Oğuz Demiralp’in ‘Avare Kalemden Yazıntılar’ı için denilebilir ki, modern hayata dahil olma, bu hayatı kurabilme çabası, arayışı sorunsal edinilmiş. Anlatılan ‘hikâyeler’, yaşandıkları zamandan koparılarak, anlatıcı benin tarihsel sorunsalı bağlamında yeniden kurmaca olarak ‘inşa’ edilmiş. Bu nedenle ‘yazıntılar’.
#Oğuz DemiralpSuat Duman’ın ‘1918’ başlığı altında toplayacağı 10 kitaplık tarihi polisiye serisinin ilk iki kitabı bu ay içerisinde yayımlandı. ‘Kalbim, Kimsesiz Yurdum’ ve ‘Ah Dehşet, Dehşet Dehşet’, eski zamanların atmosferinde geçen sürükleyici hikâyeleriyle polisiyeseverleri memnun edecek romanlar.
#Suat Duman‘Sahte Yüzler Topluluğu’ romanında ünlü sihirbaz Harry Houduni ile Sigmund Freud’u gizemli bir kayıp vakası etrafında bir araya getiren Xavier Maumejean, dönemin pek çok ünlü şahsiyetinin de eşlik ettiği bu hayali buluşmayı sürükleyici ve eğlenceli bir hikâye içinde anlatıyor.
#Xavier MaumejeanOyuncu ve yönetmen olarak tanıdığımız Sean Penn, ilk romanı ‘Türlü İşlerin Adamı Bob Honey’de Amerikan siyasetini ve toplumsal kültürünü kara mizah ve absürdle eleştiriyor. İçine girmesi sabır ve katılım isteyen bir roman. Ama dikkatli okuyucular, kahramanın zihnine yavaş yavaş nüfuz ederken romanın inceliklerine de vâkıf olabilirler.
#Sean Pennİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından dördüncüsü düzenlenen Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nün Alberto Manguel’in ‘Dönüş’ adlı novellasını İngilizce aslından Türkçeye çeviren Ülker İnce’ye verilmesi kararlaştırıldı. Mark Z. Danielewski’nin çetrefilli, bol oyunlu romanı ‘Yapraklar Evi’ni Türkçeye çeviren Gökhan Sarı’ya da jüri özel ödülü verildi. meye karar verdi. Jürinin bir defaya mahsus vermeyi kararlaştırdığı Ahmet Cemal İlk Çeviri Ödülü’nün sahipleri ise Sevcan Şahin ve Sinan Ceylan oldu.
#Talat Sait HalmanDominique Lapierre ve Larry Collins’in ortak eseri ‘Yasımı Tutacaksın’, İspanya İç Savaşı’nı konu edinen, güçlü bir roman. İspanya’nın bir iç savaşta nasıl yok olduğunu, yok oluşunun insanlığın üzerindeki etkilerini tüm çıplaklığıyla sergilemesi, insanın kendisini unuttuğu, nefretin zirveye ulaştığı bir süreçte neler olabileceğini en iyi şekilde izah edebilmesi açısından önemli bir değer...
#İspanyaYerli edebiyatın güçlü sesleri, ödül komitelerinin gözbebekleri dünyaca ünlü isimler, çarpıcı biyografiler, yepyeni soluklar... Kitap dünyasının yeni sezonunda her okuru heyecanlandıracak bolca havadis var. Yıl bitmeden buluşacağımız roman, öykü, inceleme, biyografi, söyleşi türlerinin en öne çıkan kitaplarını sizler için derledik.
#Kitap SanatDeniz Dengiz Şimşek imzalı ‘Tengizek Destanı’nın Okunabilen Kısmı’ rengârenk ve okuma hazzını cömertçe besleyen öykülerden oluşuyor. Kimselerin farkına varmadığı ayrıntıların altını çizen ve çocukluktan süre gelen gözlemlerin tortusunu barındıran anlatıda mizah öne çıkan unsurlar arasında...
#Kitap Sanat“Gülümsedi Servet, gözlerinde denizin öte yakasından kuşlar. Şu Ege, efendi deniz hakikaten. Gözlerden bile belli. Sonra konuştu. Zeytinyağı gibi akıyor sözcükler, zeytin yaprağı gibi yumuşacık. Ağlamaya başladı bizim Ozan. ‘Ağlama topraam!’ dedi gözlerinde kuşlar olan…”
Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan MungunALMANYA’da vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Hamm şehrinde Lippe Park’ta ‘Avrupa Spor ve Kültür Festivali (ASKFEST)’ adı altında bir Türk-Alman festivali düzenleniyor. Avrupa’da bu formatta ilk kez düzenlenen etkinlik Kültür ve Turizm Bakanlığı/Yurtdışı Türkler Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Hamm Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinde bugün başlıyor.
#YazarlarRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZSon haftalarda ‘çok satanlar’ listelerinde en az üç eseriyle karşımıza çıkıyor. 1881 Viyana doğumlu öncü düşünür, üretken edebiyatçı Stefan Zweig’a olan ilgi dikkat çekici derecede yoğunlaşmış durumda. Romanları, öyküleri, gezi notları, günlükleri, anıları, denemeleri ve tarihten önemli kişilerin biyografileriyle insanlık tarihine yalın hümanizmin temsilcisi olarak geçmiş, savaş karşıtı ve iyimser bir yazar olan Zweig’ın alametifarikası nedir?
#Kitap Sanat25. yaşını kutlayan Dünya Kitap dergisi tarafından verilen “Yılın En İyileri Ödülleri”nin 2015 yılı sahipleri Pera Müzesi’nde yapılan bir törenle ödüllerini aldı. Ödüller bu sene Ahmet Büke, Yasemin Aydın, Alakarga Sanat Yayınları, Sennur Sezer, Gülce Başer, Sevil Atasoy, Meri Çevik Simyonidis ve Marianna Yerasimos’a verildi.
#Dünya Kitap Dergisi