetleri Nelerdir?Bir değerli taşın manevi anlamı, hayatınıza getirebileceği duygusal ve fiziksel faydalar vardır. Ametist stresi giderir, kuvars aşkı getirir, siyah turmalin zararlı enerjilerden korur. En sevdiğiniz değerli taşın hangi güçlere sahip olduğunu veya hangi taşın olumlu bir etkisi olabileceğini bilmek istiyorsanız detayları ile derledik.
#Değerli Taş İsimleriDiyarbakır’daki Amida Höyük’te sürdürülen kazıda 3 farklı katmanda yangın izine rastlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, kazı çalışmalarını sürdüren Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız yaptığı açıklamada, "Yanık tabakaları milattan önce 6500 ile 5500 yılları arasındaki tarihtedir" ifadelerini kullandı. Ortaya çıkarılan tabakalardan numunelerin alındığını kaydeden Yıldız, "Numuneler, karbon analizlerinin yapılması amacıyla TÜBİTAK’a gönderilecek" dedi.
#Amida Höyük