aşı çalışmaları haberleri sayfasında aşı çalışmaları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2385 aşı çalışmaları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 il sağlık müdürleri ile toplantı gerçekleştirdi. Aşılamada gelinen noktaya dikkat çeken Bakan Koca, "Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu. Dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdik." dedi. Öte yandan Bakan Koca, aşılama programının 1. aşamasının 2. adımına geçileceğini belirtti.
#Bakan KocaTürkiye'de ilk defa genetik teknolojiyi kullanarak, m RNA temelli koronavirüs aşısı geliştiren merkezlerden biri olan Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü’nde Haziran ayında başlanılan aşı çalışmaları, hayvan deneyleri aşamasına geldi.
#M RNAKoronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya ve büyük can kayıpları yaşanmaya devam ederken, Covid-19'a karşı aşı çalışmaları da hızlanıyor. İngiltere'de bir şirket gönüllülere virüs bulaştırmak için hükümetten yüksek miktarda ödenek almaya hak kazandı.
#KoronavirüsKoronavirüs aşısında son durum bilgileri takip ediliyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşanların sayısı 30 milyon 870 bine, salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 958 bine, iyileşenlerin sayısı ise 22 milyon 469 bine ulaştı. Tüm dünyada bunlar olurken, aşı çalışmalarının ne durum da olduğu da merak konusu oldu. ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerin aşı çalışmalarında aşamalar devam ediyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs aşısıyla ilgili yaptığı açıklamada, aşının 2021'de piyasaya sürüleceğini duyurdu. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman çıkacak?
#Koronavirüs AşısıKoronavirüs aşısında son durum bilgileri takip ediliyor. Bir çok ülkede bilim insanlarının aşı çalışmaları devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan olumlu haberler geldi. 'Coronavirüs aşısı bulundu mu?' sorusunun yanıtı gündemde yer alırken, Bakan Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, üretilen bazı aşıların faz-3 denemelerinin kaç kişi üzerinde yapılacağı ve şu an faz-3 çalışması süren 9 aşı bulunduğu aktardı. İşte, koronavirüs aşısında son gelişmeler ve Bakan Koca'nın ilk aşı çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamalar.
#Koronavirüs AşısıSAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, dünya genelinde koronavirüse karşı aşı geliştirmede ciddi çalışmalar olduğunu, umut verici haberler geldiğini belirterek, "Aşının bulunması, bulunduktan sonra herkese ulaşabilmesi zaman alacak. Aşı bulunmuş olsa dahi, bu enfeksiyonla bir dönem birlikte yaşayacağız" dedi.
#Aşı ÇalışmalarıSAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, insan üzerinde denemelere başlanan koronavirüs aşısı için beklenen 18-24 aylık sürenin virüsle ilgili bilgi ve verilerin artmasıyla birlikte kısaldığını ve bu yıl sonundan umutlu olduklarını kaydetti. Taşova, asıl önemli olanın aşının içindeki antikorların koruyuculuk seviyesi ve süresi olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Yeşim TaşovaTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#KoronavirüsTüm dünya koronavirüs salgınından kurtulmak için Covid-19 aşı çalışmalarının sonlandırılmasını bekliyor. Devam eden aşı çalışmalarından sonuç alınması dört gözle beklenirken Covid-19 aşısıyla ilgili sevindiren gelişmeyi ABD başkanı Donald Trump bizzat açıkladı...
#ABDKoronavirüs aşısı ile ilgili Türk araştırmacılardan önemli bir açıklama geldi. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, aşı çalışmalarına ilişkin tarih verdi. Özören, "Projede ikinci ayın sonunda planladığımız şeyleri 1 ayda yapmış olduk. Yakında da hücre ve hayvan deneylerine başlıyoruz. Haziran başında hayvan deneylerine başlamak istiyoruz. En iyi ihtimalle Eylül 2021'de aşı adayının hazır olduğu Faz-3'e gelmiş oluruz" dedi.
#KoronavirüsTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, koronavirüsün tedavisine yönelik ilaç ve aşı ile ilgili 17 proje yürütüldüğünü söyledi. Mandal, "İlaçla ilgili şunu söylemiştik; inşallah yaz aylarında önemli aşamaya yani ilaç sunma aşamasına geleceğiz. Belki daha erkene de gerçekleştirme durumumuz var. Haziran ayında kamuoyu ile önemli bir müjdeyi paylaşmak istiyoruz" dedi.
#TÜBİTAKİngiliz basını İran ve Rusya’nın İngiltere üniversitelerine, koronavirüs aşı bilgilerini çalmak için siber saldırı düzenlediğini iddia etti. İngiliz enstitülerine yapılan siber saldırı izlerinin, Rusya ve İran’dan geldiği açıklandı.
#İngiltereTürkiye'de Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özkul ve Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'den sonra Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kılıç'ın da koronavirüs için aşı geliştirme çalışmaları kapsamında, virüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardığı ortaya çıktı. DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kılıç, aşı için virüsün izolasyonunun hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Bu elde ettiğimiz canlı virüsü, TÜBİTAK Aşı Platformundaki paydaşlarımıza biz sağlamış olacağız" dedi.
