Zaferlerin, zedelenmiş güzelliklerin şehri Napoli son 10 yılda turist sayısını ikiye katladı, cinayet oranı yüzde 44 azaldı, sokaklardaki çöpler eskisi kadar sorun olmuyor... Elena Ferrante’nin napoliten romanları, film ve TV uyarlamaları Capri, Ischia ve Amalfi’nin yanı başındaki şehre ilgiyi artıradursun sanat, kültür ortamı, restoranları, barları canlılığını koruyor. Ve Vezüv Yanardağı eskisi gibi gürlüyor.
#NapoliNapa Vadisi, kilometrelerce uzanan tepelere serpiştirilmiş bağları, rengârenk yaban çiçeklerinin açtığı çayırlarıyla çok sayıda filme, edebiyat eserine konu oldu. Avrupa’nın önde gelen şarap yarışmalarında çok sözü edildi. Kuzey Kaliforniya’daki bu küçük alan, ABD’nin ilk ve tek tarımsal koruma sahası, resmen tanımlanmış bağcılık bölgesi. Ülkenin en gözde şaraphane ve restoranlarından bir kısmı burada. Asırlık şatoların, malikanelerin arasında son birkaç yılda çok sayıda çağdaş tasarımlı tadım salonu, otel, SPA açıldı. Eski tesisler restore edildi. Geçen ekimde bölgeyi vuran orman yangınları bile bu gelişmeyi yavaşlatamadı.
#Napa VadisiSergileri yakından takip eden 10 kişilik jüri, 2017’nin en iyi sergisi olarak dünyaca ünlü Çinli sanatçı Ai Weiwei’nin Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Ai Weiwei Porselene Dair’i seçti. Chapman kardeşlerin Arter’deki ‘Anlamsızlık Âleminde’si ikinci, Pera Müzesi’ndeki ‘Çiftdüşün Çiftgörü’ üçüncü oldu.
#2017'Nin En İyi SergileriZengin, köklü Provence kültür mirasını keşfetmek, eğlenceli olduğu kadar göz korkutucu. Camargue tuz madeni ya da Gordes gibi tepenin üstüne kurulmuş masal köylerinden, güzelim manzaralarıyla Marsilya’ya, görülmesi gereken yerleri hakkıyla gezmek için en az bir ay gerekir. Peki öyleyse nereden başlamalı? Arles ve Avignon’dan tabii…
#Seyahat“Evet, önce söz vardı” der sanki Kiefer’in resimleri bakana. Ama resimlere ve dünyaya bakmak, yani onları dikkatle görmek, harfleri okumaktan çok daha hoş bir duygu veriyor insana. Acaba resimlere bakarken onları okuyabilir miyiz? Kitaplara resim, resimlere kitap gibi bakabilir miyiz? Anselm Kiefer, yalnız büyük bir ressam değil, derin bir insan da.
#Orhan PamukGeçen hafta yaşamını yitiren, Amerikalı ressam, heykeltıraş ve kaligraf Cy Twombly sokak sanatının babalarından biri olmasına karşın hep zor anlaşılmaktan şikayetçiydi. Ama zor anlaşılmasının nedenlerinden biri de medyadan adeta köşe bucak kaçmasıydı. Ölene kadar sadece iki röportaj veren Twombly’nin ilginç yaşamında bir yolculuğa çıkalım.