Ailevi Akdeniz ateşi, tekrarlayan ateşlere ve karın, akciğerler ve eklemlerinizde ağrılı iltihaplanmaya neden olan genetik bir otoinflamatuar hastalıktır. Peki, genetik bir hastalık olan, Akdeniz ateşi olarak da bilinen FMF Hastalığı tam olarak nedir? İşte, FMF Hastalığı belirtileri ve tedavisi…
#Akdeniz AteşiTÜİK verilerine göre, 2010 yılından itibaren akraba evliliklerinde sistematik bir düşüş yaşandı. 70 ve 80’li yıllarda kendisini bir birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak gören insanların bugün kendisini birey olarak görmeye başladığını belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Z kuşağının sosyal medyadan tanıştığını görüyoruz" dedi.
#Akraba EvlilikleriKronik böbrek hastalığının, böbrek fonksiyonlarında böbreğin süzme gücünde ortaya çıkan ve yaklaşık olarak 3 ay veya daha uzun süre devam eden tüm bozuklukları kapsayan bir sıkıntı olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri, kronik böbrek hastalıklarının göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
#BöbrekGenellikle Akdeniz ve Ortadoğu kökenli kişilerde görülebilen Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) karın, göğüs ve eklem ağrıları ile ortaya çıkan, akabinde yüksek ateş ile etkisini arttıran bir hastalık olarak tanımlanır. Akraba evlilikleri bu hastalık genini taşıyan iki taşıyıcının bir araya gelme riskini arttırır. Peki, FMF hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? FMF tedavisi nasıl yapılır? İşte, Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı hakkında bilgiler.
#FMF Hastalığı Nedir?Özellikle anadolu insanlarında rastlanan FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı, kalıtsal bir hastalıktır ve genellikle Akdeniz bölgesindeki ülkelerde görülmektedir. FMF'nin belirtiler, nöbetler halinde 1-3 gün arası sürer. Ateş nöbetlerine karın ağrısı, eklem ağrısı veya göğüs ağrısı eşlik eder. Peki, Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı nedir?
#Ailesel Akdeniz AteşiYeni doğan bir bebek yanı sıra anne karnındaki ceninden itibaren ağrı algısı oluşur. Çocuk ve ergenlerdeki baş ağrısı da oldukça sık rastlanan bir sorundur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, neden çocukların baş ağrısı yaşadığını, çocuklarda baş ağrısının nedenlerini ve çocuklarda migren tanısının koyulabilmesi için gerekli tipik özellikleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Çocuklarda Baş AğrısıEGE Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi (ARFEFAR) ile TR-Pharm firması işbirliğinde, ilk kez Türkiye’de geliştirilmeye başlanan biyolojik ilaç, hayvanlar üzerinde yapılan denemelerin ardından bir sonraki aşama olan sağlıklı insanlar üzerinde deneme aşamasına getirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, hayalinin ilacın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında piyasaya çıkması olduğunu söyledi.
#İzmirGenç Türk doktorunun bir hastalığın tanısını kolaylaştıran buluşu ve yeni bir sendromun keşfine ilişkin buluşu, dünyada akademik çevrelerinde ses getirdi. Buluşlar, Tıp literatürüne girerken Türk doktor bazı hastalıklara çare olan yeni buluşlarını tıp kongrelerinde dünya ile paylaştı. Doktorun yeni buluşları, tıp literatürüne girdi ve büyük etki yarattı.
#Türk DoktorEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, "Çocukluk çağındaki romatizmalara erken tanı konulmaz ve etkili tedavi edilmezse, henüz büyüme sürecini tamamlamamış çocuklarda kalıcı sakatlık gelişimine yol açabilir" dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melike Melikoğlu, ani başlangıçlı karın ağrısı, göğüs ağrısı ve ateş ataklarıyla kendini gösteren Ailesel Akdeniz Ateşi hastalığının apandisit ile karıştığını belirterek, "Hastalığın tipik belirtileriyle acile başvuran Ailesel Akdeniz Ateşi hastası olan çocuklar bu nedenle apandisit operasyonu geçirmektedir" dedi.
MERHABA Güzin ablacığım, ben 31 yaşında yurt dışında yaşayan burada doğmuş eğitimli bir kadınım. Bundan 8 yıl önce; yedi yıl boyunca flört ettiğim bir insanla evlendim. O da benim gibi yurt dışında doğmuş ve eğitimli birisi. Su an ikimiz 31 yaşında 8 yıllık evli ama altı yıldır ilişkiye girmeyen bir çiftiz.
Dang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkÜnlü oyuncu Tuba Ünsal FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kendisini merak eden hayranlarını sosyal medyasından paylaşımıyla FMF hastalığı ile ilgili bilgilendirdi. FMF atağı toplum arasında Ailevi Akdeniz Ateşi olarak da biliniyor. Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) genetik bir hastalıktır ve özellikle Akdeniz kökenli insanlarda görülür. Bu hastalık, tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Nadiren deri döküntüleri ve kas ağrıları gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir. Belirtiler genellikle birkaç saat ila birkaç gün süren ataklar şeklinde gelir ve her ataktan sonra hastalar tamamen normal hissedebilir.Peki, FMF atağı nedir, nasıl anlaşılır? FMF atağı nasıl olur? FMF atağı belirtileri ve tedavisi
#FMF