Bebekler ilk dünyaya geldikleri andan itibaren annelerinin bakımına ihtiyaç duyarlar. Özellikle ilk aylarda bu ihtiyaç gece gündüz devam etmektedir. Böyle bir durumda, ebeveynler çocukları ile aynı odayı paylaşırlar, bazen de aynı yatağı paylaşmak isterler.
#Anne Baba İle YatmaHer çocuğun uyku düzeni ve süresi birbirinden farklıdır. Bazı çocukların uzun süre uykusuz geceler yaşadığını, bazılarının ise uykularının doğdukları ilk günden itibaren düzenli seyrettiğini söyleyen Psikolog Nur Dinçer Genç, “Anne ve baba tutumlarının, çocukların uyku ile yaşadığı problemler üzerinde etkisi büyüktür. Doğumdan sonraki ilk günlerde, annenin oldukça yorgun olması nedeniyle, bebeği uyutabilmek için kazandırılan bazı alışkanlıklar, ileride uyku ile ilgili sorunlara yol açabilir” diyor.
#AlışkanlıkAilelere çocuk yetiştirme konusunda yıllardır eğitimler veren uzman psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, “Son zamanlarda anne babalar çocuklarına, ‘anneciğim, babacığım, sevgilim, aşkım...” diye sesleniyor. Oysa bu tarz hitaplar, çocuğun özgürlük ve sorumluluk duygusunu zedeliyor” diyor.
#Acar BaltaşGeçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsBebeklerin sırtüstü yatmasının ani ölüm riskini azalttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, “Bebekler gece olsun, gündüz olsun, yatağına her zaman sırtüstü yatırılmalı. Saygın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları derneklerinin ortak görüşüne göre sırtüstü yatmak ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini azaltan en güvenli pozisyondur” dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıMuhtemelen bir yıla veda etmeye, 2020'ye veda etmekten daha fazla hazır olmadık. 2021’e hepimiz yeni umutlar, yeni hedefler, yeni kararlarla başladık. Size bu yıl için listenize bir ekleme yapmanızı öneriyorum. 2021'de her zaman olmak istediğiniz ebeveyn olun. Bu karar ailenize ve evinize huzur, neşe, güven ve anlamlı bir iletişim getirecek. Bu önerilerim zaten hali hazırda yaptığınız birçok şeyin daha fazlasını yapmakla ilgili değil, yaptıklarınızı daha iyi hale getirmekle ilgili. Bugün bu 6 değişikliği yapmaya karar verin ve hızla uygulamaya başlayın.
#EbeveynÜlkemizde ilk COVID-19, 11 Mart 2020’de görüldü. Özellikle hastalığın yayılma tehlikesi göz önünde bulundurularak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında yapılması planlanan ara tatil 16-20 Mart 2020 tarihine çekildi. 23 Mart 2020’de ise uzaktan eğitim süreci başladı.
#KoronavirüsLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsBir sömestir tatili daha sona erdi ve okullar açıldı. Her tatil dönemi planlar, hayaller ile başlar ancak, bazıları için son günlerde zorla tamamlanan ödevler gerçekleşmeyen, hayaller ve planların suçluluk duygularıyla son bulur. Nasıl geçmiş olursa olsun tatil, çocuk/ergen ve ailesi tarafından bir değerlendirilmesinin yapılması bir sonrakinde aynı hataların tekrarlanmaması veya olumlu deneyimlerin çoğaltılması halinde fırsat olabilir.
#TatilDünya değişti evlilikler hâlâ aynı mıdır? İnsan evladı Ay’a ayakbastı olmadı, sanal devrim yaptı yine olmadı. Kayınvalidenin yan bakması, kocanın daha çok para kazanması, bekâretin değersiz önemi, kocayı elde tutma yöntemi olarak seks, erkeğin elinin kiri, bayılan hassas kadınlar, tek taşın büyüklüğü, çocuk üzerinden kadın iktidarı, saçın süpürge edilişi... Gündemdeki yerini itinayla koruyor. Bu mevzuya bir el atın!