#Selçuk KılıçKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarKadın sağlığı konusunda son yıllarda birçok farkındalık çalışması yürütüldü. Meme kanseri için “pembe kurdele”, rahim ağzı kanserine karşı aşı çalışmaları, kadınlara düzenli ve ücretsiz tarama yapan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı Merkezleri bunlardan bazıları. Ancak eğitimli kesimde dahi sağlık kontrollerine yeterli özenin gösterilmediği görülüyor.
#Kadın SağlığıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında lisansüstü eğitim alan gençlere verilen bursun artışla birlikte kırtasiye ödeneği dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık 1780 Dolardan 2 bin 426 Dolara, İngiltere’de aylık 1200 Sterlinden 1646 Sterline, Almanya’da 1490 Eurodan aylık 1993 Euro’ya yükseltildiğini açıkladı.
#LisansüstüOje, hem günlük hayatta hem de özel davetlerde en çok kullanılan makyaj malzemelerinden biridir. Manikür ve pedikürde kullanılan ojelerin bazıları koruyucudur. Kalsiyum içerikli ojeler tırnakların çok daha güçlü olmasını sağlar ve kırılmaları önler. Tarihi Antik Mısır'a kadar uzanan oje, birçok farklı renkte üretilmekte ve satışa çıkarılmaktadır. Sonu oje le biten tüm kelimeleri harf sayısına göre derledik.
#EğitimDang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang VirüsüDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#Sağlık30 yıl önce yaşanan deprem sonrasında çöken istinat duvarının enkazı altında kalan 8 yaşındaki Nur Güven, biliminsanlığına uzanan örnek yaşam mücadelesi ile dikkatleri çekti. Uzun bir tedavi süreci geçiren Nur, üniversiteyi bitirdikten sonra teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nin aranan biyomühendisleri arasında yer aldı.
#Nur GüvenSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Strep ADünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin beklediği koronavirüsle mücadelede yeni dönemin detaylarını açıkladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından sözlerine "Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim" diye başlayan Bakan Koca, kaldırılan koronavirüs kısıtlamalarını madde madde açıkladı. Alınan yeni kararlara göre; açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı, HES sorgulama şartı sona erdi, okullarda karantina uygulanmayacak ve belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
#Fahrettin KocaTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarından İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Delta varyantında yüzde 15 olan hastaneye başvuru oranının Omicron'da yüzde 5'e düşse de nasılsa hafif geçiyor diye rehavete kapılmanın çok riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Özpolat, "20 ila 50 kat daha hızlı bulaşması nedeniyle yüzde 5'lik oran aslında çok daha büyük bir hasta grubuna tekabül ediyor. Bu nedenle sağlık sistemleri üzerindeki global etkisi çok daha büyük. Salgınla mücadelede en önemli şey hasta olanın izole edilebilmesi. Omicron PCR test yükünü artırdı evet. Ama ABD'de hızlı testlere ağırlık veriliyor, evlere ücretsiz test gönderilmeye başlandı. Şüpheli durumlarda insanların teste ulaşabilmesi, test yaptırması lazım" dedi.
#OmicronDjokovic'in Avustralya Açık'ta mücadele edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Pazartesi günü mahkemenin vize iptali kararını iptal etmesinin ardından Avustralya'ya giren ve Avustralya Açık yerleşkesinde çalışmalarına başlayan Djokovic'in ülkeye girişteki formda bulunan 'Son 14 gün içerisinde başka ülkeye seyahat ettiniz mi?' sorusuna 'Hayır' kutucuğunun işaretlemesi, Sırp raketi zor duruma sokabilir. Öte yandan Avustralya Açık, mahkeme kararı sonrasında Djokovic'i 1 numaralı seribaşı olarak duyurdu. Peki Djokovic, Avustralya Açık'a katılabilecek mi? Yalan beyanat sebebiyle yapılacak soruşturmanın sonu neye varabilir? İşte soruları ve cevaplarıyla Djokovic ile Avustralya arasında yaşananlar...
#Novak DjokovicSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
#KoronavirüsKoronavirüse karşı aşı çalışmaları hızla sürerken Prof. Dr. Özgür Enginyurt’tan bir uyarı geldi. Enginyurt, “Aşılı olan vatandaşlarda fazladan bir özgüven var. Aşılılar da virüs taşıyabilir. Aşı bizi COVID-19’dan korumayacak, hastaneye yatıştan koruyacak” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına karşın alınan tedbiri duyurarak, "Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız, belirlenmiş aşı takviminin üzerinden üç aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir" dedi. Bu gelişmenin ardından yerli aşı tarihi gündeme geldi. Peki, Turkovac ne zaman çıkacak?
#TurkovacYükseköğretim Kalite Kurulu'nun Akreditasyon Programı'nda kurumsal akreditasyon alan 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi'ne “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” düzenlenen törenle verildi. Rektör Özlenen Özkan'a belgeyi, YÖKAK Başkanı Muzaffer Elmas verdi.
#YÖKAKAşı karşıtları tarafından üretilen 'DNA'mızı değiştirecekler', 'Beynimize çip takacaklar' gibi akıldan uzak tezlerin tarihi bir arka planı mevcut. Ancak 19'uncu yüzyıla kadar uzanan aşı karşıtlığının hikayesinde iki doktor öne çıkıyor. Peki gerçek amaçları neydi?
#AşıCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19