Güncelleme Tarihi:
1. Ai Weiwei Porselene Dair/ Sabancı Müzesi
‘Sanat dünyasının en güçlü 100 ismi’ listesinde 10’uncu sırada yer alan Çinli sanatçı Ai Weiwei’nin Sabancı Müzesi’nde açılan Türkiye’deki ilk sergisi ‘Ai Weiwei Porselene Dair’de sanatçının 1976-1977’de ürettiği ilk porselen işi ‘Kuş Motifli Tabak’tan, İstanbul için yeni ürettiği ve ilk kez sergilenen ‘Mavi-Beyaz Porselen Tabak’ serisi ve ‘Sütun Gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar’ gibi 100’ü aşkın işi yer alıyor. Tate Modern Turbine Hall’daki gösteriminden sonra Ai Weiwei’yi dünyanın en çok tanınan sanatçılarından birine dönüştüren ‘Ayçekirdekleri’nin Sabancı’da sergilenen kısmı ise yaklaşık 5 ton porselen ayçekirdeğinden oluşuyor. Sergi şubata kadar devam ediyor.
2. Jake ve Dinos Chapman ‘Anlamsızlık Âleminde/ Arter
Çağdaş İngiliz sanatının en parlak isimlerinden Jake ve Dinos Chapman’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergileri ‘Anlamsızlık Âleminde’, ikilinin yeni ve az görülmüş işleriyle beraber ‘Cehennem’, ‘Chapman Aile Koleksiyonu’ ve ‘Gün Gelecek Sen de Sevilmeyeceksin’ gibi ikonik serilerinden başlıca yapıtları bir araya getirmişti. Vahşet dolu sahnelerle Chapman’ların hayli kötümser sanatlarına genel bir bakış imkânı sunan sergi, sanatın yaşadığımız hayattaki kötümserliğin karşılığı gibiydi.
3. ‘Çiftdüşün Çiftgörü’, küratör: Alistair Hicks/ Pera Müzesi
Adını Orwell’in distopik romanı ‘1984’teki ‘çiftdüşün’ kavramından alan Alistair Hicks’in küratörlüğündeki ‘Çiftdüşün-Çiftgörü’ sergisi, aralarında Yuri Albert, Hera Büyüktaşçıyan, Aslı Çavuşoğlu, Tracey Emin, Ali Kazma, William Kentridge, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Erdem Taşdelen ve Gavin Turk’un da olduğu 34 sanatçının işleri üzerinden dünyanın dört bir tarafındaki düşünce biçimlerinde yaşanan radikal değişime göndermede bulunuyordu.
4. Canan ‘Kaf Dağı’nın Ardında’/ Arter
18 Şubat’a kadar kendinize bir güzellik yapmak isterseniz Arter’in kapısından içeri girin. Güncel sanatçı Canan’ın sanat pratiğine kapsamlı bir bakış sunan ‘Kaf Dağı’nın Ardında’, sizi masalsı bir ton eşliğinde, şifayla buluşturacak. Canan; hayvanlardan, doğadan, dişil ve queer bir enerjiden aldığı güçle donatmış Arter’in tüm katlarını. Hep birlikte iyileşmenin yolunun önce kendimizi iyileştirmekten geçtiğini söyleyen, feminist tonu elbette ki hiç eksiltmediği, bizi kendi yarattığımız korkulardan uzaklaşıp mutlu olmaya, şifa bulmaya davet eden bir evren kurmuş Canan.
