GeriMutfak Tüyoları Ünlü şef Çiğdem Seferoğlu'ndan iki farklı aşure tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ünlü şef Çiğdem Seferoğlu'ndan iki farklı aşure tarifi

Ünlü şef Çiğdem Seferoğlu'ndan iki farklı aşure tarifi

Birbirinden lezzetli ve pratik yemek tarifleriyle ilgiyle takip edilen şef Çiğdem Seferoğlu, Tadım’ın hijyenik ambalajlarda ilk günkü tazeliğini koruyan kuru meyve ve kuru yemişleriyle hem sağlıklı hem de lezzetli 2 farklı aşure tarifi hazırladı. Ünlü şef, klasik aşure tarifinin yanı sıra şeker kullanmak istemeyen aşure severler için şeker yerine en çok kullanılan kuru meyve olan hurma ile yapılan hurmalı ve portakallı aşure tarifi verdi.

Bolluk ve bereketi simgeleyen paylaştıkça dayanışma ruhunu ortaya çıkaran ‘aşure zamanı’ geldi… Aşure hazırlığı yapanlar evlerinde tencerelerini hazırlarken paketli kuruyemiş sektörünün lider markası Tadım da bolluk bereketin simgesi bu dönemde paketli olarak sunulan sağlıklı kuruyemişleri ile yapılan aşure tarifleri için Şef Çiğdem Seferoğlu ile bir araya geldi.

Yerel ve geleneksel tatlardan ilham alarak leziz ve modern sentezler sunan yemekler ve tatlılar hazırlayan Şef Çiğdem Seferoğlu, besleyiciliği yüksek, sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli Tadım ürünleriyle aşure tarifleri hazırladı.

Tadım’ın ürün gamında yer alan en lezzetli ve sağlıklı aşure tariflerinin vazgeçilmezi olan kuru kayısı &hurma doğal yolla sağladığı meyve şekeri sayesinde hem vücudun enerji ihtiyacını karşılıyor hem de sindirim sistemini destekliyor. Şef Seferoğlu, klasik aşure tarifinin yanı sıra şeker kullanmak istemeyen aşure severler için şeker yerine en çok kullanılan kuru meyve olan hurma ile yapılan hurmalı ve portakallı aşure tarifi verdi. Korunaklı ambalajları ile dalından koptuğu andaki tazeliğini ve doğallığını muhafaza eden Tadım Hurma’yı şeker yerine kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir tat elde edebilirsiniz.

İşte Şef Çiğdem Seferoğlu'nun tarifleri...

HURMALI VE PORTAKALLI AŞURE

Malzemeler:

500 gram aşurelik buğday

250 gram nohut

150 gram haşlanmış fasulye

Yarım çay bardağı pirinç

150 gram soyulmuş çiğ badem

200 gram kuru kayısı

200 gram kuru üzüm

1 adet portakal

Yeteri kadar kaynar su

10 adet hurma

1 tutam tuz

Üzeri için:

Kavrulmuş fındık

Ceviz

Antep fıstığı

Kavrulmuş susam

İncir

Nasıl yapılır?

Bir gece önceden bol su ile yıkayıp ıslattığınız buğdayı süzüp kaynatmak üzere ocağa koyun.

Buğdaylar iyice şişip açılmaya başlayınca önceden haşlanmış olan nohut ve kuru fasulyeyi buğdayların üzerine ekleyin. Yıkadığınız pirinci de kaynayan bakliyatlara ilave edip aşurenin suyu helmelenene yani kıvam alana kadar bakliyatları birlikte kaynatın.

Kaynayan malzemelere 1 çimdik kadar tuz ilave edin.

Kuru üzümleri ve çiğ bademi ayrı kaselerde suya koyun.

Suda beklettiğiniz bademleri soyduktan sonra yine suda beklemiş ve şişmiş olan kuru üzümlerle birlikte kaynayan aşurenin içine ilave edin.

Kuru kayısıları küp küp doğrayın, ardından kuru kayısıları da ekleyin.

Bu sırada kaynadıkça yoğunlaşan aşureye ara ara sıcak su takviyesi yaparak kıvamını dengeleyin.

10 adet hurmayı kabuklarını rendelediğiniz portakalın suyu ile robottan geçirip püre haline getirin.

Son olarak hazırladığınız bu püreyi de aşureye ilave edip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine alın.

Porsiyonladığınız aşureler oda sıcaklığına indikten sonra kuruyemişler ve kavrulmuş susam ile süsleyerek servis edin.

KLASİK AŞURE

Malzemeler:

1 kilogram aşurelik buğday

750 gram nohut

500 gram haşlanmış fasulye

1 çay bardağı pirinç

250 gram soyulmuş çiğ badem

500 gram kuru kayısı

500 gram kuru üzüm

2 yemek kaşığı gül suyu

5-6 adet karanfil

Yeteri kadar kaynar su

2 kilogram toz şeker

1 çimdik tuz

Üzeri için:

Kavrulmuş fındık

Ceviz

Antep fıstığı

Kuş üzümü

Dolmalık fıstık

Ayıklanmış gül yaprakları

Tarçın

Nasıl yapılır?

Bir gece önceden bol su ile yıkayıp ıslattığınız buğdayı süzüp kaynatmak üzere ocağa koyun.

Buğdaylar iyice şişip açılmaya başlayınca önceden haşlanmış olan nohut ve kuru fasulyeyi buğdayların üzerine ekleyin. Yıkadığınız pirinci de kaynayan bakliyatlara ilave edip aşurenin suyu helmelenene yani kıvam alana kadar bakliyatları birlikte kaynatın.

Kaynayan malzemelere 1 çimdik kadar tuz ilave edin.

Kuru üzümleri ve çiğ bademi ayrı kaselerde suya koyun.

Suda beklettiğiniz bademleri soyduktan sonra yine suda beklemiş ve şişmiş olan kuru üzümlerle birlikte kaynayan aşurenin içine ilave edin.

Kuru kayısıları küp küp doğrayın, ardından kuru kayısıları da ilave edin.

Bu sırada kaynadıkça yoğunlaşan aşureye ara ara sıcak su takviyesi yaparak kıvamını dengeleyin.

Son olarak toz şeker ve gül suyunu da ilave edip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra aşureyi servis kaselerine alın.

Porsiyonladığınız aşureler oda sıcaklığına indikten sonra kuruyemişler ile süsleyerek servis edin.

False