Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırBugün sahne sanatları, musiki ve opera yayılıyor ama yeterli değil. Konservatuvarların şan bölümleri muganni ve muganniye yetiştiriyor. Bunlar yerkürenin her yerindeler. Avrupa’nın festivallerinde en çok alkışlananlar bizimkiler. Onları dinleyemediğimiz yer ise sadece Türkiye. Türkiye büyük memleket diyorsunuz. Büyüklüğün yansıması aynı zamanda kültürel faaliyetlerle, sanatçılarla, onları yeri göğü tutan sesleriyle, insanları büyüleyen sahnedeki rolleriyle mümkün olur.
#Semiha BerksoyFolkart İzmir’deki yeni gayrimenkul yatırımı için düğmeye bastı. 600 milyon dolar yatırım yapılacak projede inşaat çalışmalarının başladığını söyleyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını dile getirdi. Projede 1625 konut ve 70 ticari ünite yer alacak.
#GayrimenkulBartın'ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu düşünülen mimari yapının olduğu 2 dönümlük arazide kurtarma kazısı başladı. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, mimari yapının Roma dönemine ait olduğunu düşündükleri belirterek, "Sütun altlıklarının orijinal şekilde korunduğunu söyleyebiliriz. Sütunların muhtemelen bir deprem sırasında yıkılmış olduğunu görüyoruz. Ancak Batı Karadeniz'de ilk kez anıtsal bir mimari ile karşılaşıyoruz" dedi.
#BartınMUĞLA'nın Ortaca ilçesi Dalyan beldesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda üreme sahaları bulunan deniz kaplumbağaları carettaların korunması için verdiği mücadele nedeniyle 'Caretta carettaların annesi' olarak tanınan ve 23 Nisan'da 100 yaşında ölen İngiliz çevreci June Haimoff anısına yapılan 'Kaptan June Anıtı' tanıtıldı. Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir, anıt için geniş kapsamlı bir açılış töreni düzenleneceğini ifade etti.
#MuğlaGeçtiğimiz haftasonu motosiklet ile Bozcaada yoluna düştüm. Gezmek bizim için bir yaşam tarzı . Hayatımızı şekillendiren, bize sürekli öğreten, ruhumuzu besleyen bir olgu. Arabayla, motosikletle veya bisikletle...Motosiklet sevenler o işin keyfini bilir. Bende mavi motosikletimi Ege mavisi ile buluşturma istedim ve havanın güzel olduğu ilk fırsatta Bursa’dan erken saatte yola çıktım.
#BursaTürkiye'nin dev projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü bugün faaliyete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarihi törende yaptığı konuşmasında, "Burada sadece köprüden bahsetmiyoruz. Karşımızda İstanbul'u Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir'e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Çanakkale bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan, projenin milli gelire 2,4 milyar euro ilave katkısının olacağını belirtirken, "Ülkemiz için kazanç, milletimiz için iftihar kaynağı eserin açılışını yapıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün bir hafta ücretsiz kullanılabileceğini, daha sonrasında otomobiller için geçiş ücretinin 200 TL olduğunu duyurdu.
#1915 Çanakkale KöprüsüGeçtiğimiz hafta sonu tekrar Mardin’deydim. Bölgede Süryani kültürü hakim ve onlarca Süryani kilisesi ve manastırı var malumunuz. Yolumuz bunlar arasında en etkileyici ve en eskilerinden olanı Mor Gabriel’e düştü. Sürekli değişen hava, açan güneş ve bulutlarla güzel fotoğraflar çektim. Mardin’in Midyat ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Mor Gabriel Manastırı, Deyrulzafaran ile birlikte Mardin’de görülecek en güzel ibadethanelerinden birisi. Manastır ziyaretinizde sizi, cemaatin görevlendirdiği gençler gezdiriyor, bilgi veriyor. Mekanları gezerken “Biz binlerce yıldır buradaydık, herkes bizden sonra geldi” dedi genç manastır rehberi.. Haksız da sayılmaz... Her yer tertemiz, belli ki son restorasyon ve bakım yakın zamanda yapılmış.
#Mor Gabriel10 Kasım ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir hakkında bilgiler merak ediliyor. Atatürk'ü anmak için inşa edilen bir anıt mezar olan Anıtkabir ne zaman yapıldı? İşte Ankara'da yer alan Anıtkabir özellikleri ve hakkında kısa bilgiler...
#AnıtkabirDünyanın önemli mühendislik haber sitelerinden biri olan “ENR” (Engineering News-Record) geçen çarşamba günü Çanakkale Boğazı üzerinde yapımı süren “1915 Çanakkale Köprüsü” ile ilgili ayrıntılı ve övücü bir yazı yayınladı.
#1915 Çanakkale KöprüsüMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırM. Levent Artüz, Marmara Denizi’ni, Tayyip Erdoğan’ın görev süresi boyunca inceleyen bir denizbilim insanı. “Anne tarafından da, baba tarafından da bilebildiğimiz kadarı ile tümü ile Boğaziçiliyiz. Anne tarafı (Prof. Dr. F. Samime Artüz, jeoloji profesörü) Anadolu Hisarı-Üsküdar, baba tarafı ise Beykoz, Yalıköy kökenlidir” diyor.
#BiyologKwai köprüsü, Bangkok'un kuzey tarafında bulunmakta olan Kanchanaburi şehrinde yer almaktadır. Efsanevi köprü tarihte ilgi çekmesini yanında aynı zamanda da filmlere konu olmuş bir köprü olarak bilinmektedir. Kwai köprüsü nerede? Kwai köprüsü tarihi, hikayesi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bolu'ya eğitim ve sağlık alanında 435 milyon 230 lira değerinde 140 eser kazandıran merhum hayırsever İzzet Baysal, vefatının üzerinden yıllar geçmesine rağmen minnetle anılıyor. İzzet Baysal, 5 Mart 2000 tarihinde 93 yaşında ölmüştür. Naaşı Bakanlar Kurulu kararı ile ve kendi arzusu üzerine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy kampüsündeki anıt mezarına defnedilmiştir. İşte İzzet Baysal'ın biyografisi...
#İzzet Baysal KimdirDünyanın en seçkin mimari anıtlarından olan Tac Mahal, Hindistan'ın Agra kentinde bulunuyor. Jumna Nehri’nin hemen yanı başına inşa edilmiş olan Tac Mahal UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve görenleri kendine hayran bırakan bir eser. Hikâyesi de bir o kadar etkileyici...
#Tac Mahal