İdil Yazar, yemek tutkusuyla hayatını değiştiren, başarısıyla ilham veren bir kadın. Hem mutfakta hem de iş hayatında gösterdiği performansla büyük başarılara imza atıyor. Bir ayağı ABD ve İstanbul’da olan Yazar, yaz mevsiminin büyük bir bölümünü çok sevdiği Çeşme’de geçiriyor.
#1Gastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiUSLA gibi mutfak akademileri rekabetin arttığı gastronomi sektörüne girmenin en hızlı ve etkili yolu. Dışarıdan da herkesin gidebildiği Gusto by USLA ise akademinin kendine ait restoranı. Menüsü sık aralıklarla USLA’nın kurumsal şefi Cenk Akkaya öncülüğünde yenileniyor.
#USLASon yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz. Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var. Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafyadır. Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık. Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz. Gastronomide de durum böyle...
#1Dünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiUluslararası alanda tanınmış ünlü Türk şeflerden Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak ününe ün kattı. Michelin Rehberi'nin 2023 yılı için İstanbul'daki restoranları da değerlendirme sistemine dahil etmesiyle Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen törende İstanbul 2023'ün ilk seçkisi açıklandı. Bu özel gecede Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak merak konusu oldu. Peki, Fatih Tutak kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, 2 Michelin Yıldızı alan Fatih Tutak hakkında bilgiler...
#Fatih TutakYıl 1996, TRT 2’de çalışıyorum. Kısaca Tarihi Yarımada olarak adlandırılan, İstanbul’un en heyecan verici bölgesi olduğunu düşündüğüm Sultanahmet’te 1918-1919 yıllarında imparatorluk döneminin ilk çağdaş hapishanesi olarak inşa edilen tarihi binanın restore edilerek otele dönüştürülmesinin mini bir belgeselini çekiyoruz. Binanın avlusuna girdiğimde kim bilir yıllar içinde kimler burada volta attı diye düşünmeden edemiyorum...
#Müge AkgünSon bir buçuk yıldır hayatımızı kâbusa çeviren salgının az da olsa olumlu yanları da oldu. Öyle ki evlerimizden başımızı bile çıkaramadığımız karantina günleri, birçoğumuzun içindeki 'yetenekleri' açığa çıkardı. Kimimiz içindeki ressamla tanıştı kimimiz ise kitap kurduyla. En leziz olanı ise içimizdeki 'şefi' keşfetmemiz oldu...
#Aşçılık Okuluİngiltere kökenli aşçılık yarışması, Acun Ilıcalı’nın rayting makinesi Masterchef nihayet Bursa’ya geldi. Bursa’ya gelmeden önce Masterchef, Kahramanmaraş, Alaçatı, Ankara, Konya, Çanakkale, Balıkesir, Adana, Gaziantep ve Afyon’da çekildi. Olaya iyi tarafından bakalım ilk 10’dayız. Aslına bakarsanız belediyeler parayı bastırınca program yapımcısı sırada hangisi var diye soruyor.
#BursaGarum, bir Antik Yunan sosu… Şu anda çok yaygın şekilde kullanılan pek çok fermente sosun atası. Yaklaşık 10 yıl önce dünyanın en ünlü şeflerinin radarına girdi. Genç idealist aşçılarımızdan Umut Ulaş da onun uğruna Latince öğrendi, bu sosu ticari hale getirmeye hazırlanıyor.
#YazarPsikoloji okurken, “Ben psikolog olmak istemiyorum, benim lokantam olmalı” diyerek yön değiştirme cesaretini bulan, yurtdışında eğitim aldıktan ve deneyim kazandıktan sonra Türkiye’ye dönen Didem Şenol Tiryakioğlu’nu ilk olarak Lokanta Maya’nın sahibi olarak tanıdık. Ardından Gram’ı, Kanyon Corner ve Bebek Corner da hizmete açtı. Yeme içme sektöründe farklılık yakalayan Tiryakioğlu’yla konuştuk.
#Didem Şenol TiryakioğluEvlenip ABD’ye taşınmasının ardından memleket hasretiyle pişirmeye başladığı yemekler, Antakyalı Özlem Warren’in kariyerini bambaşka bir noktaya taşıdı. Teksas’daki aşçılık okulu Central Market Cooking School’da gönüllü çalışmaya başladığı dönemde pişirdiği Türk yemekleriyle dünyaca ünlü şef Jamie Oliver’ın dahi dikkatini çeken Özlem Warren, ’Ozlem’s Turkish Table’ ismini verdiği yemek kitabına da imza attı.
#Özlem Warren