Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Aşure haftasının gelmesi ve aşure biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Aşure ne anlama gelir. Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşure, bu günü anmak için büyük miktarlarda yapılır ve alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlara, akrabalara, komşulara, meslektaşlara, sınıf arkadaşlarına ve diğerlerine dağıtılır. Aşure, ağır ve kalori bakımından zengin doğası nedeniyle geleneksel olarak yılın soğuk aylarında yapılır ve yenirdi. Aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde, biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Sizin için çeşitli kaynaklardan aşurenin tarihi ile ilgili bilgiler derledim.
#AşureAşure ne zamana kadar yapılır sorusu ile aşure yapmak isteyen vatandaşların gündeminde yer alıyor. Hicri takvime göre 30 Temmuz cumartesi başlayan Muharrem ayı içerisinde aşure günü de yer alıyor. Peygamberimiz tarafından buyurulan bu önemli gün, Muharrem ayının 10'uncu günü eda ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2022 dini günler takvimine göre Aşure Günü 8 Ağustos 2022, Pazartesi günü başladı. Ancak Muharrem ayı içerisinde aşureler yapılıp dağıtılmaya devam ediyor. Peki, aşure günü ne zaman sona eriyor? Aşure kaç gün yapılır? İşte 2022 aşure günü tarihleri..
#AşureMuharrem ayının 10. günü kutlanan aşure günü 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü başladı. Muharrem ayının faziletlerinden ve bereketinden faydalanmak isteyen pek çok kişi aşure tarifleri ve günleri için araştırmalara devam ediyor. Peki, aşure günü ne zaman bitiyor, aşure kaç gün yapılır? İşte, Diyanet 2022 Aşure Günü tarihleri...
#Aşure Günü Ne Zaman BitiyorMuharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü, bu yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi tarihine denk geliyor. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayında sşurelerini hazırlayıp, sevdiklerine ikram etmek isteyenler için aşure tarifi araştırmaları başladı. Peki, en güzel, aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, tam ölçüsünde aşure tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Aşure TarifiYaklaşmakta olan Muharrem ayıyla birlikte bu ayı özel kılan aşure tarifi ve yapımı araştırılmaya devam ediyor. Özenle hazırlanan aşure malzemeleriyle birlikte bu geleneksel lezzet komşularla paylaşılıyor ve evlere bereket katıyor. Pek çok malzemeden oluşan aşure tarifinin yapılışı oldukça zaman alıyor ve bunun yanında tam ölçüsünü tutturmak da maharet istiyor. Peki, Aşure malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? İşte, tam ölçülü aşure tarifi ve yapımı için püf noktaları…
#AşureAşure, muharrem ayında manevi değeri nedeniyle, diğer zamanlarda ise lezzeti nedeniyle vazgeçemediğimiz nefis bir tatlımız. Geleneksel bir lezzet olduğundan içine eklenen malzemeler de yöreye ve yapan kişiye göre değişiklik gösteriyor. Sizin için farklı aşure tarifleri derledik. Aralarında ünlü şeflerin imzasını taşıyan tarifler de bulunan aşurelerimizi mutlaka siz de deneyin. Afiyet olsun...
#Aşure Nasıl YapılırBirbirinden lezzetli ve pratik yemek tarifleriyle ilgiyle takip edilen şef Çiğdem Seferoğlu, Tadım’ın hijyenik ambalajlarda ilk günkü tazeliğini koruyan kuru meyve ve kuru yemişleriyle hem sağlıklı hem de lezzetli 2 farklı aşure tarifi hazırladı. Ünlü şef, klasik aşure tarifinin yanı sıra şeker kullanmak istemeyen aşure severler için şeker yerine en çok kullanılan kuru meyve olan hurma ile yapılan “hurmalı & portakallı” aşure tarifi verdi.
#AlışverişBirbirinden lezzetli ve pratik yemek tarifleriyle ilgiyle takip edilen şef Çiğdem Seferoğlu, Tadım’ın hijyenik ambalajlarda ilk günkü tazeliğini koruyan kuru meyve ve kuru yemişleriyle hem sağlıklı hem de lezzetli 2 farklı aşure tarifi hazırladı. Ünlü şef, klasik aşure tarifinin yanı sıra şeker kullanmak istemeyen aşure severler için şeker yerine en çok kullanılan kuru meyve olan hurma ile yapılan hurmalı ve portakallı aşure tarifi verdi.
#Aşure Nasıl YapılırHicri takvime göre Muharrem ayındayız; yani birçok inanışa göre kutsal olan mucizevi tatlı aşurenin ayı. Bu günlerde belki komşularınız kapınızı çaldı size bir kase uzattı ya da siz yaptınız onlara götürdünüz. Aşure, sadece Sünnilerin veya Alevilerin tatlısı değil. Türkiye’de yaşayan bütün toplulukların tatlısı.
Türk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriBir zamanlar sarayda ve konaklarda özel Saksonya porseleninden testilere konup dağıtılan aşure, zengin bir kültürel mirasa işaret ediyor. Muharrem ayında olduğumuz bu günlerde hâlâ tüm Anadolu’da süren bu geleneğin tarihçesine uzanalım...
#AşureHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#YılbaşıFarklı ve lezzetli aşure tarifi edinerek aşure günü kapsamında çok sayıda bakliyatı bir araya getirerek tatlılarını yapmak isteyenler için çok sayıda seçenek yer alıyor. İşte, Osmanlı döneminde yapılmakta olan aşurenin tarifi ve yapılışı hakkında bazı bilgiler
#AşureGazeteci yazar Aynur Tartan, yeni kitabı ‘Bak Mutfakta Barış Var!’da Anadolu’nun bin bir lezzetini dostlarının tarifleriyle harmanladı. Kitap, hepimizi barış üzerine bir kez daha düşünmeye, ağzımızın tadını bozmadan, barışın sofrasında yaşamaya davet ediyor.
Google, Türkiye’de ve dünyada en çok aranan kelimelerin ve en son trendlerin yer aldığı 2013 Zeitgeist listesini açıkladı. Türkiye'de farklı kategorilerden oluşan trend listelerinde; kişilerde Nil Erkoçlar, dizilerde Güneşi Beklerken, şarkılarda da “Yatcaz Kalkcaz” (Gülşen) ilk sıralarda yer aldı. Türkiye’de en çok aranan sözcükler ise sırasıyla “eokul”, “ÖSYM” ve “altın fiyatları” oldu.
#GoogleÇorba konseptli bir restoran işleten Ebru Omurcalı bu konuda bir kitap da yazdı: ‘Çorbanın Kitabı’. Genellikle yemek kitaplarının içinde bir bölüm olarak yer alan çorbaya adandı bu 322 sayfalık kitap. Geleneksel Türk mutfağının yanı sıra, İtalyan, İngiliz, Meksika, Hint, Jamaika ve Fas mutfaklarına da yer verdi. Sebzeli, etli, bakliyatlı, tavuklu, deniz mahsullü, soğuk ve diyet çorbalar başlıklı yedi bölümden oluşan kitapta tam 154 tarif var