Alzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimerİnsan ömrü günümüzde göreceli olarak uzamıştır. Dünya üzerinde yaşayan insanların ömrünün, tarihte yaşamış insanlara kıyasla daha uzamış olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda merak konusu olan bir başlık da "palyatif bakım"dır. İşte ilgiyle okuyacağınız, palyatif bakım nedir, palyatif bakım şartları, palyatif bakım nasıl alınır, palyatif bakım özellikleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Hala büyük sırrını koruyan ve çok sayıda bilimsel çalışmanın konusu olan "beyin, beynin çalışması, yapısı" kısacası insan beynidir. Bu bağlamda zaman zaman işitilen limbik sistem de elbette merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız limbik sistemi nedir, görevleri nelerdir, limbik sistemin bölümleri, fonksiyonları, limbik sistem hastalıkları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Demans hastalığı, davranışı, düşünceyi ve günlük faaliyetleri yerine getirme yetisini olumsuz yönde etkileyen, beyin bozukluklarının neden olduğu belirtiler bütünüdür. Azalan zihinsel becerilerin bir sonucu olarak günlük faaliyetlerin yerine getirilmesine engel teşkil eden Demans, hafıza, dil becerileri, muhakeme ve dikkat becerilerini olumsuz olarak etkilemektedir. İşte, Demans hastalığı hakkında bazı bilgiler
#DemansDemans hastağı nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Demans hastalığı kişinin yaşından beklenen beyin performansı gösterememesi anlamına gelmektedir. İşte, hafızayla ilgili büyük problem yaratan demans hastalığı hakkında bilinmeyenler.
#Demans HastalığıDemnans hastalığı, genel olarak kişinin yaşından beklenen beyin performansı gösterememesi anlamına gelmektedir. Demans hastalığının genel olarak etkilediği bölgeler; Hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanları olarak bilinmektedir. Demans hastalığının çok ilerleyen boyutlarında ise kişi zaman ve mekan algısını yitirebilmektedir. İşte, Demans hastalığı hakkında merak edilen bazı detaylar
#DemansDemans hastalığının tanımı merak konusu oldu. Alzheimer hastalığı ile de karşılaştırılan demans, hem psikiyatri hem de nöroloji bölümlerini ilgilendiren bir hastalık. Demans hastalığı nedir? Alzheimer hastalığı ile farkı ne?
#Demans HastalığıŞu kesin: “Fazla kilolu” olmak önemli bir sorun. “Obezite” çok mühim bir hastalık. “Kilo konusu”nun “estetik” veya “görsel” bir sorun, bir “hafifleme” tutkusu, bir “incelik” duygusu olmanın dışında “mühim” başka anlamları var. Ve şunu asla unutmayalım: Obezite dünyanın en yaygın hastalığı. İnsanlığın karşılaştığı en büyük “salgın hastalık” da “obezite” ve “fazla kilolu” olma hali. O halde sorunun cevabı net ve açık: Yeni bin yılın sağlık tehditlerinin ilk sırasında obezite var.
#Osman MüftüoğluGeçtiğimiz hafta bilimsel bir çalışmanın ilk sonuçları dikkate alınarak Alzheimer hastalığının yakın bir gelecekte (belki de insülin hormonu ile) tedavi edilebileceği duyuruldu. Haber doğal olarak yaşlıları ve bellek sorunu olanları heyecanlandırdı. Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların ciddi bir yarar sağlamadığını görüp üzülenler biraz ferahladı, umutları yeniden canlandı.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Bizi diğer hayvanlardan ayıran en önemli beyin faaliyeti, pek çok sosyal ortamda bizim harekete geçmemizi ve karmaşık sosyal ilişkilerde başarılı olmamızı sağlayan hızlı sezgilerdir.. Birçok biyolog işte bu sezgileri oluşturan iğ olarak bilinen beyin hücrelerinin peşinde...