Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2019 00:00
Psikolog Aslıhan Erçakar, bir türlü uyumak istemeyen çocuklara karşı ebeveynlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyor.
Çocuğun uyumaması, uyumak istememesi her anne babanın kabusudur. Ebeveynlerin en çok zorlandığı konulardan biri çocuğu vaktinde yatıramamaktır. Siz "yatma vakti geldi" dediğiniz anda çocuğunuz birden susamaya, acıkmaya başlar ya da "tuvaletim geldi" gibi ihtiyaçlarını öne sürerek uyku zamanını ertelemeye çalışır.
DUYGUSAL DOYUMA ULAŞAMAMIŞ ÇOCUK UYUMAK İSTEMEZ
Çocuğun geç saatlere kadar uyanık kalmak istemesinin ardında genellikle duygusal doyuma ulaşamama vardır. Gün içerisinde anne ve babasından gerekli sevgi ve ilgiyi alamayan çocuk günü sonlandırmak istemeyecektir, sevgi beklentisi tamamlanmadığı için uykuya geçişi zorlaşacaktır. Yani aslında fizyolojik ihtiyacı karşılanmadığı için değil, ruhen kendini iyi hissetmediği için direnir çocuk.
[fotogaleri=3985,3117]
PEKİ BU DUYGUSAL DOYUM NASIL GERÇEKLEŞİR?
Duygusal doyum karşılıklı iletişimle sağlanır. Yani sizin çocuğunuzla olan iletişiminiz, onu ilgiyle dinlemeniz, ilgi içinde onunla birlikte oyun oynamanız , gün içerisinde birikenleri karşılıklı olarak birbirinize aktarmanız çocuğunuzun duygusal doyuma ulaşmasını sağlayacaktır. Çocuğun bu sevgi ihtiyacını anneden olduğu kadar babadan da karşılayabilmesi önemli bir detaydır.
Duygusal ihtiyaçları karşılanmayan çocuğun uykuya geçişi baskı ve zorlama ile değil, ona daha çok yakınlaşarak sağlanır.
Tüm bunlara rağmen bazı çocuklar uykuya direnmekte ısrar edebilir. Bu durum bize dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu gösterir.
EBEVEYNLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
- Uyku vaktinden en az 2-3 saat önce yemek yeme faslının bitmiş olması gerekir. Uykuya yakın yenen yemek kaliteli uyku dilimini engellemektedir.
- Uyku vaktine yakın zaman dilimlerinde çocuğun teknolojik aletlerle olan ilişkisi kesilmelidir. 3T dediğimiz Tablet, TV, telefon üçlüsü çocuğun beyninin daha çok uyarılmasına neden olarak çocuğun uykuya hazır oluşunun önüne geçmektedir.
- Ev içerisinde belli bir düzeni oturtan ailelerde uyku problemine pek rastlanmamaktadır. Ev de belirli bir uyuma saati olursa ebeveynler ve evin diğer üyelerinin çocuğu etkileme şansı olmayacaktır. Anne, baba ya da abi, abla salonda TV izlerken çocuğa "uyku vaktin geldi" demek ve odasına göndermek çok yanlış bir tutumdur.
- En önemli erken yatma düzeni ise çocuğun sabah erken saatte kaldırılmasıyla sağlanmaktadır. Güne erken başlayan çocuk, enerjisini de daha erken tüketeceği için uykuya daha kolay hazır hale gelmektedir.
- Uyku düzeni de tüm diğer davranışlar gibi tutarlılık va kararlılıkla sağlanabilmektedir. Ancak bu tutarlı düzeni oluşturmak için en çok dikkat edilmesi gereken nokta çocuğa baskıyla değil ilgiyle yaklaşımdır. Beklediği ilgiyi alan çocuk diğer önemli noktalara da dikkat edildiği takdirde uyku problemi yaşamayacaktır.