Buzulların erimesi, küresel ısınmanın en çarpıcı etkilerinden biri ve bu süreç, sadece deniz seviyelerinin yükselmesiyle değil, aynı zamanda antik virüslerin gün yüzüne çıkmasıyla da ilişkili. Yapılan son çalışmalara göre ise Çin’in batısındaki Tibet Platosu’nda yer alan Guliya Buzulu’nun derinliklerinde 1700'den fazla antik virüs keşfedildi. Peki bu virüsler Dünya’yı nasıl etkiliyor? İnsanlarda salgın hastalıklara neden olabilir mi?
#İklim DegisikliğiBiliminsanları, binlerce yıl insan DNA’sında uykuda kalan antik virüslerin, kişi kansere yakalandığında uyanarak kanserli hücrelerle savaştığını keşfetti. İnsan DNA’sının yüzde 8’den fazlasının virüs orijinli olduğunu kaydeden biliminsanları, kansere karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi umuyor.
#KanserHindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
#BuzullarBilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostFarklı dünyaların kapılarını aralayan birbirinden sürükleyici kitaplarla çocuklar bu bayramı ve tüm yaz tatilini daha verimli geçirebilir, yepyeni kahramanlarla tanışabilirler. 8-12 yaş grubuna özel, 2022’nin öne çıkan kitaplarını bilenlere sorduk.
#En İyi 10 Çocuk Kitabı1300’lü yılların ortalarında görülmeye başlayan ve sonrasında tüm dünyayı sararak milyonlarca insanı öldüren veba salgını ya da bilinen adıyla ‘Kara Veba’ konusunda araştırmalar yapan bilim insanları çok çarpıcı bir keşif yaptı. Ölümlerin üzerinden 600 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen salgının çıkış noktası ortaya çıkarıldı.
#Kara VebaAkdeniz’in en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Antalya’da 2022 yılı turizm verileri yüzleri güldürüyor. Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan verilere göre 2022 yılının Şubat ayında şehri hava yoluyla ziyaret eden turist sayısı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 211 arttı.
#AntalyaDünyanın koronavirüs ile mücadelesi son sürat sürerken Rusya'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Rus bilim insanları donmuş toprağın erimesinin potansiyel olarak ölümcül antik virüsleri ve bakterileri serbest bırakabileceğinden korkuyor. Rusya bu konuda ilk adımı attı ve tehditleri mercek altına almak için bir ekip kurdu.
#VirüsBir okurumuz Haziran 2020 yılında Ticaret Bakanlığı’na bir şikâyette bulunuyor. Şikâyetinde aynı cadde üzerinde aynı marka zincir marketin üç adet şubesinin, aralarında yaklaşık 500 metre mesafe bulunmasına karşın birçok üründe farklı fiyatlandırma yapıldığına dikkat çekerek, “Üretici kandırılıyor” diyor.
#MarketGüvey otu ya da kekik otu olarak da bilinen mercanköşk, vitamin ve mineraller açısından çok zengin olan bir bitkidir. Özellikle de Akdeniz bölgesine özgü kekik alttürü olan bu bitkinin çiçekleri ve yaprakları çeşitli baharatlarda ve bitkisel ilaçlarda sıkça kullanılıyor. Mercanköşkün faydaları nelerdir sizler için derledik.
#FaydalarıGeçen haftaki Kavala yazımda Kavala ve Thassos Adası’nın bize sandığınızdan uzak olmadığını, sabah erken saatte çıkacağınız bir yolculukla öğle saatlerinde adada kahve leyfi yapabileceğinizi vurgulamış, önce Kavala’yı anlatmıştım. Bu haftada Thassos (Taşöz) Adası notları ile karşınızdayım.
#BursaBaharı çağırıyoruz hep birlikte, hatta avazımız çıktığı kadar “Gel artık bahar kucakla bizi, güneşin ısıtsın bizi ve tüm Anadolu’yu” diye bağırıyoruz. Virüs salgını sürecinde en çok özlediğim, her sene bahar aylarında mutlaka gittiğim, kendmi mutlu hissettiğim iki antik kentten biri Afrodisias diğeri de inşasında Afrodisyaslı ustaların çalıştığı komşusu Sagalassos.
#BursaTokalaşma ve selamlaşma şekilleri pandemi ile birlikte tüm dünyada değişime uğradı. Tokalaşmak, yanaktan öpüşmek, sırtını sıvazlayarak sarılmak artık çok eskilerde kaldı. Peki, hangi selamlaşma biçimi daha az riskli hangileri daha yüksek risk taşıyor?
#HekstraKars son yıllarda tren sayesinde turizmde yaptığı atılımlarla bir marka şehir halini almayı başardı ve Türkiye’nin en önemli kış destinasyonlarından biri haline gelmişti. Seferleri durdurulan sadece Doğu Ekspresi değil, birçok bölgesel hat ve tren yaşadığımız süreçte çalışmıyor. Yalnızca Karslılar değil tüm turizm çevreleri koronavirüs tedbirleri kapsamında seferleri durdurulan Doğu Ekspresi’nin tekrar şehirlerine geleceği günü bekliyor. Umarız önümüzdeki kış tekrar aynı hava yakalanır ve Kars turizmde hakettiği ilgiyi görür.
#BURSADünyaca virüsle mücadele etmiyor olsaydık, belki de bu hafta sonu bir karnaval heyecanı için seyahate çıkmıştık. Biliyorum hemen aklınıza dünyanın en renkli karnavallarından birisi olan Rio karnavalı geliyor ama inanın artık birçok ülkede, farklı şehirlerde bu işin turizm ve ekonomik yönü ön planda, insanlar hem eğleniyor, hem dini inançlarını yerine getiriyor. Hepsinden önemlisi düzenlenen turlarla, şehirler ve ülkeler arası seyahatlerle önemli bir ekonomik hareketlilik sağlanıyor.
#BursaAB ile aşı üreticisi firmalar arasındaki tedarik kavgası sürüyor. Avrupa İlaç Ajansı’ndan ‘acil kaydı’yla onay alan Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca firmalarının birden “Bu kadar aşıyı hemen veremeyiz. Üretimde sıkıntı var” demeleri, Almanya’nın aşı planlarını da altüst etti. 27 Aralık’ta 80 yaş üstünü aşılamaya başlayan Almanya bugüne kadar sadece 2 milyon civarında aşı yapabildi.
#YAZAR2020 birçok açıdan oldukça kaotikti. Birçok ünlü ismin ani vefatı, depremler, seller, yangınlar, çatışmalar ve en önemlisi de salgınla çoğumuzun dengesi bozuldu, yaşamı altüst oldu. Suçlu belliydi: 2020! “Bir bitse de kurtulsak” dedik. Yeni bir yıl geldi, hoş geldi. Ama gelen gideni aratır mı dersiniz? Astrolog Can Aydoğmuş ve Aygül Aydın pek de iyi haberler vermiyor... 2021 farkındalığın arttığı, ‘uyanış’ yılı olacak deseler de asıl rahatlama 2023’ten sonra...
#YazarGeçen yıl Çin'de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesini ziyaret eden turist sayısında dört kat düşüş yaşandı. Yaşantısı, şehir hayatı ve mimarisiyle Osmanlı'nın parmak izi olarak adlandırılan tarihi kent pandemi öncesi yılda yaklaşık 320 bin konaklamalı turist ağırlarken, bir milyondan fazla günü birlik ziyaretçi ağırlıyordu.
#Safranbolu