Yaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaGencecik bir kız ya da daha bıyıkları bile terlememiş bir delikanlı, yoksul evini terk eder. Kafasında büyük hayalleri, yüreğinde de cesareti vardır. Gösteri dünyasının merkezi olarak kabul edilen ışıltılı kente gider ve orada nice zorluklar yaşar. Akla hayale gelmeyecek işlerde çalışır, kimi zaman bir otomobilin içinde kimi zaman sokaklarda uyur.
#Robyn BernardSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#KısırlıkÇocuk olmasına niyetlenen her çiftin ilk ilişkide bunu başarma şansı çok azdır. Böyle bir beklenti içine girilmemeli. Korunmayı bıraktıktan sonra gebelik görülmesi sıklıkla birkaç ay alır. Bir yıl geçmesine rağmen çocukları olmayan çiftlerin oranı %15’tir, yani yaklaşık her on çiftten 1 ya da 2’sinde gebelik görülmez. Bir diğer ifadeyle, çoğu çiftin bir yıl içinde çocuğu olacaktır, endişe etmeyin. Olmaması durumunda bir tedavi arayışına girilebilir. Peki, gebelik olsun diye sadece beklemek yeterli mi yoksa bazı önlemler de alınmalı mı? Tabii ki sperm kalitesini bozacak bir durum söz konusu ise bundan kaçınmak kaliteli bir sperm çıkışı için çok önemlidir.
#KısırlıkYabacı ülkelerde 15 yaş üzeri toplumun yaklaşık üçte ikisi düzenli alkol tüketmekte. Genel olarak araştırıldığında, insanların %4’ünde ise alkol bağımlılığı söz konusu. Türüne göre günde 3-4 bardak ya da kadehten fazla alınması ağır alkol tüketici olarak kabul edilir. Alkol bağımlılığı sadece ciddi sağlık problemleri yaratmakla kalmaz, trafik kazalarında artış ve sosyal davranış bozuklukları ile de günlük yaşamı etkileyen önemli bir sorun yaratır. Çeşitli kanserler, kalp-damar ve karaciğer hastalıkları, psikiyatrik bozukluklar ve bebek anomalileri ile de yakın ilişkilidir. Bütün bunların yanı sıra aşırı alkol tüketen erkekler vücutta kıllanmada azalama, karın ve kalça bölgelerine yağ birikimi, cinsel güç kaybı ve kısırlık sorunları ile de karşı karşıya kalır.
#Alkol AlışkanlığıÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerde can sıkıcı bir durum, sağlıklı bir cinsel yaşamın olmamasıdır. Genel popülasyona baktığımızda, erkeklerin yaklaşık üçte birinde cinsel fonksiyonlarda bir şekilde bozulmaya rastlayabiliriz. Bu oran yaşla da artmakta. Cinsel fonksiyonlar dediğimizde anlatılmak istenen hem yeterli sertleşmenin olmaması ya da sürdürülememesi hem de erken boşalmadır.
#AzospermiEvlilik gibi sıcacık ve umut dolu duygularla birleşen yaşamların boşanma gibi soğuk, huzursuz edici duygularla yüz yüze gelinmesi birçok çiftin deneyimlediği bir yaşam olayı diyebiliriz. Elbette ki hiçbir çift boşanmak için evlenmez. Ama bazen durumlar istemeden buralara gelebiliyor. Bazı birey ya da çiftler için rahatlatıcı, nefes alıcı ve “ohh” dedirten bir çözüm de olabilirken birçok çift için durum oldukça üzücü ve sarsıcı olarak ifade bulabiliyor sonlanma aşamasında.
#BoşanmaVitamin sözcüğü Latince yaşam anlamına gelen ‘vita’ sözcüğünden gelir. Vitaminler, vücudun kendini yenileyip iyileştirebilmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan organik bileşiklerdir. Vücudumuz için birçok vitamine ihtiyaç duymaktayız ve bu bağlamda b12 vitamini yaşamsal vitaminlerin en önemlisi olarak kabul edilmektedir.
#B12 Vitamin EksikliğiYaşadığımız dünyada birçok zararlı alışkanlık, insan hayatını tehdit etmektedir. Bu alışkanlıklardan birçoğu sağlığa zararlıdır. Bazıları ise insanların psikolojisini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler. 6. Sınıflar için ''Zararlı Alışkanlıklar'' konusunu tüm yönleriyle anlattık.
