HIV enfeksiyonu ilk kez 1980 yılında tanımlandı. Sağlık kuruluşları 1988 yılında HIV ve AIDS'e karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 1 Aralık'ı 'Dünya AIDS Günü' olarak ilan etti. HIV ve AIDS hakkında günümüzde hala pek çok insan çok az şey biliyor. Oysa bu hastalık sanıldığından çok daha tehlikeli! AIDS hakkında merak edilen her şeyi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr Cem Fıçıcıoğlu'na sorduk, çok önemli bilgiler aldık.
#AIDS1 Aralık, Dünya AIDS Günü. Hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları, ülkemizde ve dünyadaki son durumu enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke ve Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek’le konuştuk.
#HIVÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere’de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere’den Çin’e, Kanada’dan Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa’da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
#Maymun ÇiçeğiÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere’de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere’den Çin’e, Kanada’dan Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa’da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
#Maymun Çiçeğiİngiliz the Sun gazetesi, sosyal medyada paylaştığı mizahi bir video ile İstanbul Havalimanı’nın adını İstanbul H-Airport (Saç Limanı) olarak değiştirdi, İstanbul’u ise saç ekiminin başkenti ilan etti. Haksız da sayılmaz zira Türkiye saç ekiminde birinci, dünya sağlık turizminde ilk beşte. Sadece Arap yarımadası değil İngiltere, İtalya, Almanya, İskandinav ülkeleri de dahil dünyanın dört bir yanından senede 500 binden fazla insanın saç ektirmeye geldiği Türkiye neden, nasıl bu kadar popüler oldu? Başarılı bir saç ekiminin sırrı nedir? Peşine düştüm.
#Saç EkimiTürkiye, AIDS’in diğer ülkelere kıyasla görülme sıklığının az olduğu ama hasta sayısının da sürekli arttığı bir ülke. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1985’ten 15 Kasım 2021 tarihine kadar geçen sürede vaka sayısı 29 bin 284 oldu.
#HIVSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoAlmanya, koronavirüs salgınına karşı her kentte kurulan aşı merkezleri üzerinden devam eden aşılama işlemlerini, nisan ayından itibaren doktor muayenehanelerinde de uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Eyalet başbakanlarıyla video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantı sonrasında açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, Paskalya tatilinin ardından ülke genelinde aile hekimlerinde de aşı yapılacağını açıkladı.
#AlmanyaYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah Harari1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında uzmanlar bir araya gelerek erken tanının önemine dikkat çekti. Test yapılmadan HIV ile yaşayan bireylere ulaşmanın olanaksızlığı vurgulanan online toplantıda, sosyal baskı, önyargılar ve ayrımcılığın bu süreci olumsuz etkilediğinin de altı çizildi.
#HIVVirülans kelimesinin anlamı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları sonrası gündeme geldi. Corona virüs salgınında ismi geçen virülans terimi tıpta bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneği anlamına geliyor. Ekolojik bir bakış açısıyla virülans, bir parazitin neden olduğu, konak organizmadaki evrimsel uyum azalmasıdır. Peki, virülans nedir ve ne demek?
#Virülans NedirMilliyet Gazetesi Fotoğraf Servisi Müdürü Bünyamin Aygün, önce Tanzanya’daki albinoların zorlu hayatını gözler önüne serdiği ‘Kara Kıtanın Beyaz Çocukları’ sergisini, daha sonra ise Demirören Medya’nın emekçi kadınlarını fotoğrafladığı ‘Buradayım!’ sergisini açtı. Aygün, “Fotomuhabirlerinin yaşanan bir acıya kayıtsız kalması mümkün değil” diyor.
#SavaşHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifUNAIDS’in (Birleşmiş Milletler AIDS Örgütü) bu yılki sloganı “Durumunuzu bilin”. Bununla bilhassa riskli davranışlarda bulunanları HIV testine çağırıyor. Çünkü HIV’i esas, virüsü taşıdığını bilmeyenler yayıyor. Örgütün hedefi “90-90-90” formülünü tutturmak. Yani HIV pozitiflerin en az %90’ının durumlarını bilmesi, bunların en az %90’ının tedaviye erişebilmesi, tedaviyi alanların da en az %90’ında ‘tam tedavi’ sağlanması. Böylece HIV yayılımını durdurmak mümkün olacak. Öte yandan Türkiye’de sadece son iki yılda 4 bin 500 yeni HIV enfeksiyonu saptandı.
#Tuğrul ErbaydarWBC düşüklüğü ya da yüksekliği, genellikle kan tahlillerinde merak edilen unsurlar arasında yer almaktadır. WBC (White Blood Cell) yani beyaz kan sayımı anlamına gelen bu tahlil, düşük ya da yüksek değerler ile araştırılıyor. Peki, WBC ne demek ve kan tahlili içerisinde düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? İşte, WBC hakkında merak edilen bazı bilgiler
#WbcSigara yasağına hep destek, tam desteğiz. Bu yasak genişletilirken tavan yapan bir başka zararlıyı da görmezden gelemeyiz. Şu sıra önümüz arkamız, sağımız solumuz nargile. Sigaraya gösterilen hassasiyet nargileye neden torpil geçiyor? Sanıldığı kadar masum mu? Bağımlılık yapar mı? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün’den öğrendiklerimiz burada...
#NargileTürkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
#Meslek Hastalığı