Başkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DayBaşkentte yüzde 45’lik bir alanda tarım yapıldığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, işlenen tarımsal arazilerin son 19 yılda yüzde 15 azaldığına dikkat çekti. Atar, “Ankara’da tarımın gelişmesi için öncelikle şehirdeki tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
#Ankara"Hayattaki akraba, dost ve çalışma arkadaşlarıma veda ediyorum.”... Bu cümle bugün 4 bin 658 takipçisi olan Can Kıraç’ın sosyal medya sayfasındaki veda mesajından. Türk sanayisinin ‘duayen profesyonel’ olarak nitelendirdiği Can Kıraç, 97 yaşında hayata veda etti.
#Can KıraçCan Kıraç kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Can Kıraç, Türkiye'nin önemli iş insanlarından biridir ve Koç Holding'in gelişiminde büyük rol oynamıştır. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olan Kıraç, iş hayatına Vehbi Koç'un yanında başlamış ve Koç Holding'de çeşitli önemli pozisyonlarda görev almıştır. Ayrıca, birçok sosyal ve eğitim kurumunda aktif olarak yer almıştır. Peki, Can Kıraç kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Can KıraçYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#Tereyağıİzol aşiretinin liderlerinden Hamit İzol’un yazdığı ve bir töre cinayetini anlattığı romanı ‘Roza’ aynı adla sinemaya uyarlandı. Fikret Kuşkan ve Belçim Bilgin’in rol aldığı film gösterime girdi. Bir ‘ağa’ olmasına rağmen töre cinayetleri ve kan davalarıyla mücadele eden İzol “Birini sevmenin cezası ölüm olamaz. Bu tür cinayetlerde anneden onay alınır, yani kızının ölüm fermanını anne imzalar” diyor.
#Necla BayraktarMasterChef Duygu kimdir, sorusu izleyenler tarafından merak konusu oldu. MasterChef Duygu Acarsoy kariyeri ve biyografisi ile dikkat çekiyor. Pastacılık yapan MasterChef Duygu'nun dondurma ve sorbe üzerine eğitimleri de bulunuyor. Yarışmada kariyerinden çok özel hayatı ile öne çıkan ve dikkat çeken Duygu Acarsoy, araştırılan isimler arasında yer alıyor. Peki, MasterChef Duygu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#MasterchefBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeAbdullah Yasir Şahin, Darphane Genel Müdürü olarak yeniden atanmasının ardından araştırılan isim oldu. 2019 yılında ilk kez atandığı Darphane Genel Müdürlüğü öncesinde özel sağlık sektörü, İBB, TMSF kayyum yönetimi ve HAVAİST bünyesinde görevler yaptı. İşte, Abdullah Yasir Şahin hakkında merak edilen detaylar
#Abdullah Yasir ŞahinAnkara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü(FAO) ortaklığında ve Doğa Koruma Merkezi(DKM) iş birliği ile başkentte yerli üreticilere yönelik, ‘Ankara’da Soğan, Kimyon ve Üzüm Üretim Teknikleri Çiftçi Eğitim Programı’ düzenlendi.
#FaoKilis Valiliği ve Kilis Belediyesi, Kilis mutfağını ve ürünlerini tanıtmak için İstanbul’da Oylum Höyük’ten günümüze Kilis Mutfağı gecesi düzenledi. Kilis’in gastronomi elçisi seçilen şef Yunus Emre Akkor’un hazırladığı yemekler görücüye çıktı. Gecenin baş aktörü ise 266 bin hektarlık arazide üretilen Kilis zeytinleriydi.
#KilisKeçiören’in girişindeki Fatih Köprüsü’nde çürüme büyüyor. Dökülen beton parçaları, paslı demirler özellikle köprünün altından geçenleri tedirgin ediyor. ABB’nin geçen marttan bu yana yenilemeye başlamadığına dikkat çeken ABB Meclis Başkanvekili Fatih Ünal, “Tehlike ‘geliyorum’ diyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yenilemek için neyi bekliyor” dedi.
#Murat YILMAZAnkara’nın çeşitli yerlerinde görülen yeşil papağanların, ‘istilacı tür’ olduğu ortaya çıktı. TERIAS Projesi’nde bu türün tarım zararlısı kabul edildiği, hastalığa sebep olma gibi etkilerine dikkat çekildi. En yoğun yeşil papağan İstanbul ve Yalova’dan sonra Ankara’da bulunuyor.
#Murat YILMAZEkolojik yaşam uzmanı, araştırmacı, aktivist, yazar, Radyo ve TV Programcısı Erkan Şamcı, koronavirüs nedeniyle 63 yaşında vefat etti. Vefat haberi Erkan Şamcı'nın resmi Instagram hesabı üzerinden verildi. Acı haberi Şamcı’nın eşi duyurdu.
#Erkan ŞamcıAdana Milletvekili İsmail Koncuk, ‘Öğrenci Andı’nın kaldırılması ile ilgili açtığı temyiz davasına dair yaptığı açıklamada, “Öğrenci Andı’nın kaldırılması talebiyle açılan bir davada Andımız’ın içeriğini ve okutulmasını savunan idarenin, aradan birkaç sene geçtikten sonra bu kez Andımız’ın kaldırılması gerektiği yönünde görüş bildirmesi objektif/nesnel gerekçelerle açıklanamaz. Bu görüş değişikliğinin subjektif/siyasi olduğu ve bu bağlamda denetime tabi olması gerektiği açıktır” dedi.
#İsmail Koncuk