5. Ahmet Doğu İpek ‘Günler’/ Galata Rum Okulu
Genç sanatçı Ahmet Doğu İpek’in bir günlüğün sayfalarına sığınır gibi ürettiği işlerinden oluşan ‘Günler’ sergisi, Art Unlimited’den Serra Yentürk’ün deyişiyle: “Kasvet ve direncin, kayıtsızlık ve birliğin, bunaltı ve umudun iç içe geçtiği günlerin hikâyesi... Kendi duruşu ile işleri arasında, samimiyet ve tevazuyla çalışılmış, çok düşünülmüş, sadelikle özetlenmiş bir ifade birliği; kesintisiz bir bağ seziliyor. ‘Construction Regime’ serisindeki işler, suluboyayı kullanışındaki incelikle hayranlık uyandırsa da, aslında hafızasından kopuk, vahşi bir dönüşüme giren şehrin içte uyandırdığı kötümserliğin resimleri.”
6. ‘Liman’, küratörler: Çelenk Bafra, Levent Çalıkoğlu/ İstanbul Modern
Galataport kapsamında yıkılıp yeniden yapılması gündemde olan İstanbul Modern’in bulunduğu bölgeye saygı niteliğindeki ‘Liman’, Boğaz’a adanmış bir sergiydi. 37 sanatçının 200 kadar işinin yer aldığı, Zonaro’dan Serkan Özkaya’ya geniş bir zaman ve sanatçı çeşitliliği gösteren ‘Liman’, Gazete Duvar’dan Cem Erciyes’in deyişiyle “Çok güzel resimlerin, Ara Güler fotoğraflarının, 19. asır panoramalarının ortak bir zenginlik oluşturduğu, işin aslı insanın nostalji duygusunu gıdıklayan ve neticede genzimizde
tuz ve yosun kokusu bırakmayı başaran bir sergi” idi.
7. ‘Görme Biçimleri’, küratörler: Sam Bardaouil, Till Fellrath/ Arter
Küratörlüğünü Sam Bardaouil ve Till Fellrath’ın yaptığı ‘Görme Biçimleri’, hem kısa süre önce hayata veda eden John Berger’in efsane kitabına referans veriyor hem de güncel sanatın zeki ve şaşırtıcı yanını bize hatırlatıyordu. Üstelik Cindy Sherman’dan Mona Hatoum ve Andreas Gursky’ye dünya sanatının star isimlerinden işleri bir araya getirmişti.
8. Füreya Koral Retrospektifi, küratörler: Karoly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer, Farah Aksoy/ Akaretler Sıraevleri
9. Sarkis ‘Sarı Puntcum’/ Riverrun
Norgunk Yayıncılık’ın Tophane’deki mekânı Riverrun’da açtığı ‘Sarı Punctum’ sergisi için Sarkis, Paris’te yaşadığı binanın bodrumunda karşısına çıkan bir işareti takip etmiş. Sanatçı, Bunker Sergileri’nin ilki olan ‘Sarı Punctum’ için bu siyah-beyaz fotoğrafların üzerlerine sarı suluboya iliştirmiş: “Mekânı görünce sarı çizgiler gözümün önüne geldi. Suluboya bir kelebek tekniğidir, suluboyayı koyduktan sonra silemezsin onu. Fotoğrafların üzerine bir kelebek dokunuşu...”
10. Deniz Aktaş, İhsan Oturmak, Hasan Pehlevan ‘İmkânsız Uzam’/ Kasa Galeri
‘İmkânsız Uzam’ başlıklı sergi Deniz Aktaş, İhsan Oturmak ve Hasan Pehlevan’ın yer, aidiyet, yıkım, inşa, kent ve hafıza kavramları çerçevesinde ortaya çıkan yeni üretimlerini bir araya getiriyordu.
SERGİ JÜRİSİ
Ayşegül Sönmez (Sanatatak), Burcu Pelvanoğlu (Mimar Sinan GSÜ), Cem Erciyes (Gazete Duvar), Erkan Aktuğ (Hürriyet), Evrim Altuğ (Art Unlimited), Fisun Yalçınkaya (Milliyet), Hasan Bülent Kahraman (küratör), Özlem Altınok (Art Unlimited), Yasemin Bay (İstanbul Art News), Kültigin Kağan Akbulut (Gazete Duvar).