Kitap

Güncelleme Tarihi:

Kitap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2013 00:14

Haberin Devamı

Roman

Gündelik Felaket Teorileri
Marisha Pessl
Çev.: Algan Sezgintüredi
Siren Yayınları

Bir çırpıda değil, sakin sakin okunması gereken, işin aslı ‘sabır’la atılan düğümlerin nihayetinde çözülmesini bekleyeceğiniz bir kitap ‘Gündelik Felaket Teorileri’. Bir yol kitabı, binlerce yıllık epik anlatıların çağdaş versiyonu hatta. Yolculuk en önemli unsuru kitabın. Marisha Pessl kahraman kadrosunda çekmiş ilk numarasını, bildik baba-oğul, ana-kız güzellemesinden farklı, sıradışı bir baba ve tam da babasına layık bir kızın hikâyesini anlatıyor. Dünyaca ünlü akademisyen bir baba (en azından bize anlatıldığı haliyle öyle) ve onun kızı Blue, neredeyse her ay yeni bir üniversiteye, haliyle yeni bir eyalete, mahalleye, eve, okula ve yeni çevreye geçiş yapmaktadırlar. Ama Blue’nun en önemli eğitim aracı, evlerindeki olağanüstü kütüphaneleri ve babasının başöğretmenliğinde hazırlanmış özel müfredatıdır! Dünyaca ünlü yazar ve başyapıtlarıyla adlandırılan bölümlerde yazarın ve kahramanının ne yaptığını anlayacaksınız zaten! Babasının da uyardığı üzere “kişinin kendi yaşamöyküsünü yazması ve bunun okunmasını beklemesi için yüce bir gerekçe bulmuş” olan Blue, bu gerekçenin ne olduğunu anlatıyor aslında. Kitap boyunca o gerekçeyi bekliyorsunuz. Yarısı gerçek, yarısı hayali referansları ve bitmek bilmeyen sıfat tamlamaları içinde aktarılan olayları okudukça, “şimdi ne olacak” sorusunu soruyorsunuz. Bu sorunun ilk başlardaki hali biraz sabır zorlanması gibi görünse de sonraki her bölümde daha da merak içinde okutmayı başarıyor. Binlerce yıllık anlatıya yaslandığı kadar popüler kültüre de oldukça sıkı vuruyor Pessl. Okuduktan sonra her önünüze gelene tavsiye edeceğiniz, tam bir ‘okur’ romanı!

Haberin Devamı

İşgal Et / W.J.T. Mitchell, Bernard E. Harcourt, Michael Taussig / Çev.: Elif Ersavcı / Kolektif Kitap Güncel - İnceleme
Gezi Direnişi’ni anlayabilmek için birçok şeye müracaat edildi. Sonrasında da birbirinin aynı kitaplar yazıldı! Referansları arasında yer alan Wall Street Occupy Hareketi ilk günden beri sürekli dillendirildi. Ne kadar benzediği veya aslında hiç benzemediği söylendi. Birçokları onun ne olduğunu hiç bilmeden Gezi’nin ne olabileceğini anlatmaya koyuldu... ‘İşgal Et’te; Taussig, Harcourt, Mitchell gibi yakından tanıdığımız isimler Wall Street İşgali’ne içinden, düşünsel yönünden ve sanatsal/imgesel ifade biçiminden hareketle bakıyor; İşgal Etme’nin ne olduğunu anlamaya ve anlatmaya çalışıyorlar. Büyük çoğunluğunun ağaç israfı olduğu ‘Gezi Kitapları’nın aslında nasıl olması gerektiğini de gösteren nitelikte bir kitap.

Haberin Devamı

Hepsi / Enis Batur / Sel Yayıncılık / Deneme
‘Minör’ ama o kadar güçlü denemeler toplamı ‘Hepsi’. Bu kez çok kişisel bir sigara ve beden tema’sını işlemiş Enis Batur. Şimdiye kadar alışık olmadığımız bir ses tonuna sahip kitap! Asla hesap işi denmeyecek ama büyük ölçekli ‘fikir ve tasarı’ kitaplarında yazdıklarına oranla, şaşırtıcı derecede ‘içinden koparak’ anlatıyor. En önemli farkı bu, yazmıyor, anlatıyor! Neredeyse bir şiir kitabı girizgâhıyla başlıyor anlatmaya, sonrası ‘yaşam’dan referans taşıyan fikirler, tanıklıklar. Kitapta karşınıza çıkan isimlere dikkat edin, Enis Batur bu kez çok önemli selamlar gönderiyor andıklarına!

Törensel Hayvan / Wendy James / Çev.: Sevda Çalışkan / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Bilim
‘Yeni bir antropoloji portresi’ altbaşlığını taşıyan ‘Törensel Hayvan’ önünde ceket ilikletecek bir kitap. Wendy James birçoklarınca ihmal edilen antropolojinin aslında nasıl önemli olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar yapılan hata ve ihmalleri sıralayıp hepsinin müsebbibi putları devirdikten sonra ‘nasıl doğru bakılması’ gerektiğini gösteriyor; dünyaya, kültüre ve insanlığa! Antropologların doğru okuyamadıkları veya çoğunun görmezden geldiği ritüellerle ispatlıyor ne söylemek istediğini...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!