#EvlilikBebeklik, erken çocukluk, okul çağı ve ergenlik dönemlerinin tümünde uyku sorunlarına sık rastlanır. Okul öncesi çocukların yaklaşık %25-50 sinde çeşitli uyku sorunları tanımlanırken okul çağı çocuklarının ve ergenlerin yaklaşık %20-30’unda uyku bozukluğu denilebilecek düzeyde sorun yaşadığı bildirilmekte… Sağlam çocuk kontrollerinde çocuk doktorlarının bu yaş grubunda en çok karşılaştıkları problemdir.
#Uyku SaatleriHer ebeveyn uyku saati gelen çocuğunun tek başına uykuya dalabilmesini ve bütün gece aralıksız uyumasını ister. Ancak günümüzde çoğu aile bu konu ile ilgili birçok problem yaşıyor. Bazı çocuklar gece olunca yatmamak için direnirken bazıları da gece yarısı uyanıp anne ve babasının yanında uykularına devam etmek istiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı, çocukların uyku problemlerinin nedenlerini açıkladı.
#Uyku ProblemleriZamanında yapılmayan ödevler, çalışılmayan sınavlar, hiç bitmeyen projeler... Eğer sizin çocuğunuz da bunları sık sık yapıyorsa, disiplin sorunu var demektir. ABD’li ‘nasıl yapılır’ platformu Wikihow, ailelere çocuklarının iyi bir disiplin anlayışı geliştirmesi için yapabileceklerini sıralıyor.
#ÇOCUKBebeklik, erken çocukluk, okul çağı ve ergenlik dönemlerinin tümünde uyku sorunlarına sık rastlanılmaktadır. Okul öncesi çocukların yaklaşık %25-50’sinde çeşitli uyku sorunları tanımlanırken okul çağı çocuklarının ve ergenlerin yaklaşık %20-30’unda uyku bozukluğu denilebilecek düzeyde sorun yaşadığı bildirilmektedir.
#Uyku SorunlarıYarıyıl tatili geldi çattı. 20 Ocak 2017 günü ilk ve ortaöğretimdeki milyonlarca öğrenci karnesini alarak sömestr tatiline başladı. Ancak anne ve babalar, çocuklarının karneleri için ne yapmayı düşünüyorlar? Onlara, iyi notlar için ödül, kötü notlar için ceza vermeliler mi? Karnelere nasıl yaklaşılmalı? Tatil nasıl değerlendirilmeli? İkinci döneme ve sınavlara nasıl hazırlanılmalı? İşte bu sorular ve yanıtları üzerinde söyleşelim; öğretmenler, veliler, öğrenciler... Herkes kendine bir pay çıkarabilir.
#ÖğrenciYeni eğitim-öğretim yılının ilk zili 19 Eylül Pazartesi çalıyor. Okula başlamak bazı çocuklar için korku dolu bir süreç demek. Bunu kolay atlatmak için ailelere ve öğretmenlere düşen birtakım görevler var. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, “Çocuk okula başladığında ilk yaşadıklarının, onun geleceğinde çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz” diyor.
#EğitimKar tatilleri, karne tatilleri çocuklarımızla daha fazla vakit geçirebileceğimiz fırsatlar doğuruyor. Özellikle yoğun çalışan anne-babaların bu dönemlerde işlerine ara verip ya da izin alıp çocuklarına zaman ayırmalarının önemi, faydası çok büyük... Bu tatilleri hem çocuklarınızla eğlenmek, ilişkilerinizi güçlendirmek, özlem gidermek, onları daha iyi tanımak hem de onları eğitmek, şekillendirmek, önemsediğiniz değer yargılarını öğretmek, kısacası oya gibi işlemek için değerlendirebilirsiniz.
#Başak Demiriz