Türk şiirinin büyük ustalarından Behçet Necatigil’in arşivinden yapılan derlemeler onun yaşamöyküsünü tamamlıyor. Mektup kitapları dizisinin yeni cildi ‘Şiirinizin Tadına Geç Vardım’ 1940’lardan itibaren şaire yazılmış mektupları kapsıyor. Okurların, Necatigil’in büyük dost meclisini, şürekâsını tanıyıp aralarındaki ilişkiyi çözümlemesine vesile olacak bir derleme bu...
#Şiirinizin Tadına Geç VardımAhmet Ümit, yetişkinler için yazdığı ‘Bir Aşk Masalı’nda sevda uğruna yollara revan olan beş prensin hikâyesini anlatıyor. Aşkın yüceliğine vurgu yapan usta yazar, iyilikle kötülüğün mücadelesini anlatırken insan-hayvan hakları, doğayı koruma, hak ve özgürlüklere saygı gibi güncel sorunları da gözetiyor. Ümit’in kadın kahramanları da alışıldık masalların aksine çok daha belirgin ve yönlendirici.
#Ahmet ÜmitAlmanya’nın Hessen eyaleti Viernheim kasabasında Belediye Başkanı Matthias Baass’ın öncülüğünde Viernheim Dinler Forumu ve koleksiyoner Herbert Kempf’in özel koleksiyonunda yer alan 70 Kur’an nüshası ‘Kur’an-Müslümanların Kutsal Kitabı’ temasıyla sergilendi.
#AlmanyaHeine, Hesse, Remarque, Böll, Andersen, Unamuno, Hamsun Mann’ı Türkçeye çeviren emekçi şairimiz Behçet Necatigil bu süreçte neler yaşamıştır? Serenad Demirhan’ın hazırladığı ‘Tercümemi Nasıl Buldunuz?’da, tercümesini yaptığı yazarlarla karşılıklı mektuplar üzerinden, onun bu dünyasını izleyebiliyoruz.
#Tercümemi Nasıl Buldunuz?Okuyacağınız Orhan Pamuk yazısı ve gördüğünüz fotoğraflar üç günlük bir çalışmanın ürünü. Nasıl ortaya çıktığını anlatayım. Tam bir hafta önce bugün, Cihangir’deki yazıhanesinde koşturuyordu Orhan Pamuk. Üst üste dizili kolileri birer birer indirdi, içlerindeki fotoğraf albümlerini tarayıp, seçti.
’Kültürlerarası diyalog’ toplantısının gerçekleştirileceği 7 Eylül’de Türk ve Alman Dışişleri bakanları, ortak bir proje açıklayacak. İslam ve Hıristiyan dünyasının uyum içinde yaşaması için hazırlanan ortak çağrı, Nazi Almanyası’ndan kaçarak Türkiye’ye sığınan Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin eski liderlerinden Ernest Reuter’in adını taşıyacak.