Bugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#Kahveİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi 'biyokütle' alanında yaptıkları iki buluşla Uluslararası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Solunum Fizyoloji alanının bir konusudur. Tüm canlılar farklı şekillerde olacak şekilde solunum işlevini yerine getirmektedir. Solunum canlıların yaşaması için gerekli olan bir etkinliktir. Solunum sisteminin bir diğer ismi de oksijen sistemidir. Bu sistem kan ile atmosfer havası arasındaki gaz değişimini sağlamaya hizmet etmektedir. Solunum birden fazla işlevi vardır. En önemli görevi ise oksijenin kana geçmesini sağlamaktır. Bunun yanında kandaki karbondioksiti de dışarı atmaktadır. Solunumun kullanıldığı bir diğer anlam da oksijensiz solunumdur. Oksijensiz solunum yapan canlılar nelerdir, oksijensiz solunum yapan canlıların özellikleri örnekleriyle birlikte derledik.
Canlılar üzerinden bir dönüşüm olayı olarak denitrifikasyon öne çıkıyor. Özellikle bazı canlılar için yaşam konusunda önemli bir unsur olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, denitrifikasyon nedir? Nasıl gerçekleşir? Denitrifikasyon bakterileri ototrof mu detayları ile derledik.
Hidrojen Sülfür, çevrede yarattığı koku ve sinir sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir gaz türüdür. Genelde renksiz ve yanıcı bir etkiye sahip olan Hidrojen Sülfür, yüksek derecede toksik bir gazdır. İşte, çürük yumurta kokusuna benzer bir etkiye sahip olan Hidrojen Sülfür hakkında bazı detaylar
#Hidrojen SülfürSamsun'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, eğrelti otu ile kaplanınca kızıl renge büründü. Tedirginliğe de neden olan görüntü hakkında konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Yalçın, "Renk değişikliği, kirlilik faktörü değildir. Bilhassa tam tersine eğrelti otu, sularda oluşabilecek kirliliği filtre etme özelliğine sahiptir" dedi. Bölge sakinlerinden Selahattin Çelik, "Kızıl haliyle ilk kez karşılaştık, bu yıla kadar hiç görmemiştik" diye konuştu.
#KızılırtmakSamsun'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, eğrelti otu ile kaplanınca kızıl renge büründü. Tedirginliğe de neden olan görüntü hakkında konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Yalçın, "Renk değişikliği, kirlilik faktörü değildir. Bilhassa tam tersine eğrelti otu, sularda oluşabilecek kirliliği filtre etme özelliğine sahiptir" dedi. Bölge sakinlerinden Selahattin Çelik, "Kızıl haliyle ilk kez karşılaştık, bu yıla kadar hiç görmemiştik" diye konuştu.
#KızılırmakVajinit kadınlarda sıklıkla kaşılaşılan vajinal bir sorundur. Vajinit, akıntı, kaşıntı ve ağrıya neden olabilen vajina iltihabıdır. Nedeni genellikle normal vajinal bakteri dengesindeki bir değişiklik veya bir enfeksiyondur. Peki vajinit neden olur, nasıl geçer? İşte vajinit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#VajinitTetanoz, heryıl 70.000'den fazla insanı öldüren dünya çapında ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Ancak gelişmiş ülkelerde 1950'lerde bir aşının bulunması bu hastalığı neredeyse tamamen ortadan kaldırmıştır. Tetanoz nasıl bulaşır, nasıl anlaşılır ve her pas tetanoz olmaya sebebiyet verir mi detayları ile derledik.
