antakya mutfağı haberleri sayfasında antakya mutfağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 270 antakya mutfağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Amalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaBölgelere göre değişik tarifleri bulunan kerebiç, Mersin dolaylarında popüler olan ve sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Antakya’nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir teknik ile ön plana çıkıyor.
#Antakya MutfağıBiberli ekmek en sevilen Antakya lezzetleri arasında her zaman üst sıralarda yer alır. Peki bu nefis hamur işini evinizde de yapabileceğinizi söylesek? Mayalı hamurun üzerine yayılan zahterli biber salçasının yarattığı o benzersiz tattan vazgeçemeyeceksiniz. Afiyet olsun...
#EvdehayatDolma deyince çoğumuzun aklına ilk gelen zeytinyağlı dolma olur. Bu tariften sonra ilklerinizi değiştirecek, damağınızda ve aklınızda yer edecek bu lezzete mutfağınızda yeni bir yer açacaksınız. İşte dolmaların şahı olarak bilinen Şıhıl Mahşi ya da bilinen diğer adıyla Şeyh-ül Mahşi tarifi…
#Şıhıl Mahşi TarifiHem hazırlaması çok kolay hem de çok lezzetli bir yemek olan fırın türlüsü sebzeli fırın kebabı olarak da biliniyor. Yanına yapılan şehriyeli bulgur veya pirinç pilavı ile güzel bir bütünlük sağlıyor ama pilav tüketmeyenler dilerlerse pide ve lavaş ile de bu nefis yemeği tüketebilir. İşte lezzetli ve pratik fırın türlüsü tarifi…
#Fırın TürlüsüDeğerli okurlarım, bu tarifimde içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde hastalıklarla mücadele konusunda etkili olan ve tarifimin ana malzemesini oluşturan pazı ile karşınızdayım. Hemen hemen her bölgede ve şehirde rahatlıkla bulunabilen bu sebze, A, C ve K vitaminlerini içermesi dolayısıyla oldukça yararlı. Ayrıca folik asit, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin. İşte, Hatay yöresinde “Zılk sarması” olarak da bilinen zeytinyağlı pazı için malzeme listesi ve tarifin yapılış adımları…
#Antakya MutfağıSayısız medeniyete ev sahipliği yapan Hatay mutfağı da kültürü kadar oldukça zengin. Tatlısından mezesine çeşit çeşit lezzetleri yedikçe yediriyor, her lokmasında ayrı bir tat veriyor. Özellikle künefesi dillere destan olan Hatay'ın enfes yemeklerinden bazılarını sizin için derledik. İşte, Hatay mutfağının birbirinden güzel yemekleri...
#Hatay MutfağıDoğu Akdeniz bölgesinde ana yemekle birlikte meze olarak ikram edilen Humus, son yıllarda ününü ülke sınırları dışına da taşıdı. Kolay tarifi ile Amerika ve birçok Avrupa ülkesinin gözdesi haline gelen Humus, sıcacık bir pide ile inanılmaz uyum sağlıyor.
#Antakya MutfağıHatay yöresinin sevilen lezzetlerinden kaytaz böreği, hem görüntüsü hem de muhteşem lezzeti ile damak tadına düşkün herkesin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarıyor. Hafif gevrek hamuru ve iç harcının muhteşem uyumu ile kaytaz böreği, evinizde kolayca yapabileceğiniz tarifler arasında yer alıyor.
#Kaytaz Böreği TarifiBu hafta sizlere Hatay yöresine ait enfes bir lezzet olan zeytinyağlı tepsi oruğunun tarifini vereceğim. Genellikle odun fırınında pişirilen zeytinyağlı tepsi oruğu, imkân olmaması halinde ev fırınlarında da yapılabilmektedir. Tarifi her ne kadar karmaşık gelse de, fırından çıktığı anda kokusu ve görüntüsü ile verdiğiniz emeklere değdiğini size vurgulayacaktır.
#Tepsi OruğuTatlı denildiğinde akıllara gelen Hatay'a özgü lezzetlerden biri olan ve unutulmaya yüz tutan hünkar külahı, Antakya Gastronomi Derneği tarafından yeniden hayat buluyor. Hünkar külahı, Antakya Gastronomi Derneği ve Hataylı tatlı ustalarının çabalarıyla yeniden raflarda yer buluyor.
#AntakyaAtaşehir’de yakın zamanda, Fatih’teki Akdeniz Hatay Sofrası’nın bir şubesi olan Hatay Gurme açıldı. İyi de oldu çünkü Antakya mutfağı son derece zengin. Maalesef benim Halep’te yemek yeme şansım olmadı. Artık çok geç. Ama Antakya’ya defalarca gittim. O yüzden kıyaslama şansım var.
#Hatay GurmeHatay her gidişimde tarihine, hoşgörü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine ilk kez keşfeder gibi hayran olduğum bir kent. Hatay yemekleri, bu güzel kentin tarihi, Hatay'da nerede kalınır, nereleri gezilir gibi ipuçları bu yazıda...
#Hatay YemekleriAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya Mutfağı‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine ErdoğanLÖSEV, ‘Birlikte İyileşelim’ sloganıyla depremden etkilenen Hatay ve Gaziantep’e ‘LÖSEV Çocuk Köyü’ kuracak. Antakya Medeniyetler Korosu’nun 11 Mayıs Perşembe akşamı İncek LÖSEV Kent’te vereceği konserin tüm geliri, Hatay Antakya LÖSEV Çocuk Köyü için harcanacak.
