Japonya'daki diğer savaş sanatları gibi aikido sadece kendini korumak için değil, aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir. Aikido farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisidir. Peki, Aikido nedir? Aikido nasıl bir spordur?
#AikidoSon yıllarda gitgide daha da fazla ilgi görmeye başlayan Aikido, Japonca'da "ruhsal uyum yolu" anlamına geliyor. Bu nedenle diğer uzakdoğu sporlarına göre daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bu spor kendini savunma prensibine dayalı olmasıyla tanınıyor ve geniş kitlelerce sevilerek yapılıyor.
#Fitnessİnsanların sağlığı için spor oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Spor dallarının farklı çeşitlerinin bulunduğu ve farklı kategorilerde incelendiğini söylemek de mümkündür. Spor dalları nelerdir ve isimleri nedir? Az bilinen, olimpik, ekstrem ve geleneksel sporlar nelerdir? Spor dallarıyla ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Spor DallarıBu yıl, 346 günde 405 kadın erkek şiddeti nedeniyle öldü. Evinin önünde bıçaklanan Ceren Özdemir’in yası bitmeden yeni kadın cinayetlerinin haberi geldi. Bu haberleri gören kadınlar artık, ‘Benim başıma gelmez’ demiyor ve özsavunmanın yollarını arıyor. Kendini korumanın yolunu kızıyla birlikte boks dersi almakta bulan Deniz Atalay Işık ve kızı Selin’in bir antrenmanlarına eşlik ettik. Tacize uğradığı için boksa başlayan, model Gizem Barlak’la konuştuk. Popülerleşen spor dallarını araştırdık ve konuyla ilgili sosyal sorumluluk projelerine göz attık...
#AikidoBankacılık kariyerini bırakıp eğitim şirketi Nar Eğitim’i kuran Ozan Kuşçu, ailesiyle birlikte Kocaeli’de kurdukları ekolojik otel ve eğitim merkezi Narköy’de, kurumsal hayattakilere doğayla iç içe liderlik ve takım çalışması eğitimleri veriyor. ‘Mısır, kabak, fasulye ekimi’ üzerinden iş hayatında departmanlar arası işbirliklerini anlatan Kuşçu, prensiplerinin hesap verebilir, ekolojik ve sürdürülebilir olmak olduğunu bu sebeple de GDO’lu tohum üreten şirketlerle, sigara ve gazlı içecek firmalarıyla çalışmadıklarını söylüyor.
#Nar EğitimPiyanist, besteci ve prodüktör Nik Bartsch, minimalist müziğini, zen funk dörtlüsü Ronin’le 13 Temmuz’da 24. İstanbul Caz Festivali’ne konuk oluyor. “Pozitif coşkunun enerjik ve sakin potansiyelini vurgulamak istiyorum” diye özetlediği çalışmalarını Bartsch’dan dinledik...
#KitapsanatÖnce, “Kim okuyacak bu tuğlaları?” dedim... Ama o kadar çok methini duydum ki... Okumadan edemedim. Fi, Çi ve Pi. 2015 yazımı şenlendirdi. Su gibi aktı, gitti. Baştan çıkaran, insanı içine alan, “Boşver ya gel takılalım birlikte” diyen bir dil... Sıkmıyor, kolay okunuyor, bir sürü de bilgi veriyor. Varoluşu okuyorsunuz aslında. Hayatı okuyorsunuz. Roman örgüsünde yazılmış, bugüne kadar okuduklarımızdan farklı bir kişisel gelişim kitabı. İlginç olan şu: Daha önce hiç kitap yazmamış biri tarafından kaleme alındı.Bir şekilde insanlar deli gibi okudu, ilk kitap 130 bin sattı, ikinci kitap 100 binde, geçen ay piyasaya çıkan üçüncü kitap Pi ise 90 binde... Üçleme hâlâ en çok satanlar listesinde. Yazarın yarattığı karakterler de dedikodu konusu oldu, romanın kahramanı terapist o mu, şu mu, bu mu diye... Roman, sinema senaryosu gibi yazılmış, sekiz seks sahnesi var, onlar da çok konuşuldu, tartışıldı. Esas olarak yazarın dilediği kavramlar insanı çarpıyor. “Kim bu kadın?” dedim.
Tamam hepimiz mutluluğun peşindeyiz de, mutluluk kitaplarda bulunabilecek kadar kolay bir şey mi? Bu sorunun cevabını bulmak için bu hafta çok kültürlü bir ailenin Oxford’da burslu olarak Teoloji okumuş oğlu Aret Vartanyan’ın kapısını çaldım. Uzun uzun konuştuk. İşte Aret ile söyleşimizin ilk bölümü...
#İzzet ÇapaBütün dünyada çılgınlık halindeki Cosplay, yani fantastik karakterlerin kıyafetlerine bürünme eğlencesi Türkiye’yi de sardı. Prenses, korsan ya da Dalton... Artık hepsi demode. Türkiye’nin her yerinden Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsünde biraraya gelen fantastikseverler günümüzde kıyafet balosunun ne anlam taşıdığını anlattı.
Avukat Bilge Öztürk, aynı zamanda Duman, kardeşi DJ Berna Öztürk, Koray Candemir, Timuçin Esen ve Öztürk’ün danışman-menajeri ve müzik dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Hayatını aikidodan futbola rüzgar sörfünden wakeboard’a kadar pek çok sporla içi içe geçirdi fakat son yıllarda kalbini hobi olarak başladığı başka bir spora kaptırdı: Kiteboard
“ADIM Ahmet’ti. Benim kadın olduğumu kimse bilmiyordu. Şarapnel ve kurşunlarla 9 yerimden yaralandım. Milli muharebemize gönüllü eşlik ettim. İzmir işgal altındayken İzmir’deydim. Mösyöler Yunanlılarla birlikte kışlamıza hücum ettiler. Yaralanan askerlerimizi İzmir Gureba Hastanesi’ne yetiştiriyordum. Beraberimizde hastabakıcı hanımlar da vardı...”
Haberi görünce, "Hah işte Karadenizli bir erkeğin en zayıf noktası" diye düşündüm. İşin içinde hem kadın hem de silah vardı. Trabzon Belediyesi’nde çalışan Hasan Yılmaz (33) ile Letonya ordusunda sniper (keskin nişancı) olarak görev yapan Zaiga Elizabete Cerina (21) internette tanışıp Trabzon’da geçtiğimiz hafta evlenmişler. İkisiyle buluşup, aşklarından ziyade silah aşklarından konuştuk. Bir sniper nasıl eğitilir, hedefini beklerken ne yapar, üç kilometre ötedeki hedefi nasıl vurur, atış yaparken rüzgár hedefi ne kadar saptırabilir, Zaiga anlattı.