Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in Balıkesir’in peynirlerini ve zeytinlerini anlattıkları çalışmalarının ardından serinin üçüncü kitabının kahramanı ekmek oldu. ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ adlı kitap kendi kategorisinde Gourmand Awards 2023’te birincilik ödülünü aldı. İkili “Neredeyse tüm köylerinde ekşi mayalı, dumanı üstünde lezzetli ekmekleriyle insanı karşılar Balıkesir” diyor.
#GİZEM DİNÇBAŞBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılKahramanmaraş’ın ilk kadın kooperatifi Mutlu Besin’in kurucusu Cennet Polat, CarrefourSA’nın “Üretime Doğrudan Destek” projesi kapsamında İstanbul’daki açık çarşıda tezgâh kurdu.Ancak üç çocuk annesi Cennet Polat’ın (43) tezgahı boştu. “Biz 15 kadın günlük 100 kg tarhana satıyorduk. Kimse mutsuz olmasın diye kooperatifin adını da ‘mutlu’ koymuştuk. Depremde en neşeli arkadaşımızı kaybettik. Şimdi kimse mutlu değil” diyen Polat, bundan sonra ne olacak sorusunu şöyle yanıtladı: “Net yanıt veremediğim tek soru bu. Bizi ancak üretim ayakta tutar, tek bildiğim bu.Benim şehrime boşuna ‘kahraman’ demediler.” ö
#CarrefoursaTatlı telaşın başladığı o son haftaya geldik... Yeni yıla sayılı günler kala herkesin programı yavaştan şekillenir, hediyeler alınır, keyifli ama yorucu bir sofra alışverişi maratonu başlar... Peki, peyniri, mezesi, şarküterisi, ekmeği derken eksikleri nereden tamamlamalı? Yorulmadan, nokta atışı iyi bir alışveriş için jürimizin favorilerini kaçırmayın!
#YeniyılAğızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.
#PeynirYıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#YazarDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota TrakyaŞimdiye kadar gitmediyseniz yolunuzu Balıkesir’e düşürmek için artık en az 50 sebebiniz daha var. Peynir araştırmacıları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, şehrin yerel-geleneksel türlerini kayıt altına aldıkları kitaplarıyla ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’da birinci oldular. Biber ve Onur’la hem kitabı ve ödülü hem de olgunlaştıkça lezzetlenen maceralarını konuştuk.
#PEYNİRSesli yürüyüş uygulamamız Piri’nin kayıtları için geçen hafta Paris’teydim. Paris’i anlatırken aklıma hep Napolyon Bonopart’ın “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” sözü geldi. İstanbul’u ne kadar özlediğimi fark ettim. Size baharın daha da güzelleştirdiği şehrimin sevdiğim bir semtini anlatmaya karar verdim: Cihangir... İşte size İstanbul'un gözde semti Cihangir gezi rehberi...
#SeyahatBiz öyle bir kruvasan, iki meyveyle geçiştiremeyiz. Türk halkı için kahvaltının farklı bir yeri var: Çeşit çeşit peynir olacak; zeytinler, salamlar, pastırmalar, sucuklar sofrayı süsleyecek. Hatta öğle ve akşam bile... Peki, en lezizlerini nereden alacağız?
#ŞarküteriPeynir çeşitlerini keşfetmek, iyi olanı bulmak için epey çaba sarf ederim. Söz konusu damak tadı olunca bütün yorgunluklara değer. Lezzetin peşine düşen iki ismin, Neşe Biber ve Berrin Bal Onur’un ‘Doğduğu Topraklarda PEYNİR AŞKINA Yolculuklar’ kitabını hemen okumaya başladım. Fotoğrafları da Ahmet Ağaoğlu, Yıldıray Çan çekmiş.
#PeynirHatay’ın künefelik peyniri, Trabzon’un muhlamalık peyniri, Erzurum civil peyniri, onlarca çeşit tulum peyniri, Viyana’nın incirlisi, Kuzey İtalya’dan provolone... Ağız sulandıran, iştah kabartan bir liste bu. Her damağa, her keseye göre peynirler. Üstelik artık hepsini bir arada bulması da kolay. İstanbul’un en iyi peynirlerini satan dükkânları araştırdım.
#Peynir DükkanıGeçen yıl bir arkadaşım, tam da bu vakitler sıcaklardan sıcak beğen bir gece, bir dost meclisinde, Türkiye’nin hal-i-pür melalini konuşmayı vazife bilen erkek tayfasının koyulaştıkça ağdalaşan muhabbetini çattadanak kesmiş ve soran eden olmadığı halde biz meclis mensuplarına yüksek sesle gidip Kıbrıs’a yerleşeceğini bildirmişti.