Antijen testi, Covid-19 salgını devam ederken gündemde yer alıyor. Salgınla birlikte pek çok kişinin de gündemine giren antijen terimi, salgının ilerlemesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Peki, antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen TestiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidPSA, prostat hücrelerinin üretmiş olduğu bir protein türüdür. Kan içerisinde bulunan değerleri, kan testleri yapılarak ölçülebilir. PSA nedir, normal değerleri kaç olmalı, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#PSA NedirFibrinojen vücutta üretilir. Pıhtılaşma süreci için oldukça önemli bir proteindir. Kanın pıhtılaşma süreci için oldukça önemli olan Fibrinojen değeri yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Peki Fibrinojen nedir? Fibrinojen değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere bu konuyu detaylıca açıkladık.
#Fibrinojen NedirVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluPCR testi zorunluluğu kaldırıldı mı, sorusunun yanıtı İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması ile gündeme geldi. COVID-19 salgınının yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla ülkeye girişlerde uzun süredir uygulanan koronavirüs test zorunluluğu için yeni karar alındı. Yayınlanan genelgede, Sağlık Bakanlığının yazısı ve yeni gelişmeler doğrultusunda ülkeye girişte uygulanacak tedbirlerde bazı değişikliklere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Peki, uçaklarda PCR testi zorunlu mu, koronavirüs test zorunluluğu kalktı mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Pcr TestiKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAglütine olmak kavramından türeyen aglütinasyon kelimesiyle sıklıkla karşılaşılır. Aglütinasyonun pozitif veya negatif çıkma şansı vardır. Sizler için aglütinasyon nedir, neden olur? Aglütinasyon pozitif veya negatif çıkarsa ne olur tüm detayları ile derledik.
#AglütinasyonTurizm sektörünün uzun süredir beklediği haber 17 Eylül’de geldi. İngiltere 22 Eylül itibarıyla Türkiye’yi kırmızı listeden çıkaracak. Söz konusu karar turizmcileri sevindirirken özellikle 2022 yılı için umutları artırdı. İngilizlerin erken rezervasyon alışkanlığı olan bir millet olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, alınan kararın yıl sonu için de can suyu olacağını belirtiyor.
#Turizm SektörüÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksik olması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. CEA değeri, kolon kanseri ve rektum gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak bilinir. CEA nedir ortalama değeri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Cea Nedir Ortalama Değeri Kaç Olmalıdır?Tüm dünyayı sarsan ve hala devamlılığını sürdüren pandemik bir salgın olan Covid 19 ile birlikte daha fazla duymaya başladığımız kelimelerden biri de antijen kelimesidir. Antijen nedir? Antijen testi ne işe yarar? İşte antijen ile ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
#Antijen Nedir?Prostat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatVücut direncinin zayıflamasına ve kolay hastalanmaya sebep olan AİDS, 1 Aralık farkındalık gününde gündemde yer alıyor. Türkçe karşılığı Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olan AİDS, erken tanı halinde kontrol altına alınabilmektedir. Peki, AİDS belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? İşte, 1 Aralık Dünya AİDS gününde önemli bilgiler
#Dünya Aids GünüÇok sık karşılaşılan cilt hastalıklarından birisi olan uçuk, hemen hemen herkesin çok sık yaşadığı ve kişinin kendisini kötü hissetmesine neden olan bir problemdir. Bu tatsız problemle karşılaşan vatandaşlar da uçuğun neden olduğuna ve nasıl geçtiğine dair araştırma yapıyor. Peki, uçuk nedir? Uçuk nasıl geçer?
#Uçuk Nedir?Anne baba olmak çok güzel bir duygu… Ebeveynler bebeklerine bir zarar gelmesin diye her zaman yanlarında oluyorlar. Bebek sahibi olmak isteyenlerin kafasını kurcalayan önemli bir konu da çiftler arasındaki “kan uyuşmazlığı”. “Kan uyuşmazlığının bebeğe zararı var mıdır, nasıl önlem alınır, neler yapılması gerekir” sorularını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever cevaplıyor.
#Kan UyuşmazlığıGeçtiğimiz yıllarda ülkemiz için büyük tehlike oluşturan domuz gribi, yeniden ortaya çıkarak vatandaşı tedirgin etti. Peki özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık görülen bu hastalık nedir?, Belirtileri nelerdir?, Tedavi yolları nelerdir?, Domuz gribi hangi illerde? Domuz gribi ile ilgili merak edilenler haberimizde!
#Domuz GribiKoruyucu tıp ile ilgili her araştırmayı, sağlığı koruyup güçlendirmeye öncelik veren her çalışmayı destekliyorum. Hastalıklara erken tanı koymanın önemine yürekten inanıyorum. Bununla birlikte giderek ticari bir iş (!) haline gelen CT taramalarının ciddi bir şekilde denetlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Niye mi? Bu yazıda, yanıtlarımı bulacaksınız...
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.