Almanya Zanaatkarlar Odası Başkanı Hans Peter Wollseifer, göçmenlerin ikâmet izinlerini düzenleyen yabancılar dairesini göçmenlere karşı tutumundan dolayı eleştirdi. Bavyera medya grubuna ait gazetelere verdiği demeçte, “Yabancılar daireleri daha çok ‘yabancılardan korunma’ kurumları gibi davranıyor” diyen Wollseifer, kurumun ‘karşılama merkezleri’ haline gelmesini talep etti. Wollseifer, “Ne yazık ki, bu ruhu çok az kurumda görüyorum” dedi.
#Almanya-Yabancılar Dairesi-GöçmenSolingen’deki katliamın 31’inci yıl dönümünde, saldırıda yaşamını yitirenleri temsilen ‘Hülya’ adını taşıyan meydanda gerçekleştirilen anma gününde ırkçılık tehlikesinin giderek arttığı ve birlikte mücadelenin zorunluluğu vurgulandı. Frankfurt Belediye Başkanı Nargess Eskandari-Grünberg artan ırkçılığa dikkat çekerek şu mesajı verdi: ‘Biz sizden daha fazlayız, güçlüyüz ve bölünmeyeceğiz.’
#AlmanyaAralarında Alman pasaportu da taşıyan yabancıların geri gönderilmesi planları Almanya’yı ayağa kaldırdı. Aşırı sağcı AfD’ye tepkiler çığ gibi büyüdü. Daha önce cılız seslerle dillendirilen ‘yasak’ tartışmaları artık toplumun her kesiminde konuşulmaya başlandı. Geçen hafta sonu yapılan AfD karşıtı gösteriler ise ülke genelinde devam ediyor. Köln’de “Irkçılığa karşı ittifak” sloganıyla düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişi katıldı.
#AfdHalk oylamasıyla görevden alınan Peter Feldmann’ın yerine Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Türkiye kökenli politikacı Yankı Pürsün, “Frankfurt’un makamına prestij kazandıran bir Büyükşehir Belediye Başkanı’na ihtiyacı var. Ben ‘Aday olursam seçilirim’ mantığıyla aday olmadım. Frankfurt’a bir hizmet verebilmek için aday oldum. Adaylığımın bile bir hizmet olduğunu düşünüyorum” diyor.
#Peter FeldmannFrankfurt’ta 5 Mart’ta gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi için kampanyalar devam ediyor. Frankfurt, Almanya’nın göçmen nüfusunun en yoğun olduğu metropollerinden olduğu için, özellikle büyük partilerin adayları göçmenlerin kendi platformlarında da kendilerini ve programlarını tanıtmaya önem veriyor.
#AVRUPADAN HABERİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber'de canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Göçle ilgili '1 milyon gönüllü geri dönüş' projesinin detaylarını açıklayan Bakan Soylu, "4 merkezde 13 proje hazırladık. 40, 60 ve 80 metrekarelik evler planlanıyor. 1 milyon Suriyeli'ye briket ev hazırlıyoruz. Bu evlerin finansmanı uluslararası yardım kuruluşlarından sağlanıyor. Yaşam, alanları, tarım alanları, sosyal donatı alanları yapılacak" dedi. 'Provokasyonların nedeni 2023 seçimleri' diyen Soylu, sosyal medyadaki paylaşımların hepsinin bir merkezden yönetildiğini söyledi. Balkan Soylu, İstanbul'a sığınmacı alınmadığını da vurguladı. 3 otoyolda hız limitinin arttırılacağını da söyleyen Bakan Soylu, Kuzey Marmara, İstanbul- İzmir ve Ankara - Niğde otoyolunda üst sınırın saatte 140 km'ye çıkarılacağını duyurdu.
