Şehirde yaşamak ALS nedenlerinden

Güncelleme Tarihi:

Şehirde yaşamak ALS nedenlerinden
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 12:35

Şehirde yaşamak ALS nedenlerinden

Haberin Devamı

DENİZLİ'deki Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Meryem Kaydan, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığının merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi. Kaydan, şehirde yaşamak, alkol ve sigara tüketimi gibi nedenlerin ALS oluşumunda etkili olduğunu da belirtti.
Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Meryem Kaydan, 21 Haziran Dünya ALS Günü'nde yazılı açıklama yaptı. ALS'nin sinir hücrelerindeki kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açtığını, genellikle hastalığın erişkin yaşlardaki erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görüldüğünü açıklayan Nöroloji Uz. Dr. Meryem Kaydan, hastalığın görülme sıklığının 100 binde 1- 1.5 civarında olduğunu söyledi. ALS hastalığının ailesel ve nedeni bilinmeyen olmak üzere ikiye ayrıldığını, ailesel nedenlerin genetik faktörlerden oluştuğunu açıklayan Meryem Kaydan, "Toplam ALS hastalarının hemen hemen yüzde 5- 10'u bu türdendir. Bu türde mutasyona uğrayan bir gen suçlanmıştır. yüzde 90- 95'lik kısmı nedeni bilinmeyen ALS'dir. Bu türde saptanan bir mutasyon yoktur. Bazı faktörlerin ALS oluşumunda etkili olduğu ileri sürülmüştür. Bunların arasında travma, egzersiz, diyet, E vitamini alımı, şehirde yaşamak, alkol tüketimi, sigara içmek, deri ve elektrikle ilintili sanayi alanlarında çalışmak sayılabilir" dedi.
ALS'li hastalarda yakınma ve belirtilerin ağız, yutak ve organlardaki rahatsızlıklarla başladığını ifade eden Kaydan, "Sık görülen şikayetlerde ise kol veya bacak kaslarında simetrik olmayan güçsüzlük, erime, kramp, konuşma bozukluğu, ses değişikliği, yutkunma güçlüğü ve ileri evrelerinde solunum yetersizliğine yol açabilir. ALS tanısı için hastalarda üst ve alt kas sinir hücresi hasarlarının başka durumlardan kaynaklanmadığından emin olunmalıdır. ALS hastalığın henüz bir tedavisi bulunmamıştır. Hastaların ileri dönemlerde ortaya çıkan solunum ve beslenme sorunlarına yönelik destek tedavilerle yaşam süresi uzatılmaya çalışılmaktadır" dedi.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!