İskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkMotor nöron hücrelerinin hastalığı olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz’da(ALS) erken tanının önemine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, ALS belirtilerinin çok sayıda hastalıkla karıştırılmasının tanıyı geciktirebileceğine vurgu yaptı.Doç.Dr.Örmeci, "ALS’nin ilk bulguları çoğunlukla tek taraflı ve elde ortaya çıkıyor. Örneğin sağ elde baş parmakta güçsüzlük ve baş parmağın avuç içi bölümündeki kabarıklığında azalma olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Burcu ÖrmeciNöroloji Uzmanı Dr. Nursel Erdal, Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı hakkında yaptığı değerlendirmede, "Üst motor nöron tutulumu sonucu kol ve bacaklarda katılık, reflekslerde canlılık, nedensiz gülme ve ağlamalar ve alt motor nöron tutulumu sonucu kol ve bacaklarda asimetrik güçsüzlük, kaslarda erime, kramplar, kaslarda seğirme, konuşmanın zor anlaşılması ve yutma güçlüğü ortaya çıkar" dedi.
#ALSALS hastalığı belirtileri ve nedenleri, bu hastalığın insan vücudundaki etkisini merak eden birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Kahve fincanı ya da kalem tutma konusunda başarısız olan ALS hastaları, konuşma konusunda da problemler yaşayabilmektedir. Peki, ALS hastalığı belirtileri arasında neler yer alıyor? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AlsSinir hücrelerinde olan problemlerle kas güçsüzlüğü şeklinde kendisini gösteren ve nöroloji hastalıklardan olan ALS hastalığı internette en fazla araştırılan konular arasında yer alıyor. "ALS hastalığı nedir?" ALS tedavisi nasıl yapılır?" sorularının cevabını öğrenmek isteyenler bu hastalığın detaylarını sorguluyor. Peki, ALS nasıl anlaşılır? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilenler.
#Als Hastalığı BelirtileriALS hastalığı çeşitli yönleriyle internette aranan konular arasındaki yerini alırken, konu hakkında en çok merak edilen sorulardan biri ALS belirtileri olarak yoğunlaşıyor. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi sağlamak için herhangi bir tedavi seçeneği yoktur ancak bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Peki ALS nedir, ALS tanısı nasıl konulur?
#ALSAmyotrofik lateral skleroz kısaca ALS, dünyada çok nadir görülen sağlık problemlerinden biridir. ALS hastalığının kesin teşhisinin konulması için bir test bulunmasa da, üst ve alt motor nöronlarından tek bir kol veya bacak kasına gelen sinyaller hastalığın tanısında çok belirleyici olmaktadır. ALS hastalığı, erişkinlik döneminde her yaşta bağlayabilir ancak genelde 40-70 yaş arası görülür. Peki, ALS hastalığı nedir, belirtileri neler?
#ALS- Eskişehir'de 5 yıl önce ALS tanısı konulan ve iki yıldır sağlığı iyice bozulan Murat Çetinkaya'nın eşi, hayırseverlere yardım çağrısında bulundu - Havva Çetinkaya: "Bir dahaki Sevgililer Gününe kadar iyileşmesini bekliyoruz. Elini hiç bırakmayacağım"
Her gün kalan ömrümüzden bir gün eksiliyor ve biz hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ama başımıza kötü bir olay geldiğinde ya da ciddi bir hastalık yaşadığımızda aslında hayatımızın her anının, geçirdiğimiz her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Her günümüzü ‘Bugün kalan hayatımızın ilk günü’ diye doya doya yaşamamız gerekiyor ancak bu bilinçle yaşamamız da her zaman mümkün olmuyor. Peki eğer daha kısa yaşayacağınızı bilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Bu sorunun yanıtını ölümcül hastalık teşhisi konulan insanlardan duymak ister misiniz?
#Kanser28 Şubat ‘Dünya Nadir Hastalıklar Günü’ydü. Birçok kişinin ismini ilk kez duyduğu bu hastalıklara doğru tanı konulması da tedavi süreci de oldukça zor. İlaç geliştirme çalışmaları yetersiz, tedavi seçenekleri az. Bunların yanında bir de eğitime ulaşamamak, toplumdan ve iş hayatından dışlanmak hayatlarını daha da zorlaştırıyor. Bu hafta nadir hastalara ses verip, sıkıntılarını dinledik.
#Gazetehaberleri