#İçişleri BakanıAlmanya’nın Schweinfurt kenti yakınlarındaki Collenberg kasabasında yaşayan Azerbaycanlı Aliyev ailesinin Nicat adlı 5 yaşındaki kreşe giden oğlu polisler tarafından uykudan alınarak babası Vusal Aliyev ile birlikte sınır dışı edildi.
#SchweinfurtTürkiye ile Almanya arasında yapılan ‘İş Gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılında, Frankfurt Ana Garı’nda ‘Misafir İşçi Anıtı’ yapılacak. Anıtın yapımı 2001 yılında kararlaştırılmış ancak bu kararın uygulanması yıllardan beri ötelenmişti. Frankfurt Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre anıt, önce ana garın içinden geçen metro istasyonuna konulacak, Frankfurt Ana Garı’ndaki büyük tadilatın bitmesinin ardından nihai yeriyle buluşacak. Belediyeden yapılan açıklamada, bu buluşmanın 5-6 yıl sürebileceği belirtildi.
#FrankfurtDünyanın her yerinde olduğu gibi Almanya’da da ‘Fake News’ (yalan haber) genelde insanları birbirlerine düşürmek, birbirlerine karşı kışkırtmak, politikaya, politikacılara, medyaya güveni sarsmak ve toplumsal birlikteliği bozmak için üretilir. Bu yeni bir olgu değildir.
#AfdAlmanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti İstatistik Dairesi’nin açıkladığı son rakamlara göre, eyalette yaşayan göçmen kökenli en büyük grubu Türkler oluşturuyor. Yaklaşık 83 milyon nüfusu olan Almanya genelinde ise göçmenlerin sayısı 10 milyon 900 bine yükseldi.
#AlmanyaHürriyet, son günlerde tartışma konusu olan “DEAŞ’lılar ne olacak?” sorusunu, Almanya Federal İçişleri Bakanlığı ile iki Türkiye kökenli avukata sordu. Bakanlık, savaşı, adam öldürmeyi öğrenen, terör tehlikesi bulunan bu kişileri geri almakta istekli olmadıklarını, iki avukat ise Almanya’nın çifte standart uyguladığını söylüyor.
#DEAŞAlmanya Federal İçişleri, İmar ve Yurt Bakanı Horst Seehofer, mart ayında göreve başlar başlamaz, Almanya’nın başka hiçbir sorunu yokmuş gibi, “İslam Almanya’ya ait değildir” diyerek, aşırı sağcılara ve sağ popülistlere bile taş çıkartacak bir tutum sergiledi.
#Ahmet KÜLAHÇI2015 yılının son akşamı, başta Köln olmak üzere Almanya’nın bazı kentlerinde yılbaşı kutlamaları sırasında, büyük bir bölümü Cezayir, Tunus ve Fas’tan olmak üzere Kuzey Afrikalı ve Arap görünümlü çoğu sığınmacı gençler, kızlara ve kadınlara cinsel tacizde bulunup, bazıların cep telefonlarını ve çantalarını çaldılar.
#Ahmet KÜLAHÇIHessen eyaletinde okulu diplomasız bitiden göçmen öğrencilerin sayısında düşüş, lise diploması alanların sayısında artış kaydedildi. Hessen Uyum ve Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Müsteşarı Dreiseitel, eğitimde fırsat eşitliğini yakalabilmeleri için göçmen öğrencilerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Federal İstatistik Dairesi, Almanya'da 7 milyondan fazla yabancının yaşadığını açıkladı. Almanya'da 1993 yılından bu yana ilk kez bu kadar çok göçmenin barındığı, en kalabalık göçmen grubunu Türkler'in oluşturduğu belirtildi.
Almanya’da 1 Ağustos'tan itibaren yeni yasa ve uygulamalar hayata geçiyor. Organ nakil merkezleri özel bir komisyon tarafından mercek altına alınırken, yılda en az 33 bin 500 euro (ayda 2800 euro) gelirli bir iş bulan kalifiye göçmenler, Almanya’ya gidebilecek.