Denitrifikasyon nedir? Nasıl gerçekleşir? Denitrifikasyon bakretiler ototrof mur?

Güncelleme Tarihi:

Denitrifikasyon nedir Nasıl gerçekleşir Denitrifikasyon bakretiler ototrof mur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 21:18

Canlılar üzerinden bir dönüşüm olayı olarak denitrifikasyon öne çıkıyor. Özellikle bazı canlılar için yaşam konusunda önemli bir unsur olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, denitrifikasyon nedir? Nasıl gerçekleşir? Denitrifikasyon bakterileri ototrof mu detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Denitrifikasyon aynı zamanda nitrat solunumu olarak da ifade edilir. Bununla beraber atmosferin önemli bir kısmı oranlama olarak yüzden üzerinden nitrattır. Bu bağlamda farklı canlı türleri bunu solunum olarak belirli bir süreç dahilinde ele alır. Etkin bir dönüştürme olayı ile beraber yaşamak için kullanılır. 

 Denitrifikasyon Nedir?

  Nitrat ile beraber Nitrik bileşiklerinin, anaerobik ortam koşulları altında Organizmalar tarafından redüksiyonu uğratılması eşliğinde elementer azota dönüşmesi denitrifikasyon olarak bilinir. Bu doğrultuda atmosferin 8'ini azotun oluşturduğunu söylemek mümkündür. Böylece azot öne çıkan bu değişim ve denitrifikasyon ile birlikte, pek çok farklı canlının temel Besin kaynakları içerisinde öne çıkar. Bu sebepten dolayı dünyanın belli bir döngü içerisinde sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için, mutlaka denitrifikasyon işleminin devamlı şekilde yapılması gerekir. 

Haberin Devamı

 Denitrifikasyon Nasıl Gerçekleşir? 

 Denitrifikasyon işlemi nitrat ya da nitrik Bileşiklerinin döngüsü üzerinden gerçekleşir. Özellikle anaerobik koşullarda bazı mikroorganizmaların bu bileşikleri redüksiyon uğraşması ile beraber sağlanır. Böylece nitrat ve nitrit elementer bir azota dönüşür. Sonuç olarak elde edilen azot ile beraber organizmalar bu yapıyı besin kaynağı olarak kullanır. Tamamen bir döngüye bağlı olması ile beraber bazı unsurlar süreç içerisinde gelir. 

 - Havadaki azot

 - Amonyum

 - Nitrit ve nitratlar

 - Bitkiler

 - Ayrıştırıcılar (Aerobik ve anaerobik bakteriler ile mantarlar)

 - Tekrar amonyum 

 Bu şekilde belli bir döngü ile beraber yukarıdaki sıralama üzerinden denitrifikasyon gerçekleşir. Özellikle en mikroorganizmalar hem de birçok canlı çeşidi üzerinden büyük öneme sahiptir. Dünya üzerindeki tüm canlıların ve canlı çeşitliliğinin devam edebilmesi bu yapıya bağlıdır. Böylece yukarıdaki tüm unsurlar ele alınmak suretiyle devamlı olarak bir döngü doğrultusunda denitrifikasyon devam eder. Sonuç olarak mikroorganizmalar Arzu ettiği besin kaynağını elde ederken, aynı zamanda ayrıştırma yöntemi ile bir amonyumu toprağa karıştırırlar. 

Haberin Devamı

 Denitrifikasyon Bakterileri Ototrof mu? 

 Bu konuda merak edilen unsurlardan biri denitrifikasyon bakterilerinin ototrof mu yoksa heterotrof mu olmadığıdır. Denitrifikasyon bakterilerinin heterotrof olduğunu söylemek mümkün. Özellikle kompleks organik maddeleri oksitlenebilirlik substrat olarak ele alırlar ve kullanılır. Ancak aynı zamanda bazı denitrifikasyon bakterileri ototroftur. 

 H2O ve CO2 ile kükürt gibi birçok farklı bileşiği enerji olarak kullanır. Yani bu bağlamda mikroorganizmalar ver bakteri ile mantarlar ele alındığı zaman, denitrifikasyon canlılarının hem heterotrof hem de ototrof olduğunu söylemek mümkün. Bu doğrultuda canlı döngüsü ile beraber yaşamın sürekliliği noktasında denitrifikasyonun önemli bir yer taşıdığını ifade etmek gerekir. 

Haberin Devamı

 Denitrifikasyon Azot Miktarını Artırır mı? 

 Özellikle atmosfer üzerinden ele alındığı zaman %78 kadar azot bulunur. Bu durum tüm canlılar için önemli bir yer taşır ve mutlaka atmosfer üzerinde dengede kalmalıdır. O yüzden merak edilen konular içerisinde denitrifikasyon bakterilerinin azot miktarını artırıp artırmadığıdır. Bu bağlamda böylesi bakterilerin ve diğer Mikroorganizma ile mantarların azot miktarını artırdığını söylemek gerekir. Çünkü bu süreç ve döngü doğrultusunda nitrat ile nitriti ele almak süreci de yeniden azota dönüştürür. 

 Dönüşen azot ise atmosfere karışır ve atmosferdeki azot miktarı artmış olur. Aslına bakılırsa toprağa karışmış olan azot miktarı bununla beraber yeniden bir döngü çerçevesinde atmosfere geri döner. Bu sebepten dolayı denitrifikasyon işlemi yaşam konusunda önemli bir yer taşımaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!