Canay Bahşi Ilgın
Canay Bahşi Ilgın
Canay Bahşi Ilgın

Çocuklarda uyku rutini nasıl olmalı?

Son zamanlarda ebeveynlerden sıkça duyduğum sıkıntılardan biri uyku sorunu.“Sabah erken kalkıyor ama akşam uyumak bilmiyor, ne yapsak gece 12'den önce uyumuyor”.

Haberin Devamı

Son zamanlarda ebeveynlerden sıkça duyduğum sıkıntılardan biri uyku sorunu.
“Sabah erken kalkıyor ama akşam uyumak bilmiyor, ne yapsak gece 12-1 den önce uyumuyor”.

Sonra çocuğu ile ilgili teşhisler koyuyor.

  • Zaten çok hareketli, yerinde durmaz,
  • Enerjisi çok yüksek,
  • Babası / annesi gibi uykuyu sevmez…

Bu liste böyle uzar gider. Ama ebeveyn olarak bu süreçteki aksaklık ile ilgili kendilerine hiç pay çıkarmazlar.

2 YAŞINI GEÇTİĞİ HALDE UYKU RUTİNİ OLUŞMADIYSA...

Çocuklarda uyku rutini nasıl olmalı

Bu şekilde gelen ebeveynlerine söylediğim ilk şey:

Çocuğunuz 2 yaşını geçti ve hala bir uyku rutini oluşmadıysa bu sorun sizin sorununuz. Sizin tutumlarınızdan kaynaklı bir sorun. Ve siz tutumlarınızı değiştirdiğinizde bu sorunda direkt ortadan kalkacak.

İLK İŞ ODALARI AYIRMAK

Kolay gibi görünse de aslında ebeveynlerin çok zorlandıkları bir süreç. Çünkü tümüyle kendi tutumlarını değiştirmeleri kilit nokta.
Öncelikle yapılması gereken en önemli adım, odaları ayırmak. Eğer hala aynı odayı paylaşıyorsanız uyku rutini oluşturmanız zor olacaktır. Çocuğun ayrı bir odasının olması ruhsal gelişimini destekleyecek bir adımdır.

Haberin Devamı

AMACINIZ KENDİ YATAĞINDA KENDİ BAŞINA UYUYABİLMESİ

Ayrı odası olduktan sonra ikinci önemli adım, bir rutin belirlemek ve bu rutine ailecek uyum sağlamak. Anne farklı, baba farklı bir tutum sergilediği anda çocuk esnek olan ebeveyne kaymak isteyecek ve rutin tekrar bozulacaktır.

Çocuklarda uyku rutini nasıl olmalı

20:00-21:00 ARASINDA UYKUYA GEÇMİŞ OLMALI

Bir çocuğun 20:00-21:00 arasında mutlaka uykuya geçmesi önerilir. Uyku demek büyümek demektir. Ninniler de söylediğimiz “Uyusun da büyüsün” sözü çok doğru bir sözdür. Büyüme hormonlarının salınımının arttığı bu saatleri kaçırmamak çocuk gelişimi için önemlidir. Zamanında yatan çocuk uykusunu almış olarak kalkacağı için gün içinde daha keyifli ve mutlu olacaktır.

Rutini oluştururken çocuğunuzla iş birliği içinde olmayı ihmal etmeyin. Sadece sizin belirlediğiniz kurallarla değil, birlikte ilerleyerek bu rutini oluşturmalısınız. 

HAZIRLIKLARA BİRLİKTE BAŞLAYIN

Çocuklarda uyku rutini nasıl olmalı

Haberin Devamı

Yatma saati yaklaşırken bunu 1 saat öncesinden ifade edin. “1 saat sonra yatma zamanı, birazdan dişleri fırçalayacağız gibi”.

Diş fırçalarken “hangi diş fırçası ile fırçalamak istersin” gibi bir soruyla fikrini almanız kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır.

Aynı şekilde çocuğun yatağa geçtiğinizde “bu akşam hangi masalı dinlemek istersin” sorusu da çok kıymetli bir soru olacaktır.

Bu süreçte çocuk hemen uyumak istemeyebilir ve bir masal daha diye uzatma yoluna gidebilir. O zaman hemen “hayır” demek yerine, “bugün iki masal okuyorum ama yarın bir masal olacak” demek ve yarın da sadece bir masal ile devam etmek uygun olacaktır.

Bu rutini sağlarken ebeveyn olarak sizlerin de eşit bir şekilde çocuk ile bağ kurması önemli. Sadece annenin bu rutinin içinde olması yerine bir gün anne bir gün baba olacak şekilde uyku rutininde çocuğa eşlik etmek daha sağlıklı olacaktır.