Ağız kuruluğu yetersiz tükürük salgısı nedeniyle oluşan ve kişilerin günlük yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinden birini oluşturuyor. Kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar, alkol ve sigara kullanımı gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan ağız kuruluğu, tedavi edilmediği takdirde ağızda rahatsızlık hissine neden olabiliyor. Ağız kuruluğunun sebepleri internette sıkça araştırılıp merak ediliyor. Peki, ağızda yaşanan susuzluk olarak ağız kuruluğu nedir ve nasıl geçer? İşte, ağız kuruluğu ile ilgili merak edilenler...
#Ağız KuruluğuAğız kuruluğu, sık karşılaşılan problemlerden biri. Bu problemin temel nedeni ise tükürük bezlerinin yeteri kadar tükürük üretip salgılayamaması. En sık görülen sebebi ise yaşlanma olarak uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, ağız kuruluğu nedir? Ağız kuruluğu neden olur?
#Ağız KuruluğuGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirToplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarakta tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için uygun hastalardır. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları uygun hastalarda kapalı yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir” dedi.
#1Her 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkSosyal anksiyete oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlar arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan terimler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Bu bakımdan sosyal anksiyete teriminin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sosyal anksiyete nedir? Nasıl yenilir? Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi nelerdir detayları ile derledik.
Tıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal Fobi90'ların top modellerinden Linda Evangelista'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir sosyal medya paylaşımı, Türkiye'de de oldukça yaygın olan estetik bir müdahale yönetimini tüm dünyada gündeme taşıdı. Peki soğuk lipoliz hakkında uzmanlar ne diyor?
#CoolsculptingTürkiye ve dünyada son yıllarda artış gösteren şeker hastalığı, ciddi hastalıkların başında gelebiliyor. Obezite, hareketsiz yaşam, katkı maddesi yüksek hazır gıdaların tüketimi gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bu hastalık, sık acıkma ve su içme isteğinin artması gibi belirtilerle üç ayrı çeşitte görülüyor. Şeker hastalığına iyi gelen meyve, sebze, yiyecek ve besinler sayesinde doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki şeker hastalığı nasıl geçer? Evde şeker hastalığına ne iyi gelir? Su içmenin şeker hastalığına faydası nedir? Limon, tarçın, tahin ve sarımsak şeker hastalığına iyi gelir mi? İşte şeker hastalığının nedenleri ve şeker hastalığına iyi gelen doğal ve bitkisel öneriler...
#Şeker Hastalığına Ne İyi GelirAnaljezikler, genellikle ağrıyı azaltmak için kullanılan ilaçlardır. Aynı zamanda bu ilaçlar, ağrı kesici olarak da bilinir. Teknik olarak, analjezik terimi, bilincinizi kaybetmeden ya da sizi uykuya sokmadan ağrıdan kurtulmanızı sağlayan bir ilaçtır. Tıpta analjezik nedir ve ne için kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Migren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi. Türkiye’de 4 kişiden 3’ü hayat kalitesini düşüren bu hastalığı bilmiyor. Haziran başında Türkiye Migren Raporu’nu açıklayan Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Derya Uludüz: “Migreni olanlar genellikle pratik, hassas yapıya sahip ve mükemmeliyetçidir. Annede migren varsa çocuğa geçme ihtimali yüzde 70. Kadınlarda 3 kat daha sık görülür.”
#GazetehaberleriKahve, dünyadaki pek çok insanın severek tükettiği bir içecektir. Kahve alerjisi, kahvenin bileşenlerinden birine ya da birkaçına karşı gelişen bir alerji türüdür. Kahve alerjisinin genellikle ana nedeni kahvenin içeriğinde bulunan kafeindir. Kahve alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.
#Kahve AlerjisiBirçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan dil mantarı, özellikle dilin tabakasında beyaz bir leke görüntüsü oluşturur. Böyle bir hastalık ile karşı karşıya kalan pek çok kişi ise internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki dil mantarı nedir ve neden olur? Dil mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu konuda merak edilenler.
otoks çok güçlü bir zehirdir ama doğru dozda kullanıldığında oldukça güvenlidir. Botoks ilk olarak 1970’lerde blefarospazm denilen göz kapağı hareket bozukluğunda kullanıldı. Günümüzde kozmetik kullanımının yanı sıra mesane sorunlarında, aşırı terleme, aşırı tükürük salınımında, bazı ses ve konuşma bozukluklarında, bruksizmde, migren ve bazı baş ağrılarında da uygulanıyor. Op. Dr. Mustafa Korkmaz anlatıyor.
#Botoksİsterseniz gelin, önce biz doktorların çok sık kullandığı “akut” ve “kronik hastalık” kavramları ne anlama geliyor ona bir bakalım, daha sonra da “akut bir enfeksiyon hastalığı” olduğunu bildiğimiz COVID-19’un bazı koşullarda neden ve nasıl “kronik bir hastalığa” dönüşebileceğini anlamaya çalışalım.
#KoronavirüsKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetBugün Dünya Diyabet Günü. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen kronik bir metabolizma bozukluğu bu. Günümüzde bu hastalıktan mustarip çok insan var. 14 Kasım, 1922’de insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildi. Biz de bugün vesilesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin’le diyabeti konuştuk.
#GazetehaberleriBanyodan sonra kullanılan ve vazgeçilmez ürünler arasında saç kurutma makinesi gelir. Pek çok amaca hizmet eden saç kurutma makineleri, farklı modelleri bağlı olarak değişik özellikleriyle günümüzde değerlendiriliyor. İşte saç kurutma makinesi fiyatları - en iyi, ucuz kaliteli saç kurutma makinesi modelleri ve tavsiyeleri.
#Saç Kurutma Makinesi FiyatlarıHalüsinasyon görme ve uyarıcı özelliğe sahip sentetik maddeye metamfetamin adı verilmektedir. Uzun süreyle güçlü uyarma özelliği olması dolayısı ile güçlü bir bağımlılık yeteneğine sahip olan Metamfetamin nedir? Metamfetamin zararları ve tehlikeleri nelerdir? Sorularının yanıtını sizler için araştırdık.
#Metamfetamin Nedir?