Kırk yıllık aşkın arasına girmişti ölüm. Son on yıllarına şahit olmasam inanmazdım. Onlar benim, çevremde nadir gördüğüm, gerçek çiftlerin varlığına dair umudumdu. Her zamanki gibi biri diğerinden önce tekâmülünü tamamlamış olsa gerek, gitti. Giderken bizi ölümüne hazırlamayı da ihmal etmedi. Biz de arkasından iki kadın, arabaya atlayıp kaçmak istedik duygularımızdan…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Prof. Dr. Teoman Duralı'nın vefatı dolayısı ile bir taziye mesajı yayımladı. Erdoğan, 'Ülkemizin felsefe-bilim hayatına büyük katkılar yapmış ilim insanı Prof. Dr. Teoman Duralı hocamızın vefatından derin üzüntü duydum.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan‘Rizzoli&Isles’ serisi polisiyeleriyle tanınan ‘Gerilimin Kraliçesi’ Tess Gerritsen, 1987’de yayımladığı ilk romanı ‘Gece Yarısından Sonra’da romantizmle gerilimi harmanlıyor. Gerritsen’in yeni yayımlanan diğer romanı ‘Karanlığın Ayak İzleri’ ise Avrupa’da geçen bir casusluk hikâyesi.
#Tess GerritsenTaşradan gelip Paris’te, ortamın ikiyüzlü yapısına, sahte ilişkilerine, gösterişli ama kof kişiliklerine başkaldıran bir kadın... ‘Colette’, Fransız edebiyatının aykırı, özgür ve sarsıcı kalemi Sidonie-Gabrielle Colette’in edebi ve cinsel kimliğini bulma sürecini anlatıyor. Keira Knightley, performansıyla filme damgasını vuruyor.
#Film“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentMiriam Lancewood-Peter Raine çifti, tam sekiz yıldır teknolojiden, takvimden hatta saatten uzak yaşıyor. Beden eğitimi öğretmeni Miriam (34) Hollandalı, akademisyen Peter (64) ise Yeni Zelandalı. Yedi yıl boyunca Yeni Zelanda Alpleri’nde, vahşi doğanın içinde avlanarak yaşadılar, sonra Avrupa’da bin kilometrelik bir yürüyüşe çıktılar. Şimdi de Türkiye’deler. Onlarınki kaçış değil, tercih... Maceracı çifti Antalya Çıralı’da bulduk...
#Miriam LancewoodHürriyet Ankara’nın kent ile üniversiteyi bir araya getiren “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 12’nci durağı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi. Ulus’ta tahsis edilen binalara müzeler planladıklarını söyleyen Rektör Mehmet Barca, “Yapmak istediğimiz cumhuriyetin kurulduğu bu mekanlarda ne yaşanmışsa onları genç kuşaklara bir takım sembollerle aktarmak” dedi.
#AnkademiOrtadoğu’da bütün dengeleri altüst eden, kimi ülkelerde daha demokratik bir topluma doğru evrilme umudu taşırken kimi ülkelerde yıllarca süren iç savaşlara yol açan Arap Baharı’nın etkileri, Suriye, Mısır, Libya, Tunus ve Türkiye’den katılan konuşmacıların aynı masa etrafında buluştuğu bir panelde tartışılacak.
Rahmi Turan’ın 2 Kasım’da Hürriyet’te yazdığı 'Türk Olmak Zordur' başlıklı yazı okurların çok ilgisini çekti. O kadar ki, Turan’ın yazıda belirttiği “Türk olma şartları” hemen arkasına bayrak ve müzik eklenerek birer slayt haline getirildi, e-postalara iliştirilip yayıldı.
Bir yanda kökten dincilik yükseliyor, bir yanda dine katı bir materyalizmle yaklaşan yeni ateizm akımı... Yeni ateistlerin karizması ve ukala tavrı, seslerini uluslararası camiada daha kolay duyurmalarını, daha çok insanı dinin insanlık için hiç de iyi bir şey olmadığına inandırmalarını kolaylaştırıyor. Bundan tedirgin olan ilahiyatçılar ve entelektüeller de kalemlerini kuşanıp onlara cevap veriyor, dinin gerekliliğini savunuyor. Bir tarafta dindarlar, bir tarafta bilim adamları, bir tarafta ateistler...