Bebekken inek sütüne alerjisi olan Lorin’in en çok sevdiği besinlerden yumurtaya da alerjisi oluştu. Yediğinde ayak bileğine kadar tüm vücudu kıpkırmızı oldu. Annesi Gizem, Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında katıldığı seminerden öğrendiklerini paylaşıyor...
#Dünya Besin Alerjisi Farkındalık HaftasıAlerji, kişinin vücudunun herhangi bir alerjen maddeye karşı aşırı bir vücut reaksiyonu göstermesi olarak ifade edilebilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan alerji belirtileri endişeye yol açabilmektedir. Bu yüzden çocuklarda alerjiye neden olan sebepleri öğrenmek isteyebilirsiniz. Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda alerji çeşitleri ve tedavileri nelerdir detayları ile derledik.
#ÇocukÇocuklarda görülen kurdeşen diğer adı ile ürtiker, vücudun her yerinde de ortaya çıkabilen kaşıntılı kızarıklık ve deriden kabarıklık olarak bilinir. Beş kişiden birinde ömür boyu bir defa görülebilen sık rastlanan bir hastalıktır. Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukFıstık ülkemizde en sık tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Besin değeri oldukça yüksek olan fıstık çiz, taze ve kavrulmuş bir şekilde çok sık tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı sorunlara da teşkil etmektedir. Peki, çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığı gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere yer fıstığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Havuza girip çıktıktan sonra vücudunuzda kızarıklık, uyuşma varsa dikkat! Bazen bilinç kaybına kadar yol açabilen bu durum, ‘soğuk kurdeşeni’ de denen ‘soğuk alerjisi’nin habercisi olabilir. Nadir görülen hastalık, cildin buzla temas ettirildiği ‘buz küpü’ testiyle teşhis edilebiliyor.
#Bayıltan SoğukDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#Koronavirüsİlaç kullanımının hemen ardından istenmeyen zararlı etkiler görülmesi durumunda bağışıklık sistemimizin bu ilaçları yabancı madde olarak algılaması ve reaksiyon göstermesi durumunda ilaç alerjisi ortaya çıkar. İlaç alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlac Alerjisi Nedirİlaç alerjisi, toplum üzerinde fazla oranlarda gözükmemektedir. Başlıca oluşumları arasında birçok farklı ilaç gelişimi yapılması ve vücudun reaksiyon olarak karşılık vermesinden oluşur. İlaç alerjilerinin başlıca sebepleri arasında ilacın vücuda yabancı madde olarak girmesidir. İlaç alerjisi için belirtiler ağır olabilmektedir. İlaç alerjisi için gerekli olan tedavi planı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlaç Alerjisi NedirSarmısak, yanmış portakal, hindi otu, arı sokması ya da etil alkol... İnternet koronavirüse iyi geldiği iddia edilen bu saçma hurafelerle dolu. Yetmezmiş gibi bir de sosyal medyada ‘Maskeyi çıkarıyoruz’ etiketiyle tehlikeli bir kampanya başlatıldı. Aman gaza gelmeyin! Uzmanlar bu tür bitki ve yöntemlerin karaciğerden böbrek yetmezliğine ve hatta kalp krizine kadar bambaşka sorunları beraberinde getireceği ve maskeyi çıkarmak bir yana, kapalı mekânlarda çift maske takılması gerektiği yönünde uyarıyor.
#YAZARAlerjik reaksiyonların sebep olduğu anafilaksi olarak adlandırılan ve bilinen tabiriyle alerjik şok, tıbbi müdahale edilmediği durumlarda hayati risk oluşturur. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjik şok nedenlerinin moleküler alerji testleri ile çok ayrıntılı belirlenebileceğini ve oluşabilecek riskler için önlem alınabileceğini belirtti.
#Alerjik ŞokBu günlerde Çin’den ithal edilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşının yapılmasıyla birlikte aşının yan etkileri, alerji riski ve etkinliği hakkında her birimizin kafasında sorular da oluşmaya başladı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Coronavac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi.
