‘Bizans Şiir Antolojisi/4-15. Yüzyıllar’ kitabını hazırlayan Siren Çelik, “Bizans edebiyatı nedir?” sorusu eşliğinde ‘çok geniş topraklarda farklı ırktan, dilden ve dinden insanlara hükmetmiş’ Bizans’ın Yunanca, Latince, Arapça, Süryanice, Koptça, Ermenice ve Slavcadaki şiirsel dışavurumuna dikkat çekiyor.
#Bizans Şiir Antolojisi‘Geçer Diyenler Sizde Nasıl Geçti’ adlı ilk öykü kitabıyla okurla buluşan Arzu Hiçyılmaz’ın kaleminden çıkan öyküler sıradan insanların sıradışı deneyimlerini sunuyor. Öykülerin ortaklaştığı yer ise kadınlar. Kız çocukları, yaşlı kadınlar, yalnız kadınlar, kendi dünyasında çırpınan kadınlar.
#Arzu HiçyılmazAlper Canıgüz’ün senelerdir beklenen yeni Alper Kamu macerası ‘Kıyamet Park’ nihayet çıktı. 5 yaşındaki ‘küçük dev adam’ bu kez bir otelde işlenen cinayetin ardından katilin peşine düşüyor. Canıgüz, Alper Kamu katili bulmaya çalışırken bizi de ülkemizin gerçekleriyle yüzleştiriyor. Her zamanki neşeli ama lafını sakınmayan mizahi anlatımıyla...
#Kıyamet ParkBatı’nın üç edebi temel eserinden olan Dante’nin ‘İlahi Komedya’sına Sevinç Elpida Kara ile Ayçin Kantoğlu’nun yaptığı yeni çeviriler, Dante’nin referanslarını ve göndermelerini dipnot olarak vermesiyle öncekilerden ayrılıyor. Çeviriye yapılan bu eleştirel katkı, metni anlamak bakımından vazgeçilmez.
#DanteYıllarca kültür bakanı olarak da görev yapan Fransız yazar Andre Malraux’nun en önemli kitabı ‘Düşsel Müze’, yayımlanışından 70 yıl sonra nihayet Türkçede. ‘Sanat tarihi’ni insanlık tarihi olarak gören Malraux, müze kavramını sorguladığı kitabında farklı sanat ifadeleri ve dönemleri arasında ‘geçişlerin’ oluşturduğu süreçleri ele alıyor. Soyut planda Malraux’nun müze dediği sanat tarihini meydana getiren büyük birikimdir. Kısacası sanat tarihi bir hayali müzedir ve hayali müze bize bir yapıtın kökenleri hakkında bilgiler verir.
#Andre Malrauxİşlerine Gırgır, Öküz, Leman, Penguen ve şimdilerde Ot’tan aşina olduğumuz Rewhat’tan bir çizgiromantik komedi kitabı: ‘Hatıran Yeter’. Rewhat hayatın tam içinden kısa öykülerini, poetik ama samimi bir dil ve incelikli çizgileriyle anlatıyor. Çiğlikten uzak, zarif ve dokunaklı bir mizahın peşine düşen okurların es geçmemesi gereken bir iş...
#RewhatAnna Karenina, Savaş ve Barış gibi başyapıtların yazarı Lev Nikolayeviç Tolstoy ölümünden bir yıl önce nasıl bir hayat yaşadı? Yasnava Polyana’dan yola çıktığında bavulunda hangi sorunları taşıdı? Biyografi yazarı Jay Parini, Tolstoy’un yakınlarının günlüklerinden şahane bir roman ortaya çıkarmış.
#John Steinbeckİlk Jules Verne romanının yayımlanmasının üzerinden 150 yıl geçti. Pek çok yayınevi Jules Verne’in romanlarını yayımlamayı sürdürüyor. Ve bu eserler hiç tükenmeyen bir ilgiyle okunmaya devam ediyor. Anlaşılan o ki yeni kuşaklar hayal gücüyle gidilebilecek coğrafyaları merak etmeyi südürdükçe Jules Verne popülerliğini hiç yitirmeyecek.
#Kitap SanatHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımTürkiye’de gençler arasında hızla yükselen tehlikeli bir eğilimi “İnceller”i dün detayları ile yazmıştım. Bugün ise polis, Türkiye’yi ayağa kaldıran vahşi cinayetleri işleyen 19 yaşındaki Semih Çelik’in telefon ve bilgisayarında Discord başta DarkWeb, Telegram, Twitch gibi paylaşım grupları ile X-Facebook gibi sosyal medya hesapları üzerinden kadın düşmanlığından beslenen, feministler, göçmenler ve Yahudilerden nefret eden İncel gruplarla yazışmalarını tespit etti. Vahşice işlediği cinayetler sebebiyle ‘Katil Çelik’e açık şekilde övgüler düzen, “kadınlara ölüm!” nağraları atan gruplar ve kişiler takibe alındı. Ayrıca odasında bulunan kara kanatlı Lucifer figürü, kurukafa Meryem ve İsa ikonası ve detaylı çizimler sebebiyle Çelik’in “şeytana tapan” bir satanist olduğu iddiası da var.
#‘İncel’ GruplarıEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanFonda dalga sesleri varsa, güneş tenimizi tatlı tatlı ısıtıyorsa, sırtımızı da şezlonga dayadıysak plaj çantamızdan kitapları çıkarabiliriz. Peki, bir macera mı, dram mı yoksa kişisel gelişim mi tercih edeceğiz? Bu yazın en iyi ve en yeni kitaplarını jüri üyelerimize sorduk; ayrıca yayınevlerinden bu yaz çıkacak kitapları öğrendik.
#PlajGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#ÇocukMahir Ünsal Eriş dillerin içindeki gizli hikâyeleri ve kültürel zenginliği adeta bir dedektif gibi araştırıp titizlikle hazırladığı kitabı ‘30 Şahane Kelime’yi yayımladı. Gözde Eyce’nin çizimleriyle renklenen kitapta Eriş, seçtiği sözcükleri tüm saklı cevherleriyle okura aktarıyor: “Çocuklara dili sevmenin ne kadar eğlenceli bir uğraş olduğunu gösterecek bir kitap yazmak istedim.”
#Mahir Ünsal Eriş