Bavyera eyaletinin üçüncü büyük şehri Augsburg, müzeleri, katedralleri ve kiliseleriyle tarihini özenle korumuş, büyüleyici bir atmosfere sahip bir şehir. Orta Çağ’ın izlerini hissetmek isteyenler için özellikle sonbahar, Augsburg’u ziyaret etmek için en güzel zamanlardan biri.
#AlmanyaEn az yarı final başarısı beklediğimiz A Milli Futbol Takımımızın EURO 2024’te Almanya’da katılacağı turnuvada maç günleri ve statları epeydir belli. Avrupa’da en çok Türkün yaşadığı ülkede gerçekleşecek turnuvada büyük bir destek görecek olan millilerimiz için şimdiden çoğu taraftar otellerini ayırdı ve seyahatlerini planladı. Bizim gibi son dakikada plan yapacaksanız iki futbolsever tur rehberi olarak kendimize hazırladığımız planı sizinle de paylaşalım...
#Oğulcan TatarMilli Savunma Bakanlığı kaynakları, öngörülemez, alışılmadık, süratli ve sürekli operasyonlarla terörle mücadeleyi sürdürdüklerini kaydederek, "Artık 'sürekli operasyon' devresindeyiz" dedi. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada gerçekleştirilen terör operasyonlarında, aralarında sözde yöneticilerin de bulunduğu 108 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
#Milli Savunma BakanlığıDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarBugün eski eser kaçakçılığı, Hollywood’daki malikanelere, Avrupa’daki yeni zenginlere hizmet ediyor. Kaçakçıları takip eden birtakım küçük burjuvalar da geçtikleri yerde rastladıkları taşları, camları yağmalayıp götürmekte geri kalmıyor. Akdeniz havzasının en zengin eski eser ülkesi biziz. Bu konuda bilincimiz var fakat yetersiz. Türk halkı, eski eserlerine ve vatanın zenginliğine kendisi sahip çıkmalı. Ona yabancı gözle bakmamalı. Bazılarımız eski Yunanı, Bizans’ı dışlayabilir, bazıları da Osmanlı devrini dışlar. Böylece Küçük Asya’nın muhteşem mirası yağmacıların eline düşer.
#AydınKOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı’ ile unutulmaya yüz tutmuş birçok meslek destekleniyor, işin ustalarından çıraklara aktarılması sağlanıyor. KOSGEB, destek programına katılan 3 ustanın dikkat çeken yolculuklarını paylaştı. İşte kültür mirası mesleklerin hikâyeleri...
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMerakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#1Bu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaTürk Sefaradları’nın tarihini ve kültürünü, Türkiye’deki çok kültür yaşamı tanıtan ‘Sefarad’ sergisi, Frankfurt’un ortasındaki tarihi belediye sarayının salonunda törenle açıldı. 14 Haziran’a kadar devam edecek sergi, 30 sanatçıdan eserleri, İstanbul’daki Yahudi Müzesi’nden ödünç alınmış tarihi eserleri ve belgeleri içeriyor.
#AlmanyaSeyahat etmeyi fiziksel bir yolculuktan öte, bizi kendimize getiren yeni bir macera olarak görüyorum. Hayat bitmeyecek bir keşif. Öğrendiğim, fark ettiğim, hayat heybeme kattığım yeni yeni duygular, insanlar, fikirler ve kararlar ruhumun bir parçası oldu bu yolların sonunda… Geçen hafta aklımda ve kalbimde en çok yer edinen otelleri yazmıştım. Bu hafta da 2022’de ruhuma en çok dokunan rotalardan bir liste hazırladım size. Tabii ki dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul’a özel bir yer ayırdım.
#SeyahatKhor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünRusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş dolayısıyla büyüyen enerji krizi derinleşiyor. Avrupa ülkeleri kışın yaklaşması ile aldığı önlemleri artırırken Almanya'da vatandaşlar faturalarını ödeyememekten korkuyor. Enerji şirketleri son haftalarda artan fiyatlar nedeni kızgın müşterilerinden gelen telefonların susmadığına dikkat çekerken, Fransız vatandaşları yine kötü bir haberle karşı karşıya .Fransa'daki evlerin bu kış günlük 2 saat elektriksiz kalma riski ile karşı karşıya olduğu öğrenildi.
#AVRUPAJean-Baptiste-Siméon Chardin’in ‘Yabani Çilek Sepeti’ adlı tablosu açık artırmada tam satılmıştı ki bir ses yükseldi: “Déclaration d’etat”. Yani devlet deklarasyonu. Fransız kanunları milli tarihin bir parçası sayılan eseri korumak için yeniden devredeydi.
#Louvre MüzesiBezmiâlem Valide Sultan’ın hassas ruhlu bir valide sultan olduğu anlaşılıyor. İstanbul’un siluetinde rolü olan Dolmabahçe Camisi, Galata Köprüsü onun bu şehre hediyesidir ama sayısız çeşmelerini ve hastanelerini unutmamak gerekir. Bilinen 13 adet çeşmenin içinde en ilginci de Topkapı’daki Bezmiâlem’dir. Çeşmenin asıl yeri Beşiktaş, Yıldız’daki saat kulesinin karşısındaydı. Bu harap vaziyetteki çeşmenin en kısa zamanda orijinal yerinde dikkatle muhafaza edilmesi ve restorasyonu sağlanmalıdır.
#Bezmiâlem Valide SultanRusya'nın Ukrayna’yı işgalinde binlerce sivil hayatını kaybederken, on binlercesi de yaralandı. Rusya'nın ağır bombardımanı altındaki şehirlerde, bu insani acıya ek bir trajedi daha yaşanıyor: Bir ülkenin kültürü yok ediliyor, buna Rusya'nın kültürü de dahil!
#Rusyaİstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış bir müze. Gezerken herkesin kendi geçmişinden bir dönem bulabileceği, gençlik veya çocukluk yıllarına yolculuk yapabileceği bir yer. Müzede denizaltı, feribot, gemi, uçak, lokomotif ve tramvay modelleri gibi gerçek boyutlarda binlerce obje sergileniyor. 2009 yılında Rahmi M. Koç Müzesi’ne gelişinden itibaren müze vapur olarak ziyarete açılan Fenerbahçe Vapuru da geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
#Bursa‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiYılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#Hürriyet