Ayla ve Ali Duran çiftinin bebekleri minik Ayten’e Akdeniz anemisi teşhisi konuldu. Ameliyat hazırlıkları başlarken ilik nakli için yüzde yüz uyumlu olan baba Ali Duran koronavirüse yakalandı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı izniyle Türkiye’de ilk kez Akdeniz anemisinde yarı uyumlu verici olan anneden nakil gerçekleştirildi.
#Akdeniz AnemisiDaha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
#Akdeniz AnemisiTürkiye’de yaklaşık1 milyon 300 bin civarında Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu söyleyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu hastalığın taşıyıcılığının yüzde 12 ile en fazla Antalya ve çevresinde bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, “Bebeklik döneminde başlayarak sürekli kan nakli gerektiren bu hastalık, demir eksikliği ile karıştırılabiliyor” dedi.
#TalasemiTürkiye’de yaklaşık1 milyon 300 bin civarında Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu söyleyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu hastalığın taşıyıcılığının yüzde 12 ile en fazla Antalya ve çevresinde bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, “Bebeklik döneminde başlayarak sürekli kan nakli gerektiren bu hastalık, demir eksikliği ile karıştırılabiliyor” dedi.
#Talasemi TaşıyıcılığıAkdeniz Anemisi taşıyıcısı, kalıtsal bir hastalık olan talaseminin çocuklara anne ya da babadan geçmesini ifade etmektedir. Adının Akdeniz Anemisi olmasındaki en büyük sebep ise görülme sıklığının Antalya, Muğla ve kıyı şeridinde fazlaca olmasından kaynaklanmaktadır. Dünyada her yıl 365 bin Akdeniz Anemisi hastasının olduğunu tespit eden sağlık örgütleri, Türkiye'deki Akdeniz Anemisi taşıyıcısının ise 1 milyon 300 bin olduğunu duyurmuştur. Peki, taşıyıcılık nasıl anlaşılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Akdeniz Anemisi- Erdek ilçesinde yaşayan Akdeniz anemisi hastası 8 yaşındaki kızın sağlığına tekrar kavuşabilmesi için ilik nakli yapılması amacıyla 8 yıldır uygun donör aranıyor - Kanı değişirken çektiği acılarından kurtulmayı ve büyüdüğünde hasta çocukları iyileştirmek için doktor olmayı isteyen kız, hayırseverlerden destek bekliyor - İlik nakli için Naz'a kardeş yapmaya karar veren Akdeniz anemisi taşıyıcısı anne ve baba, iki yıldır tüp bebek tedavisi görmesine rağmen olumlu sonuç alamadı
Çocukları Sinan’ın ‘Thalassemi’ hastası olduğunu öğrenen Esra ve Ahmet Gül çiftine tek şanslarının kök hücre nakli olduğu söylendi. Gül çifti, bunun üzerine Memorial Hastanesi’ne başvurdu. Çifte tüp bebek yöntemi uygulanarak ‘emryoda genetik tanı’ yapıldı.
Aşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiKalıtsal bir hastalık olan talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinir. Talasemi, ebeveynlerinizden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Peki, talasemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte talasemi minör ve major hakkında merak edilenler...
#TalasemiTalaseminin (Akdeniz anemisi) dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kalıtsal kan hastalığı olduğunu söyleyen Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Anak, talaseminin kronik hastalık haline geldiğini vurgulayarak kök hücre nakliyle tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi.
#Medipol Mega Üniversite Hastanesiİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Akdeniz bölgesinde yaygın görülen genetik kan hastalığı ailevi Akdeniz anemisinin (talasemi) son yıllardaki göçler sonucunda Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladığını belirtti. Sönmezoğlu, "Ciddi bir seyahat ve göç var. Akdeniz bölgesine özgü olan genler, çoktan Avrupa ülkelerine geçti" dedi.
#Akdeniz AnemisiDÜNYA Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Kan Merkezi Yöneticisi ve Çocuk Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 6 bin talasemi hastası bulunduğunu, bunların 2-3 haftada bir kan nakline ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akdeniz anemisi olarak da bilinen bu hastalıkla yaşamak zorunda olanların, kan bağışlarındaki yetersizlik nedeniyle ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getiren Prof. Dr. Aydınok, "Kendini sağlıklı hisseden her birey 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Her birey için aslında yaşamdayken yaşam kurtarmanın veya bir yaşamı sürdürülebilir kılmanın unsurudur kan bağışıdır" dedi.
#Talasemi8 MAYIS DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ SEBEBİYLE, TALASEMİ VE LÖSEMİLİLER DERNEĞİ (TALODER) KAYSERİ ŞUBESİ ÜYELERİ KAYSERİ VALİSİ ORHAN DÜZGÜN’Ü MAKAMINDA ZİYARET ETTİ. VALİ DÜZGÜN, EVLENECEK ÇİFTLERİN MUTLAKA TALASEMİ TESTİ YAPTIRMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Ali Kılıç, Akdeniz anemisinin günümüzdeki boyutları hakkında ellerinde net bir veri bulunmadığını ifade ederek, "2002 verilerine göre Türkiye genelinde 1 milyon 400 talasemi taşıyıcısı, 4 bin 500 de hasta bulunuyor ancak bu sayıların günümüzde oldukça değiştiğini düşünüyoruz" dedi.