Cildinizin her gün maruz kaldığı çevresel etkenler, stres ve yaşlanma belirtileriyle savaşmanın doğal bir yolunu mu arıyorsunuz? Doğanın bize sunduğu en güçlü çözümlerden biri olan hint yağı, yüzyıllardır güzellik sırrı olarak kullanılan bir hazine. Hint yağı, cildinizi besleyip yenilerken, aynı zamanda akne, kırışıklıklar ve kuru cilt gibi birçok soruna karşı etkili bir koruma sağlar. Gelin, Hint yağı cildinizde nasıl harikalar yaratabileceğini birlikte keşfedelim!
#Hint YağıDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuSabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMGeçmişte yaşadıklarımız, öğrendiğimiz bilgiler, edindiğimiz deneyimler… Hepsi hafızamıza emanet. Yaş ilerledikçe hafızamızda bazı zayıflamalar meydana gelebilir. Bunun nedeni stres, uykusuzluk, bazı hastalıklar ve yetersiz beslenme gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Hafızamızı korumak ve geliştirmek için çok önemli olan beslenme konusunda destekleyici gücü kanıtlanmış somondan brokoliye her damak tadına uygun birçok seçenek var; düzenli olarak öğünlerinize ekleyebileceğiniz lezzetleri listeledik.
#Dr. Ayça Kaya“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarGencecik, sağlıklı bir profesyonel dansçıydı. Grip sandığı semptomları nedeniyle 48 saat içinde kendini yoğun bakımda buldu. Aradan bir yıldan fazla zaman geçmiş olmasına karşın eski hayatına halen dönemediğini belirten Taz, yaşadıklarını anlattı...
#SepsisTürkiye genelinde yemeklerde kullanılan pek çok farklı ot çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Şevketi bostan da en merak edilen otlar arasında yer alıyor. Şevketi bostan nasıl temizlenir? Şevketi bostan otu nasıl yenir, kökü yenir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Şevketi BostanKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, ‘bel ağrısının bilinmeyen nedeni, sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı)’ konularını TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından Algoloji (ağrı) Uzmanı Dr. Dostali Aliyev’le konuştuk...
#Şenol KalyoncuABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki aşırı acı tüketmekciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkYazın uzun süre güneşe maruz kalmak, genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler cildimizde lekelenmelere neden olabilir. Işıltımızı koruyabilmek için kullanabileceğimiz en iyi leke serumlarını jürimize sorduk.
#SerumAcı yemek kimileri için adeta bir zevk. Acısız sofraya oturmayanlar, arkadaşları ile dayanıklılık yarışı yapanlar hatta en acı biberi bulup yemeye takıntılı olanlar var. Ancak ABD'de yaşayan 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin acı tortilla cipslerinden yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası, aşırı acı severleri bile korkuttu. Bu cips ülkemizde satılmıyor ama bizde de aşırı acı tüketen insanların sayısı hayli fazla… Peki bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Acı BiberAkdeniz defnesi; defnegillerden gelen, her mevsim yeşil renkte kalabilen, güzel kokulu olan ve aynı zamanda da yapraklarının kullanım alanı bir hayli geniş olan bir çalı ya da ağaç türünü ifade etmektedir. Yemeklere büyük ölçüde lezzet kattığı gibi ek olarak da alternatif tıpta pek çok faydası vardır. Bununla birlikte Türkiye'nin tarım ihracatı kapsamında önemli bir paya sahip olmaktadır. Sizin için defne yaprağının fırında nasıl kurutulabileceğini ve defne yaprağının özelliklerini detayları ile derledik.
#Defne YaprağıKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYürüyüş ve koşunun beden ve ruh sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor... Uzmanlar düzenli yapılan bu egzersizlerin hayat kalitemizi arttırdığını, stresimizi azalttığını anlatıyor. Hazır havalar güzelleşmeye başlamışken açık havanın tadını çıkarmanın vakti de geldi.
#Sağlık