aspir haberleri sayfasında aspir hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 321 aspir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Paris Sorbonne Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan Tuncelili Hava Arslan (48), doğduğu topraklara dönerek tarım işine girdi. Hava Arslan, Karabörk köyünde babasına ait tarlada yağ bitkilerinden aspir üretimine başladı. Gün boyu traktörle tarlasını süren Arslan, akşamları ise evine dönerek öğrencilerine uzaktan eğitim veriyor.
#Paris Sorbonne ÜniversitesiAspir yağı, latincesi Carthamus tinatoris olan aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Aspir bitkisi çok uzun yıllardır dünyanın birçok yerinde yetiştirilmekte. Türkiye'de son yıllarda üretimi artan aspir bitkisinden elde edilen organik yağın, zayıflama bronzlaşma ve masajdaki sağlıklı etkisi nedeniyle kadınlar tarafından yoğun talep gördüğünü söyledi. Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve Diyetisyen Aylin Hasbay Büyükkaragöz aspir yağı hakkında merak edilenleri açıkladı.
#Aspir YağıYeni yıl öncesi, alışverişin tam da hızlandığı bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. İyi de yaptı. Sucuk ve dana kaburga yerine domuz eti, kıymalı pide ve börek yerine sakatat, bal yerine şeker, zeytinyağı yerine tohum yağı ve baharatta yabancı madde yemişiz. Gördük ki özellikle de sucuk, kıyma, zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde sahtecilik had safhada. Kanser geçmişi de olan bir tüketici olarak, “İyi de onu yeme bunu yeme peki ne yiyeceğiz” şaşkınlığına düşmüş durumdayım. Yok mu bu sahtecilerden korunmanın bir yolu? Ve dahası ne ceza alıyorlar? İfşa edildiklerinde üretim ve satış duruyor mu? Hepsini sordum.
#SucukBitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımSağlıklı yağlar arasında sayılan aspir yağı, yağ yakımını desteklediği için diyetlerimizde önemli bir yere sahip. Dyt. Gamze Çakaloğlu aspir yağının diğer faydalarını ve kilo verme üzerinde etkilerini anlattı
#Aspir YağıYaz mevsimine doğru yol aldığınız bu günlerde ruhen ve bedenen yenilenme ihtiyacımız daha fazla hissedilmeye başladı. Yaz aylarında aldığımız D vitamini, yaşadığımız o güzel ve uzun günler, bize yaşam enerjisi verir. Eğer siz de gerçek bir yaz tutkunuysanız, şimdi gelin tüm bir yazı daha verimli ve enerjik geçirmek için yapabileceklerimize bir göz atalım.
#Yaza HazırlıkAnadolu’da öğünlerin vazgeçilmezi bulgur; doyurucu, pratik, besleyici ama hepsinden öte çok lezzetli. Buğdayın kaynatıldıktan sonra kurutulup öğütülmesiyle elde edilen bu bize has ürün mutfağımızın da yapıtaşlarından. Kıymayla birleştiğinde ayrı bir nefasete dönüşüyor, elle yuvarlanıp yemeklere eklendiğinde tadına doyum olmuyor. İnce simit olanın da kalın, dişe gelir irisinin de yeri ayrı. Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’nin farklı yörelerden derlediği bu tariflerin her biri şahane.
#Şef Doğa ÇitçiKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışABB Başkanı Mansur Yavaş, yarın açılışı yapılacak olan Türkiye’nin en büyük Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı BAKAP’ı gazetecilere gezdirdi. Tarımsal üretim yapılacak alanda Ankara tavşanı, Ankara keçisi ve Ankara tavşanını korumaya yönelik çalışmaların da gerçekleştirileceğini belirten Yavaş, “Burası inşallah yüzyıllar boyunca Ankara halkının hizmetinde kalacak” dedi.
#BAKAPMeze yapmayı da çok severim, yemeyi de... Meze yenen sofrada uzun uzun oturulur, sohbetle hemhal olunur. Size bugünlerde çok sık hazırladıklarımı anlatacağım. Patlıcan sevenlerin bayılacağını düşündüğüm bu tatları buğulama levrek ve ızgara sebzelerle sunabilirsiniz.
#Yumurtalı BabaganuçKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayKayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım törenine, Milli Savunma Bakanı ve Kayseri 1’inci Sıra Milletvekili Adayı Hulusi Akar’ı telefonla arayarak bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Askerlerimiz nasıl yurdun bekçileriyse, çiftçilerimiz de tarım alanımızın bekçileridir” dedi.
#Vahit KirişciHem gözümüzü hem midemizi doyuracak bir iftar sofrası için şef Doğa Çitçi’nin birbirinden leziz önerileri var. Üstelik hepsi Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye ait tatlar... Doğa Şef özellikle oruk kebabını tırnaklı pide, çoban salata ve ayranla birlikte sunmamızı öneriyor.
#KöfteAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıKayseri’nin ‘Atom Karınca’ diye anılan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç hem turizm kenti olma yolunda yapılan yatırımları, hem de beş üniversiteli bir şehir olarak gelişmeleri anlattı. Büyükkılıç Türkiye’yi Erciyes’te kayak keyfi yapmaya, Soğanlı Vadisi’ni keşfetmeye çağırdı.
#KayseriBayramlar, düğünler, nişanlar, hatta bebeklerin diş çıkarması gibi mutlu ve özel günler ayrıca doğumdan ölüme uzanan hayatın geçiş dönemlerinde hep sembolik yiyeceklerle donatılır sofralarımız. Seyahatlerimde bir kentin kültürünü tanımak için ritüel yemeklerini araştırır, denemeye çalışırım çünkü o sofralar, bölge ve halkı hakkında çok şey söyler. Yola çıkacak olanlarla notlarımı paylaşacağım bu hafta. Rotanızı belirlediyseniz yemeklerini de okuyup siz de peşine düşebilin diye...
#SeyahatDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarYüze iyi gelen bitkisel ve doğal yağlar avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı ve lavanta yağıdır. Avokado yağı cildin iyileşmesi ve hücre onarımı için önemlidir. Argan yağı cildin yumuşamasını sağlarken Hindistan cevizi yağı da cilt tonunu eşitler. Kuru, yağlı ve sivilceli yüze iyi gelen yağları derledik.
#Bitkisel YağlarCilde iyi gelen yağlar doğal ve saf yağlardır. Bu yağlar cildi nemlendirme, onarma ve besleme özellikleri sahip oldukları için oldukça sağlıklıdır. Doğal ve saf yağlardan yararlanarak cildiniz için en iyi yatırımı yapabilirsiniz. Sizin için cilde iyi gelen tüm yağları ayrıntıları ile derledik.
#CiltAspir yağı metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar ve yağ yakılmasını da hızlandırır. Diyet programlarının yanında düzenli egzersiz ile beraber aspir yağı da kullanarak daha hızlı kilo verebilirsiniz. Salatalarınızda ya da soğuk yiyeceklerinizde aspir yağını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aspir yağının kilo verme üzerindeki etkisi hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarTarımsal destek ödemeleri, ödeme tarihi gündemde yer almaya devam ediyor. Milyonlarca çiftçinin odaklandığı konuların başında gelen destekleme ödemeleri için Bakan Kirişçi'den önemli açıklama geldi. Bakan Kirişçi, yaklaşık 3,2 milyar lira tutarındaki tarımsal destekleme ödemelerinin tarihini resmi Twitter hesabından duyurdu. Peki, Destekleme ödemeleri ne zaman başlayacak? Tarımsal destek ödemeleri yattı mı? İşte, tarım desteği ödemeleri hakkında bilgiler.
#Destekleme Ödemeleri