Aslı Bugay Sökmez haberleri sayfasında Aslı Bugay Sökmez hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 76 Aslı Bugay Sökmez haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İlgili EbeveynÜniversiteler bu yıl YÖK’ün aldığı tavsiye kararı doğrultusunda 2 Ekim’de açılacak. 1 milyondan fazla yeni üniversitelinin okullarıyla buluşmasına da sadece 10 gün kaldı. Yeni bir başlangıca yelken açacak olan öğrenciler, farklı bir sosyal ortamın kapısını aralayacak. Peki, yeni üniversitelileri okullarında neler bekliyor? Kampuse, derslere ve hocalarına kolayca nasıl uyum sağlayabilirler? ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, üniversiteye uyum yollarını 10 maddede sıraladı:
#YÖKOkullarda travmanın etkilerini en aza indirmek ve öğretmenlerin sınıflarda güvenli bir eğitim ortamı, yani güvenli sınıf iklimi oluşturmalarını kolaylaştırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde ‘Afet Sonrası Öğretmenlerin Psikososyal Destek Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ hazırlandı.
#ÖğretmenEğitim uzmanları, üniversite tercih döneminde milyonca adayı uyarıyor: “Puan ve sıralama önemli olsa da tercih yaparken kendinize uygun meslekleri seçin. Sırf puanınız tuttuğu için değil, severek yapacağınız ve gelecekte size fayda sağlayacak bölümleri tercih edin.” Günümüzün özellikle de pandeminin ardından değişen şartlar meslekleri de etkiledi.
#Parlayan MesleklerODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Bölüm Koordinatörü Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, matematik kaygısının sadece Türkiye’de değil, dünyada yaygın bir sorun olduğunu dile getiriyor. Sökmez, yaklaşık 60 yıldır bu alanda bilimsel çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen matematik dersine katılım ve ortalama başarının düşük olmasının tüm dünya için endişe verici olduğu düşüncesinde. Doç. Dr. Sökmez, “Matematiğin bazı yönlerini kavramak, özellikle de işlemler bilişsel olarak zor olabilir. Yani, problemin çözümünü somut yollarla sınamanın mümkün olmadığı soyut beceri gerektiren durumlarda, öğrenciler hem işlemi yapmakta hem de bunun işlevini anlamakta zorlanabiliyor” diyor.
#Aslı Bugay SökmezOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarDeniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz Akkaya3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) iki haftadan az bir süre kaldı. 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra ise Yabancı Dil Testleri (YDT) uygulanacak. Sınava sayılı günlerin kalması adaylar için de stresin artması anlamına geliyor. Ancak uzmanlar bu yılın üniversite adaylarını uyarıyor: “Bütün yıl yaptığınız sınava hazırlığın ardından bu süreçte yorgun hissedebilirsiniz ancak kendinizi yetersiz hissetmeyin.”
#YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları SınavıÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İşgalciebeveynÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İşgalciÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İlgili EbeveynKanada’nın bazı önemli liseleri, öğrencilerin öğrenimini aksattığı iddiasıyla TikTok, Meta ve SnapChat’e dava açıyor. AP’nin haberine göre açılan davalarda Facebook ve Instagram gibi platformların “çocukların düşünme, davranış ve öğrenme biçimlerini olumsuz etkilediğini” ve bunun etkileriyle öğretmenlerin başa çıkmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Aynı haberde ABD’de de benzer davalar açıldığı bilgisine yer verilerek; Meta, Instagram ve Facebook'un bilerek ve kasıtlı olarak çocukları kendi platformlarına bağımlı kılan özellikler tasarladığı ve gençlerin ruh sağlığını bozduğu iddia ediliyor.
#OkulBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk YazarÜniversiteler bu yıl YÖK’ün aldığı tavsiye kararı doğrultusunda 2 Ekim’de açılacak. 1 milyondan fazla yeni üniversitelinin okullarıyla buluşmasına da sadece 10 gün kaldı. Yeni bir başlangıca yelken açacak olan öğrenciler, farklı bir sosyal ortamın kapısını aralayacak. Peki, yeni üniversitelileri okullarında neler bekliyor? Kampuse, derslere ve hocalarına kolayca nasıl uyum sağlayabilirler? ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, üniversiteye uyum yollarını 10 maddede sıraladı:
#YÖKUyum programı kapsamında okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül haftasında okula başlayacak. Kimi ilk kez okullu olacak kimi yeni arkadaş ve öğretmenleriyle tanışacak. Eğitim uzmanı Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilerin bu stresli süreci sorunsuz atlatması için önemli tavsiyeler verdi...
#OKULİlkokul birinci sınıfa başlayacak yaklaşık 1.5 milyon çocuğun anne babalarının kafası bugünlerde biraz karışık. Çocuğu için en doğru tercihi yapmak isteyen ailelerin önünde birçok kriter bulunuyor. Uzmanlar ise en önemli kriterin eve yakın okulu seçmek olduğunu söylüyor.
#OKULİyi bir üniversitede okumak isteyen adaylar için tercih dönemi başladı. Uzmanlar, kısa tercih listesinin risk taşıdığını belirterek, “'Sıralamam bu bölüme yetiyor, mutlaka yerleşirim' diye düşünmeyin, sürpriz yaşamayın” uyarısında bulundu.
#YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları SınavıÜniversite sınavlarına sayılı günler kala hem adaylar hem de ailelerde stres düzeyi yükseldi. Eğitim uzmanları öğrencilere ve ebeveynlerine son günlerde rahatlatıcı aktiviteler önerdi, sınav sırasında da heyecanı yenmenin ve baskıyı azaltmanın yollarını anlattı...
#YKSOkullarda travmanın etkilerini en aza indirmek ve öğretmenlerin sınıflarda güvenli bir eğitim ortamı, yani güvenli sınıf iklimi oluşturmalarını kolaylaştırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde ‘Afet Sonrası Öğretmenlerin Psikososyal Destek Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ hazırlandı.
#ÖğretmenDepremi birebir yaşamayanlar da şuanda korku ve endişe ile günlük hayatını sürdürmekte zorluk yaşayabilir. Bunun nedeni sadece depremzedelere üzülmüş olmak değil, aynı zamanda ülkemiz deprem fay hattında olduğu için özellikle İstanbul ve İzmir gibi daha önce depremi yaşamış ve yüksek katlı binalarda yaşayanlar daha çok korku, endişe ve hatta panik atak yaşıyor olabilir. Bu aileler, ne söyleyeceklerini bilemedikleri için çocukları ile deprem hakkında konuşmakta da daha çok zorlanabilir. Ama depremi yaşadığımız ve her yerde depremin konuşulduğu şu günlerde ebeveynlerin çocuklarıyla deprem ve hatta ölüm hakkında konuşmaya hazır olmaları gerekir.
#Konuk Yazar