#6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zararlı Alışkanlıklar Konu AnlatımıÜlkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kolon KanseriOsteoporoz, en sık görülen kemik hastalığı olarak kabul ediliyor. Kemiklerin kırılmasına veya zayıflamasına neden olabiliyor. Peki, osteoporoz hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, osteoporoz ile bilinmesi gerekenleri ve tedavi için önemli ipuçlarını anlattı.
#OsteoporozZamanla boyunuzun kısaldığını ve kilo aldığınızı düşünüyorsanız osteoporoz ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle de sırt ağrılarınız yaşam kalitenizi etkilemeye başladıysa ve en küçük aktivitede bile yorulup nefes almakta zorlanıyorsanız geciktirmeden bir doktora gitmelisiniz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, osteoporoz (kemik erimesi) ile bilinmesi gerekenleri ve savaşmak için önemli ipuçlarını anlattı.
#Osteoporoz30 yaşından önce doğum yapmak ve 1 yıldan uzun süre emzirmek kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor.Kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanseri, genetik geçişli mi? Meme kanseri olan kadınlar çocuk sahibi olabilir mi? Meme kanseri genetik geçişli bir hastalık mıdır? Gibi birçok soru her kadının aklını bulandırmaktadır. Örneğin genetik geçişli kanserlerin sıklıkla 40 yaşından önce olduğunu biliyor muydunuz? Bu sorularımıza tek tek cevap veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir, meme kanseri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Meme Kanseri Sonrası Hamile KalmakÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şeker Nasıl BırakılırÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şekerli GıdalarBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
#Beyinİlerleyen yaşla birlikte, cildimizin elastikiyetini sağlayan kollajen, yağ dokusu ile nem tutma kapasitesi azalıyor. Bunun sonucunda da ciltte kırışıklar, sarkma, mat görünüm ve lekeler gibi problemler gelişmeye başlıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilüfer Tüysüz cildin erken yaşlanmasına neden olan 10 hatalı alışkanlıkları anlattı, önemli önerilerde ve uyarılarda bulundu.
#Cilt BakımıSosyal ortamlarda birlikte gezdiği kadını çevresine 'yengeniz' diyerek aleni şekilde eşini aldatan koca, boşanmak için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, sadakat yükümlülüğüne aykırı davranan kocanın davasını reddederken, tepki amaçlı kocasına 'dürzü, gavat' diyen kadının boşanma talebini yerinde buldu. Yıllar süren yargılamada son noktayı koyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu özellikle tepki niteliğinde olduğu kabul edilen davranışlarda bulunan davacı kadına boşanmaya sebep olan olaylarda herhangi bir kusur yüklenemeyeceğine hükmetti.
#GAVATSosyal ortamlarda birlikte gezdiği kadını çevresine 'yengeniz' diyerek aleni şekilde eşini aldatan koca, boşanmak için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, sadakat yükümlülüğüne aykırı davranan kocanın davasını reddederken, tepki amaçlı kocasına 'dürzü, gavat' diyen kadının boşanma talebini yerinde buldu.
#YengenizSiyasal sığınmacı Hırvat bir anne ile İranlı bir babanın kızı olan Ottessa Moshfegh’den, kendi sıkıntılı çocukluğunun izlerini de taşıyan, güçlü anlatımı, başarılı tasvirleriyle çok iyi bir ilk roman: Eileen.Moshfegh toplum içinde tek başına olduğu duygusuna kapılan bir insanın iç dünyasının korkunçluğunu göstermeyi başarmış...
#Kitap SanatFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, örgütte 22 yıldır yer alan bir subayın ifadeleri ortaya çıktı. Gizli tanık olan örgüt üyesi, örgütte yer alan ve ismini verdiği kişilerden birinin, darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan eski YAŞ üyesi olan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün emir subaylığını yaptığını söyledi.
#FETÖ Terör Örgütü‘Oz Büyücüsü’ olarak tanınan dünyanın en ünlü doktorlarından yazarımız Mehmet Öz, bize müjdeli haberler verdi: “Alzheimer’ı önleyecek ilaçlar geliştirildi, 5-6 yılda piyasada olacak. Pankreas gibi en korkutucu kanser türlerini bile ölümcül olmaktan çıkaracak ilaçlar da yolda.”
#Kanser