#Nasıl YapılırFiziksel hareketsizlik ve hareketsiz bir yaşam tarzı, Batı toplumlarında en önemli sağlık riskleri arasındadır. Kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendromlar, kötü duruş bozuklukları, depresyon ve hatta kas atrofileri gibi tüm bu riskler fiziksel aktivite eksikliği ile yoğunlaşır. Peki, haftada kaç gün spor yapılmalı ya da spor salonuna kaç gün gidilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Haftada Kaç Gün Spor Yapılmalı?Renksiz ve keskin bir kokuya sahip olan Ozon, aynı zamanda da oksijenin kimyasal bir akrabasıdır. Oksijen atmosferde oksijen atomu (O), oksijen molekülü (O2) ve ozon (O3) olmak üzere normal oksijenden daha az kararlı bir yapıya sahiptir. Ozon Tabakası nedir, hangi katmanda yer alır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Biyogaz konusu günlük yaşamımızda oldukça sık duymakta olduğumuz nitelikte bir konu olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda insanlar tarafından çok fazla merak edilen konulardan biridir. Sizin için Biyogaz nedir, nasıl üretilir? Biyogaz nerelerde kullanılır sorularına yanıtları derledik.
#Biyogaz Nedir Nasıl Üretilir?Pek çok kişi bakterileri ve çeşitleri hakkında bilgi edinmek amacıyla araştırma yapıyor. Hayatımızın bir parçası olan bakterilerin faydaları ve zararları tartışılıyor. Peki, bakteriler diye adlandırdığımız bu mikroskobik canlı türleri tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bakteri Nedir?Arkeolojik çalışmalarda insan atıkları, hayvanlara ait kalıntılar, hatta dışkıları, bulundukları döneme ve günlük yaşamlarına dair önemli ipuçları veriyor. Ayrıca bu biyolojik kalıntılar yüzyıllar boyunca doğada kalabiliyor. İşte son çalışmalarda kazılarda bulunan 6 arkeolojik hazine…
#Arkeolojik Kazılarda Bulunan EserlerOzon, yaşamamızı sürdürmek için hayatımızın her anında bize gerekli olan oksijen molekülünün üç atomlu halidir. Tıbbi oksijen olarak da bilinir. Tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ozonun tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanıldığını belirten Medikal Estetik Hekimi Dr. Ufuk Alatekin, ozon terapinin faydalarını ve kullanım alanlarını anlattı.
#Ozon TerapiÜniversiteye girmenin ön koşulu YKS’de barajı aşmak. Ancak bazı bölümler için sadece sınav puanı yeterli değil. Sanat ve spor alanında eğitim veren alanlarda yükseköğrenim görmek isteyenlerin önünde şimdi yetenek sınavları süreci var. Kurumlar kendilerini tercih edecek adaylardan neler bekliyor, bu sınavlar nasıl bir hazırlık gerektiriyor? Bu soruları üç köklü üniversitenin yöneticisi yanıtladı.
#Özel Yetenek SınavıSalgının ilk günlerinde insanların gıda güvenliği refleksi gösterdiğini ve süt talebinin yüzde 100 arttığını söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Sütü ve eti ürettiğinizde katma değeri artıyor. Bu gücü nedeniyle sütçülüğü işin merkezine koymamız ve elimizdeki fırsatı iyice değerlendirmemiz lazım. Bunun için 734 milyon liraya Bingöl’e katma değeri arttıracak üretim ve yetiştirme üssü kuruyoruz” şeklinde konuştu.
#GazetehaberleriLondra merkezli Anaerobik Arıtma ve Biyokaynaklar Birliği (ADBA) Politika Yöneticisi Viktoryia Nestserava, biyogazın doğal gaza alternatif olacak en iyi enerji kaynağı olduğunu belirterek, "Atıkların uygun şartlarda değerlendirilmesiyle dünya genelinde 1100 teravatsaat enerji üretilebilir ve yaklaşık 135 milyon insanın elektrik ihtiyacı karşılanabilir." dedi.
#Londra Merkezli Anaerobik Arıtma Ve Biyokaynaklar BirliğiHONOR’un yeni akıllı bileklik modeli HONOR Band 5, Türkiye’de satışa sunuldu. Sportif ve sağlıklı yaşam tarzına sahip olanlar için birbirinden farklı işlevler sunan cihaz; kesintisiz nabız ölçüm monitörü, kan oksijen satürasyonu ölçümü ve anlık uyarı gibi özellikleri ile dikkat çekiyor.
#Honor Band 5