#LÖSEV Çocuk KöyüBir şehrin kültür belleğinin en güzel yansıması sofralardır. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay’ın mutfağı farklı kültürlerin sentezi, bu yüzden de ‘Medeniyetler Sofrası’ diye biliniyor. Depremlerden sonra sadece Hataylıların değil, artık hepimizin bir yanı yaralı ama diliyoruz ki o güzel sofralar tekrar kurulsun.
#HatayÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaBölgelere göre değişik tarifleri bulunan kerebiç, Mersin dolaylarında popüler olan ve sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Antakya’nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir teknik ile ön plana çıkıyor.
#Antakya MutfağıBiberli ekmek en sevilen Antakya lezzetleri arasında her zaman üst sıralarda yer alır. Peki bu nefis hamur işini evinizde de yapabileceğinizi söylesek? Mayalı hamurun üzerine yayılan zahterli biber salçasının yarattığı o benzersiz tattan vazgeçemeyeceksiniz. Afiyet olsun...
#EvdehayatDolma deyince çoğumuzun aklına ilk gelen zeytinyağlı dolma olur. Bu tariften sonra ilklerinizi değiştirecek, damağınızda ve aklınızda yer edecek bu lezzete mutfağınızda yeni bir yer açacaksınız. İşte dolmaların şahı olarak bilinen Şıhıl Mahşi ya da bilinen diğer adıyla Şeyh-ül Mahşi tarifi…
#Şıhıl Mahşi TarifiHem hazırlaması çok kolay hem de çok lezzetli bir yemek olan fırın türlüsü sebzeli fırın kebabı olarak da biliniyor. Yanına yapılan şehriyeli bulgur veya pirinç pilavı ile güzel bir bütünlük sağlıyor ama pilav tüketmeyenler dilerlerse pide ve lavaş ile de bu nefis yemeği tüketebilir. İşte lezzetli ve pratik fırın türlüsü tarifi…
#Fırın TürlüsüDeğerli okurlarım, bu tarifimde içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde hastalıklarla mücadele konusunda etkili olan ve tarifimin ana malzemesini oluşturan pazı ile karşınızdayım. Hemen hemen her bölgede ve şehirde rahatlıkla bulunabilen bu sebze, A, C ve K vitaminlerini içermesi dolayısıyla oldukça yararlı. Ayrıca folik asit, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin. İşte, Hatay yöresinde “Zılk sarması” olarak da bilinen zeytinyağlı pazı için malzeme listesi ve tarifin yapılış adımları…
#Antakya MutfağıSayısız medeniyete ev sahipliği yapan Hatay mutfağı da kültürü kadar oldukça zengin. Tatlısından mezesine çeşit çeşit lezzetleri yedikçe yediriyor, her lokmasında ayrı bir tat veriyor. Özellikle künefesi dillere destan olan Hatay'ın enfes yemeklerinden bazılarını sizin için derledik. İşte, Hatay mutfağının birbirinden güzel yemekleri...
#Hatay MutfağıDoğu Akdeniz bölgesinde ana yemekle birlikte meze olarak ikram edilen Humus, son yıllarda ününü ülke sınırları dışına da taşıdı. Kolay tarifi ile Amerika ve birçok Avrupa ülkesinin gözdesi haline gelen Humus, sıcacık bir pide ile inanılmaz uyum sağlıyor.
#Antakya MutfağıHatay yöresinin sevilen lezzetlerinden kaytaz böreği, hem görüntüsü hem de muhteşem lezzeti ile damak tadına düşkün herkesin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarıyor. Hafif gevrek hamuru ve iç harcının muhteşem uyumu ile kaytaz böreği, evinizde kolayca yapabileceğiniz tarifler arasında yer alıyor.
#Kaytaz Böreği TarifiBu hafta sizlere Hatay yöresine ait enfes bir lezzet olan zeytinyağlı tepsi oruğunun tarifini vereceğim. Genellikle odun fırınında pişirilen zeytinyağlı tepsi oruğu, imkân olmaması halinde ev fırınlarında da yapılabilmektedir. Tarifi her ne kadar karmaşık gelse de, fırından çıktığı anda kokusu ve görüntüsü ile verdiğiniz emeklere değdiğini size vurgulayacaktır.
#Tepsi OruğuTatlı denildiğinde akıllara gelen Hatay'a özgü lezzetlerden biri olan ve unutulmaya yüz tutan hünkar külahı, Antakya Gastronomi Derneği tarafından yeniden hayat buluyor. Hünkar külahı, Antakya Gastronomi Derneği ve Hataylı tatlı ustalarının çabalarıyla yeniden raflarda yer buluyor.
#AntakyaKaraköy, İstanbul'un son dönemde yükselen yıldızlarından. Çok sayıda yeni mekânla gece hayatının en önemli merkezlerinden biri haline gelen Karaköy'de dikkat çeken adreslerden biri de Alaçatı’daki Mancar ve L’Escargot restoranlarından tanıdığımız Yılmaz Öztürk'ün imzasını taşıyan Mürver Restaurant.
#Mürver