Hastaneden büyük kaçış

Güncelleme Tarihi:

Hastaneden büyük kaçış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2007 00:00

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Ortopedi polikliniğinde yaşanan izdiham, acı bir gerçeği su yüzüne çıkardı. 10 asistanın ’Aile hekimi’ olmak için istifa ettiği ortaya çıktı.

İZMİR’de pilot olarak uygulanan, yönergesinin iki önemli maddesinin mahkeme kararıyla iptal edilmesi yüzünden yerleştirme işlemlerinin yenilenmesi gündemde olan Aile Hekimliği’nin, ihtisasa başlamış, uzmanlık yolunda yol almış asistanları bile ideallerinden vazgeçirdiği ortaya çıktı. 15 öğretim üyeli, 19 asistanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde 5 poliklinik odasından sadece 2’sinin kullanıldığı, daha fazla asistan çalışıtırılarak kuyruklar önlenebilecekken önlenmediği iddiaları sağlıkta yeni bir sorunun daha gündeme gelmesine neden oldu.

400-500 HASTA GELİYOR

Polikliniğe yeterli asitan verilmediği iddialarıyla ilgili soruları yanıtlayan ortopedi profesörü Rektör Emin Alıcı, "Hastalara serbestlik tanındıktan sonra ortopedi polikliniğimize bazı günler 400-500 kişi geliyor, içeri giremiyorsunuz. Eski sigorta hastanelerinde sayı 15-20’lere düştü. Daha önce 4 asistanımız istifa etmişti. Son günlerde 6 asistanımız daha istifa edip, ayrıldı. Ayrılma nedeni aile hekimliğine geçmek. Çünkü bizde döner sermaye ile birlikte ayda ellerine 1100-1200 YTL geçiyor, üstelik 36 saat çalışıp 8 saat dinleniyorlar. Sağlık Bakanlığı’nda daha yüksek ücret alıyorlar. Para nerede ise insanlar onu seçiyor. Çok normal. Tıpta uzmanlık sınavını kazandığı halde 40 hekim ihtisasa başlamadı. 100 asistandan ihtisasa gelen 60 hekim" diyerek tabloyu ortaya koydu. Gidenler yüzünden asistan sayısının 13’e düştüğünü belirten Alıcı, "Hasta akışı çok yoğun. Buna karşın bir hastaya 15-20 dakika ayrılarak muayeneleri yapılıyor. Günde 20’ye yakın ortopedi ameliyatı yapılıyor, her salonda 3 asistan oluyor. Yine acil servise asistan gidiyor. Bu koşullarda en iyisi yapılmaya çalışılıyor. Asistan sayısını artıracağız. 12 asistan kadrosu istedik, bekliyoruz" diye konuştu. Prof. Dr. Alıcı hastanede hasta ve iş yoğunluğunun arttığına dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!