Hastalandığımız zaman ilk aklımıza gelen semtimizde bulunan Aile Sağlık Merkezinden randevu alarak aile hekimimize başvurmak oluyor. Aile hekimlerimiz, sağlıklı bir yaşam sürmemiz için büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Bu kıymetli mesleğe ilgi duyanlar ve ileride aile hekimi olmak isteyenler için aile hekimi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Aile hekimi olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında bilgileri derledik.
#Aile Hekimi Nedir?Hafta içinde medyada İstanbul’daki boş aile hekimi kadrolarının doldurulamadığına dair haberler çıktı. Sağlık Bakanlığı, buna cevap olarak Türkiye genelindeki doluluk oranının yüzde 91.4 olduğunu açıkladı. Görüşlerini aldığımız yetkililer, bazı bölgelerdeki pozisyonların boş kalmasında öncelikli neden olarak alınan ücretlerin azalmasını işaret ediyor. Bakanlığın 2023 hedefi için ise 17 bin aile hekimi daha gerekiyor.
#Aile Hekimliğiİstanbul’da 1 Kasım’dan itibaren büyük umutlarla uygulanmaya başlanan aile hekimliği kargaşaya neden oldu. Belirlenen yerlerde uygun bina olmadığı için merkez açılamadı. Bu bölgelerin insanları komşu bölgelerdeki merkezleri doldurdu taşırdı. Bazı merkezler hala doktor beklerken bazılarında da iğne ve aşı sıkıntısı yaşanıyor. Sorun bununla da bitmiyor. Hekimi belli olan hastalar kontrole gittiğinde kendi doktoru yerine karşısında başka hekim bulabiliyor.
Sağlık Bakanlığı 30 ilde uygulanan Aile Hekimliği ile 16 milyondan fazla kişiye ulaşıldığını bildirdi. Bakanlık, 2017 tarihinden itibaren Aile Hekimliği yapabilmek için uzman Aile Hekimi olmak gerektiğini belirterek, uzman olmayan mevcut Aile Hekimlerinin de bu süreç içerisinde uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları gerektiği yönünde uyarıda bulundu.
Fransa'dan diş tedavisi için Afyonkarahisar'a gelen 60 yaşındaki Kezban G., 3 ay süren tedavisinin ardından gittiği bir başka diş doktorunda ağzına takılan dişlerin İsveç değil Türk menşeli olduğunu öğrenince hayatının şokunu yaşadı. Kezban G. olayın ardından soluğu adliyede aldı.
#AfyonkarahisarSokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar TaylanHenüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak ÖlümHijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımKahramanmaraş’ta, H.K., ilaç yazdırma nedeniyle tartıştığı Aile Hekimi İlber Yerli’ye bıçakla saldırdı. Doktorun kendisini odasına kilitleyerek saldırıdan kurtulduğu anlar, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.
#KahramanmaraşKahramanmaraş’ta, H.K., ilaç yazdırma nedeniyle tartıştığı Aile Hekimi İlber Yerli’ye bıçakla saldırdı. Doktorun kendisini odasına kilitleyerek saldırıdan kurtulduğu anlar, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.
#KahramanmaraşÇocukluk çağında bazı belirtilerin kesinlikle ihmal edilmemesi ve gerekli tetkiklerin mutlaka yapılması gerekiyor. Zira masum gibi görünen ve çoğunlukla ‘büyüme ağrısına’ bağlanan bu şikayetler çok ciddi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Vesile Çorapcıoğlu, Çocukluk Çağı Kanser Günü kapsamında yaptığı açıklamada ‘büyüme ağrısı’ olarak görülen kemik ağrılarında ihmale gelmez 5 kritik sinyali anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk Yazar