Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda alerji çeşitleri ve tedavileri

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir ve neden olur Çocuklarda alerji çeşitleri ve tedavileri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 20:17

Alerji, kişinin vücudunun herhangi bir alerjen maddeye karşı aşırı bir vücut reaksiyonu göstermesi olarak ifade edilebilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan alerji belirtileri endişeye yol açabilmektedir. Bu yüzden çocuklarda alerjiye neden olan sebepleri öğrenmek isteyebilirsiniz. Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda alerji çeşitleri ve tedavileri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Çocuklarda en fazla görülmekte olan alerji türlerinden birisinin de besin alerjisi olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bağışıklık sistemi tarafından normalde zararsız olarak algılanması gereken besin maddesinin zararlı olarak algılanması vücudun alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabilmektedir. Çocuklarda alerjiye neden olan farklı birçok etkenin bulunduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Alerji belirtilerinin görülmesi durumunda uygun sağlık uygulamalarının yapılması gerekmektedir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir ve Neden Olur?

Çocuklarda görülen alerjik reaksiyonların bazıları gelişme süreci içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak bazı alerjilerin ise yetişkinlik döneminde de devam ettiklerini söylemek mümkün olmaktadır. Çocuklarda besin alerjisi görülmesinden şüphelenilmesi durumunda en kısa zaman içerisinde vakit kaybedilmeden uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Çocukluk dönemlerinde en fazla görülmekte olan alerjilerden birisi de besin alerjisi olarak ifade edilebilir. Besin alerjisi, alerjik besinlerin tüketilmesi ile meydana gelmektedir. Ancak besinlerin solunması, koklanması veya bu besinlere dokunulması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Tüketilmekte olan her besinin alerjiye yol açma imkanı bulunmaktadır. Ancak bazı yiyeceklerin daha sık alerjiye neden olduğunu söylemek mümkündür.

Alerjiye neden olan besinlerin tüketilmesi;

Alerjik burun akıntısı,

Sindirim sistemi bozuklukları,

Deride kaşıntı ve kızarıklık,

Migren,

Bilinç kaybı,

Soluma güçlüğü,

Nefes darlığı,

Yutkunma güçlüğü,

Kan basıncının düşmesi sonucunda oluşan baş dönmesi,

Hızlı veya zayıf kalp atışı,

Mide bulantısı veya kusma,

Dilde veya boğazda şişme

gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Çocuklarda alerji, vücutta bulunan antikorların zararsız olabilecek bazı maddelere karşı reaksiyon oluşturması olarak ifade edilebilir. Çocuklarda alerji olduğundan şüphelenilmesi durumunda uygulanabilecek olan bazı test yöntemlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Alerji testleri; prick deri testi, kan testi, yama testi ve yükleme testi olarak ifade edilebilir. Yapılan alerji testleri sonrasında uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Çocuklarda Alerji Çeşitleri ve Tedavileri

Çocuklarda çeşitli alerjik reaksiyonların görülebilmesi mümkün olmaktadır. Yapılan testler ile de alerji teşhisinin yapılması oldukça kolay olabilmektedir. Çocukluk döneminde görülen ve önemsenmeyen alerjilerin sonraki dönemlerde ciddi sorunlara yol açabileceğini söylemek de mümkün olmaktadır. Çocuklarda görülmekte olan alerjilerin bazı protein veya maddelere karşı vücudun göstermiş olduğu reaksiyonlar olarak ifade edilebilir.

Çocukluk dönemlerinde görülmekte olan bazı alerjiler;

Astım

Herditer Anjioödem

Alerjik nezleler

Anaflaksi yani alerjik şok

Egzema (kaşıntı)

Mesleki alerjiler

Ürtiker aynı zamanda halk arasında bilinen ismiyle kurdeşan,

İlaç ya da böcek alerjileri

Gıda alerjileri

Kontakt demetitler

Göz alerjileri

Haberin Devamı

olarak ifade edilebilir. Alerjik hastalıkların teşhisi ve tedavi edilmesi çocuk alerji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Çocuk alerjilerinde uygulanmakta olan benzer tedavi yöntemlerinin olduğunu söylemek de mümkündür. Çocuklarda görülen alerjinin saptanması durumunda alerjik reaksiyonlara göre ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Çocuklarda görülen alerjik reaksiyonlar genel olarak gelişim dönemlerinde sona ermektedir. Ancak bazı durumlarda ilerleyen dönemlerde devam etmesi de mümkün olmaktadır.

Alerjilerin vücutta meydana getirebileceği reaksiyonların ve etkilerinin önlenmesi için tedavi yöntemi olarak alerji aşısı kullanılmaktadır. Özellikle vücutta oluşan kaşıntı ve kabarıklıkların önlenmesi için imünoterapi olarak bilinen aşıların uygulanması söz konusu olabilmektedir. Alerji tedavisinde iğne yoluyla, ağızdan alınan damla ya da tablet yoluyla tedavi uygulanması mümkün olabilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!