Liseli göçmen sayısı arttı

Güncelleme Tarihi:

Liseli göçmen sayısı arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2014 00:07

Hessen eyaletinde okulu diplomasız bitiden göçmen öğrencilerin sayısında düşüş, lise diploması alanların sayısında artış kaydedildi. Hessen Uyum ve Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Müsteşarı Dreiseitel, eğitimde fırsat eşitliğini yakalabilmeleri için göçmen öğrencilerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hessen eyaletinde okullarını başarıyla bitiren göçmen öğrencilerin sayısı hızla artıyor. Eyalette iki yıl öncesine göre lise diploması alan göçmen öğrencilerin oranı yüzde dört artışla yüzde 22’ye ulaştı.

Alman öğrencilerde ise oran yüzde 44 olarak belirlendi. Hessen Eyaleti Sosyal ve Uyum Bakanlığı’nın “Göçmen öğrenciler 1. Eğitim Dünyası” adlı araştırmasının verilerine göre okulu diploma alamadan bitiren göçmen öğrencilerin sayısında düşüş kaydediliyor. Hessen’de hiç diploma alamayan Alman öğrencilerin oranı yüzde 1,5 olurken göçmen öğrencilerin oranı ise yüzde 4,3 olarak belirlendi. Göçmen öğrencilerin yüzde 24,8’i ilkokul, yüzde 44,1 ortaokul, 21,5 lise diploması aldılar. Alman öğrencilerde ise bu oran yüzde 12,9 ilkokul, yüzde 39,2 ortaokul ve 44,1 şeklinde oldu.

DESTEKLENMELERİ ŞART

Araştırmayı değerlendiren Hessen Eyaleti Sosyal ve Uyum Bakanlığı Uyum ve Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Müsteşarı Jo Dreiseitel (Yeşiller), eğitim alanında gelişmelerin sevindirici olduğunu, ancak başlangıçta zorluk çeken göçmen öğrencilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Eğitim sisteminin toplumun çok kültürlü yapısınI dikkate almaya başladığını kaydeden Müsteşar Dreiseitel, Hessen Hükümeti’nin sosyal ve etnik kökenine bakılmazın her öğrenciye iyi bir eğitim verilmesini amaçlığını ifade etti. Müsteşarı Jo Dreiseitel eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekti.

GÖÇMEN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE35

Diğer yandan Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’un açıkladığı „10. Yabancılar Raporu“nda da ülke genelinde 3 ila 5 yaş çocukların yüzde 35'nin yabancı kökenli olduğuna ve eğitimde fırsat eşitliğin artması için göçmen çocukların erken yaşta kreşe gitmelerinin önemine dikkati çekilmişti.

Göçmen kökenli öğrencilerin performanslarının iyileşmesine rağmen yine de Alman akranlarına göre önemli farklılıklar görüldüğü ifade edilen raporda, "Eğitim sisteminde son yıllarda yapılan iyileştirmelere rağmen fırsat eşitliği hala sağlanamıyor" denilmişti.

Raporda üniversiteye gitme yeterliliği sağlayan lise diploması sahibi göçmen gençlerin oranı ülke genelinde 2012'de yüzde 16,2'de ulaşırken, bu oranın Alman öğrencilerde ise yüzde 41,2 olarak gerçekleştiği kaydedilmişti. Okuldan diploma alarak ayrılan gençlerin oranında artış olduğu, buna rağmen gençlerin meslek eğitime katılmaları konusunda olumlu gelişme görülmediğine işaret edilmişti. Raporda ayrıca meslek eğitim için şirketlere başvuran Türk ve Arap gençlerin Alman gençlerle aynı yeterliliğe sahip olmalarına rağmen ayrımcılığa uğradıklarına dikkat çekilmişti. Gençlerin isimlerinden dolayı şirketler tarafından mülakata çağrılmayarak başvuruların gözönünde bulundurulmadığına işaret edilen raporda, burada ayrımcılık yapıldığının altı çizildi. Bakan Aydan Özoğuz, „Uyum konusunda daha yapılacak çok işimiz var“ demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!