#Coronavac AşısıKovid-19 aşısının Türkiye’de uygulanmaya başlamasıyla birlikte birçok kişinin aşının yan etkileri ve belirtileri ile ilgili soruları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Pınar Obakan Yerlikaya, “Genel anlamda tüm aşılar için sık görülen yan etkiler arasında enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk sayılabilir. Nadir görülen yan etkiler ise aşının tipine bağlı olarak gelişebilir. Anafilaksi (alerjik şok), trombosit sayısında azalma, havale, çevresel uyaranlara cevap vermeme gibi reaksiyonlar sayılabilir” dedi.
#KoronavirüsKuruyemiş alerjisi, en yaygın olan besin alerjisi türlerinden biridir. Belirtileri çok kısa sürelerde ortaya çıkan kuruyemiş alerjilerinin çok ciddi etkileri olabilir. Besin alerjileri neticesinde gerçekleşen alerjik şokların en yaygın sebebi de kuruyemiş alerjileri. Kuruyemişi yemek kuruyemiş alerjisi için tek sebep değil. Çok küçük bir kuruyemiş parçasının solunması bile alerjiye sebep olabilir.
#Kuruyemiş AlerjisiBesin alerjisi çocuklarda %6 oranında görülen sağlık sorunudur. Besin alerjisi olan çocuklar için pandemi döneminde okullarda bazı önlemler alınması faydalı olacaktır. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay ve Dernek üyesi Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan Besin Alerjisi olan çocuklar için okullarda alınabilecek önlemleri anlattı.
#ÇOCUK1 Ekim Dünya Ürtiker (Kurdeşen) Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Ürtikerin en sık rastlanan belirtileri; dudaklar, göz çevresi ve genital bölge dâhil olmak üzere vücudun her yerinde kırmızı renkte kabarcıkların görülmesidir. Ürtikerin neden olduğu şikâyetler hastaları geceleri daha çok etkilemektedir” dedi.
#ÜrtikerSon dönemde sıkça rastlanan, alerjik rahatsızlıklarda kişilerin kendi kanı ile yapılan tedavi yöntemi gerçekten faydalı mı? Bu tedavi; astım hastalarında ve besin alerjisi olan kişilerde kullanılabilir mi? Riskleri nelerdir? Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
#AlerjiHem dünya hem de ülkemizin karşı karşıya olduğu koronavirüs salgınına karşı aldığımız önlemlere ek olarak özellikle herhangi bir sağlık problemi olanların durumunun koronavirüsle ilişkisinin değerlendirilip olası risklerin ve alınacak önlemlerin saptanması gerektiğini dile getiren Besin Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. C. Dost Zeyrek, virüsle mücadele ederken besin alerjisi konusunda sorun yaşamamak için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.
#SağlıkYiyecek alerjilerinin aşı ile önlenebilmesi için ilk adım atıldı. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Demet Can, yerfıstığı için aşı geliştirildiğini, bunun ABD’nin besin ve ilaçların güvenilirliğinden sorumlu kurumu FDA tarafından da duyurulduğunu açıkladı. Can, Hürriyet’e şunları söyledi:
#GazetehaberiÇocuklarda hangi besinler alerjiye daha çok neden olur? Besin alerjileri hangi şikayetlere yol açar? Besin alerjisi tanısı nasıl konur? Besin alerjisi nasıl tedavi edilir? Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Sakine Işık, sıklıkla bebeklik ve çocukluk döneminde görülen bu sorunla ilgili önemli bilgiler aktardı, uyarılarda bulundu.
#AlerjiDünyadaki alerjik hastalıkların başında besin alerjisinin geldiğini ve her 13 çocuktan birinde görüldüğünü söyleyen Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, en sık görülen besin alerjisi belirtilerini açıkladı.
#Alerji Belirtileri