Çocuklarda ürtiker (Kurdeşen) neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda ürtiker nasıl geçer ve tedavi edilir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda ürtiker (Kurdeşen) neden olur ve belirtileri nelerdir Çocuklarda ürtiker nasıl geçer ve tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 21:29

Çocuklarda görülen kurdeşen diğer adı ile ürtiker, vücudun her yerinde de ortaya çıkabilen kaşıntılı kızarıklık ve deriden kabarıklık olarak bilinir. Beş kişiden birinde ömür boyu bir defa görülebilen sık rastlanan bir hastalıktır. Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Ürtiker hastalığında, kabarıklık ve kızarıklık vücudun bir bölgesinde azalırken başka bir bölgede de ortaya çıkabilir. Anjiyoödem ise, derinin daha alt tabakasında meydana gelen bir şişliktir ve en sık dudak, göz, dilde sıkça görülebilir.

 Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

 Ürtiker (kurdeşen), derinin üzerindeki hücrelerden (mast hücreleri) histamin adı verilen maddenin salınımı sonucunda ortaya çıkar. Çocukluk döneminde ise, ürtikerin en fazla görülen nedeni virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar arasında yer alır. Bazen de bakteri enfeksiyonları da ürtikere yol açabilir.

 Ürtiker, halk arasında bilinen adı ile kurdeşen, ciltte ani bir şekilde gelişen kızarma, kabarma ve kaşıntılara neden olan bir çeşit deri hastalığı olarak bilinir. Genel olarak besin ya da ilaç alerjisinin bir sonucunda ortaya çıkmakla birlikte, otoimmün (vücudun bağışıklık sisteminin kendini hedef alması) hastalıklar, stres ve bazı virüs kaynaklı ortaya çıkan enfeksiyonların da ürtikere neden olabildiği de gösterilmiştir.

Haberin Devamı

 Ürtikerin en önemli belirtileri ise; ciltten hafifçe kabarık, kızarmış, yama tarzında olan döküntülerdir. Bu döküntülerin büyüklükleri bir ya da birkaç santimetre de olabilir. Bu döküntüler ise, vücudun bazı alanlarında görülebileceği gibi, vücudun tamamına yayılmış bir şekilde de görülebilir.

 Çocuklarda görülen ürtiker nedenleri yer fıstığı, yumurta, kabuklu deniz ürünleri gibi yiyecekler, bazı ilaçlar ve diğer alerjenler de olabilir. Bunların yanı sıra, yürütülen çalışmalarda soğuk hava koşullarında meydana gelen, güneş ışığı nedeni ile egzersiz sonrasında ortaya çıkan ürtikerin de bulunduğunu gösterildi.

 Ürtikerin başlıca belirtileri ise şunlardır;

 Kurdeşen, cilt yüzeyinden hafif bir şekilde kabarmış, kırmızı ve pembe, yama şeklinde kaşıntılı lezyonlarla ortaya çıkan bir çeşit cilt hastalığıdır.

 Vücudun bir kısmında görülebileceği gibi tümünde de ortaya çıkabilir. Lezyonlar ise genellikle 24 saatten daha uzun bir süre sebat edebilir. Aynı zamanda, daha kısa sürelerde kendiliğinden de geçebilen vakalar olduğu da tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

 Çocuklarda Ürtiker Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?

 Ürtiker (kurdeşen) hastalığının tedavisinde ilk yapılmadı gereken şey, hastalık nedeninin ortadan kaldırılmasıdır. Akut ürtikerde tetkik gerekmeden de tedaviye başlanabilir. Ama herhangi bir besin tüketildikten sonra olduysa besin alerjisi bakımından da tetkik yapılması gerekebilir. Kronik ürtikerde ise, doktorunuzun bilinen tetikleyicilerine yönelik soru sorar. Daha sonra da buna yönelik bir test (soğuk ürtiker de buz küp testi gibi) yapılması gerekir. Kurdeşenin tedavisi sırasında anti-histaminik şeklinde de bilinen alerji ilaçları sıkça kullanılır. Şikayetlerin ağırlığına göre yüksek bir dozda ve birden fazla anti histaminik de sıkça kullanılabilir.

Haberin Devamı

 Çocuğunuzda bir türlü geçmeyen uzun süreli ürtiker döküntüsüne ya da belirtilerine eşlik eden alerjik şok bulguları (öksürük, nefes darlığı, bayılma, kusma gibi) varsa mutlaka bir çocuk alerji uzmanına randevu almanız gerekir.

 Ürtiker döküntülerine yol açabilecek potansiyel tetikleyicilerin tespit edilmesi ve çocuğun olabildiğince bunlardan uzak tutulması tedavide çok büyük önem taşır. Eğer kurdeşen oluşumunun bir ilaçtan kaynaklandığı düşünülüyorsa, ilaç kullanımı ile ilgili olarak doktorunuza danışmanız gerekir. Aynı zamanda çocuğunuz daha önce ürtiker döküntüleri ile birlikte seyreden nefes darlığı gibi şikayetler yaşıyorsanız, bu gibi durumlar için de bir tedavi planı da oluşturabilirsiniz. Bu sayede ürtikerden de kolaylıkla kısa zaman içinde kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!