Venedik'e sanat turları
Venedik... Gizemin, aşkın, sanatın buluştuğu, tarihin asırlar öncesine uzandığı bir şehir. 118 parçaya bölünmüş ama köprülerle birbirine sıkıca bağlanan kalabalık bir ada. Her yıl 20 milyon kişi, yavaş yavaş sulara gömülen, yani batan bu şehri görmeye gidiyor. Kimi tutkularını, aşkını yaşarken kimi de sanatın kolları arasında. Venedik, tarihi binaları, heykelleri ve özellikle de bu yıl Bienal'iyle tam bir sanat adası. 15 Haziran'da başlayan ve sonbahara kadar sürecek 47. Uluslararası Venedik Bienali, genç-yaşlı birçok sanatçıyı ve sanatseveri biraraya getiriyor. Farklı ülkelerden 70 sanatçının katıldığı sergi ve etkinliklerin ana mekanları Bienal bahçesi diye bilinen ‘‘I Giardini di Castello'' ve Corderie dell'Arsenale. Fakat Bienal sergileri ve etkinlikleri sadece buralarda gerçekleştirilmiyor. Venedik içinde ve çevresinde birçok yere yayılıyor ve hiç beklemediğiniz anlarda bir sokakta ya da bir duvarda karşınıza çıkıyor. Örneğin deniz kenarında birbirine kenetlenmiş bir şekilde duran tabutlarla, pek hoş da olmasa birden ölümü anımsayabiliyorsunuz. Ya da bir kafede otururken ilginç şapkası olan bir kızın, büyük bir törenle taşıdığı mavi kasaların içinde ne olduğunu merak edebilirsiniz. Bienal'in yan etkinliklerinden ise ya duvarlara ya da köprü üstlerine asılmış afişlerden haberdar olabilirsiniz.
Çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği Bienal 100 yıllık bir geçmişe sahip. Evleri, köprüleri, kiliseleri ve sanatıyla Venedik'te herşey geçmişten geliyor, bugünü yaşıyor ve geleceğe uzanıyor. Kimbilir belki de bu yüzden, Bienal'in bu yılki kuratörü Germano Celant, 1967-1997 arasındaki üç değişik jenerasyonun sanatçılarını biraraya topladı ve ana temayı oluşturdu: ‘‘Gelecek, Şimdi, Geçmiş''. İçinde bulunduğunuz anı yaşarken izlediğiniz eserlerin bir çoğu yüzünüzü ileriye, uzay çağına çeviriyor. Ama gözleriniz, eserin biraz arkasında kalan duvarlardaki fresklere takılırsa çok çok öncelere, hiç yaşamadığınız anlara gidiyorsunuz. Zamanlar arasında bir yolculukta gibisiniz.
Resim, heykel, video, enstalasyon, performans ve fotoğraf gibi geniş bir yelpaze içinde işlenen bu tema, 60-70'li yılların Avrupa-Amerika yarışını, 70-80'li yıllardaki kadın-erkek ilişkisini ve 90'lı yılların çokkültürlülüğünü irdeliyor.
Katılan sanatçılardan ödül alanların bazıları şöyle: Uluslararası Venedik Bienal ödülünü alan Marina Abramovic ve Gerhard Richter, ‘‘2000 Ödülleri''nin sahipleri Douglas Gordon, Pipilotti Rist, Rachel Whiteread, Bienal sponsorlarından İllycaffe ödülünü alan
Sam Taylor-Wood. Bienale ilk kez katılan, Mariko Mori, Juan Munoz, Anselm Kiefer, Ilya Kabakov, Luc Tuymans gibi ünlü sanatçılar da var.